Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-03-2009, 11:37:00

WITAM wszyscy podajecie zółtka,ja z poczatku wbijałam jaja całe do gotującej sie papki wszystko razem miksowałam,puzniej doradzono mi zebym podawała same zołtka surowe,ale odlezyny zaczeły znowu wracac,i wruciłam do całych jaj.teraz juz sama niewiem co lepsze ,a nutridrinki zalecił dodatkowo lekarz,kiedy mati nie tolerował zadnego jedzenia.pozdrawiam mama matiego
Początkujący
13-03-2009, 12:55:00

Witam serdecznie. Nutridrinki to praktycznie Nutrison Energy z dodatkiem barwników i dodatków smakowych. Te właśnie dodatki powodują u niektórych chorych odrzucenie tego preparatu. Zwłaszcza podczas gorączki podanie niektórych z nutridrinków powodowało wymioty. Najlepiej tolerowane były czekoladowy, Yogurt style i waniliowy. Kłopoty najczęściej występowały po owocach tropikalnych i truskawkowym. To jedyne zastrzeżenie jakie mam do Nutridrinków.Oczywiście każdy człowiek reaguje inaczej. Mój syn i kilku jego kolegów z oddziału miało takie a nie inne problemy. Podczas podawania tolerowanych Nutridrinków, Nutrisonu Energy lub Fresubinu HP nie występowały żadne problemy. Wspomniane odżywki moga być podawane jako uzupełnienie diety lub jako całkowita dieta. Jeżeli chodzi o chorych z ranami, odleżynami to na forum polecano Cubison , przyspiesza gojene ran. Istnieją także preparaty celowane w inne grupy chorych . Dosyć szczegółowy opis jest na stronie http://www.nutricia.com.pl/zywienie_produkty_marki.php?brand=ECN&grupa=ZGLEBNIK . Tam także na sąsiednich stronach są opisy jak bezpiecznie podawać odżywki. Pozdrawiam wszystkich.
Pitus2626
gość
13-03-2009, 13:54:00

Mamo Matiego - dodawaj do jedzenia do 6 jajek dziennie i może być to 3 same żółtka i 3 całe jajka. Przed rozbiciem jajka skorupki myjemy pod ciepłą bieżącą wodą, jeśli się obawiasz salmonelli, to jeszcze np. z dodatkiem szarego mydła. Jajka dodawaj do ciepłego jedzenia, nie wrzątku, bo wtedy białko się ścina i jest z niego mniejszy pożytek, jest trudniej przyswajalne. Nie wiem ile posiłków mu dajesz czy 5, czy 6 , a wtedy dodajesz do każdego posiłku jajko i może być to na przemian, raz żółtko,raz całe jajko, wtedy organizm ma cały czas pod ręką i białko i lecytynę i wszystko dobre co jest w jajkach. Już tu na forum pisaliśmy o żywieniu dojelitowym z Nutriki tj. odżywek Nutrison i innych refundowanych w całości przez NFZ, wtedy nie musiałabyś kupować drogich nutridrinków, bo wszystko to co jest w nutridrinkach byłoby w tych odżywkach i wtedy w zależności co byś mu podawała z odżywek, to uzupełniałabyś dietą kuchenną. Kiedy stan huśtawki ustabilizuje się u Matiego i organizm dojdzie do normy, to będziesz sukcesywnie w miarę potrzeby schodziła z tej dużej ilości podawanych jajek. Pamiętaj, aby dieta była bardzo urozmaicona, warzywa,owoce,ziarna i orzechy, miód , kasze itp...
Pozdrawiam Cię - Twoja Kibicka

Marcin 83 - o zolpidemie i lekach podobnych pisaliśmy już wcześniej na forum, były też opisywane reakcje pacjentów po podaniu tego leku, jak i jego polskiego odpowiednika. Zaleca się podawanie tego leku przynajmniej 8 m-cy od incydentu, wcześniejsze podawanie nie jest zalecane, tak to wynika z lektury, która to opisuje.
Początkująca
13-03-2009, 14:50:00

Witam, mam pytanie czy zna ktoś ośrodki, kliniki lub szpitale rehabilitacyjne które przyjmują też pacjentów z tracheostomią?

Pozdrawiam
Gosia [addsig]
Gonia217
gość
13-03-2009, 15:19:00

GOSCIU.bardzo dziekuje za rady,dziekuje tez ze mi kibicujesz,co do nutrisonu to mati dostaje go tez ,ale niestety w pełni odpłatny,nie toleruje go w czasie kiedy goraczkuje,ale ponoc to własnie skutek uboczny ,w czasie temp. nie podawac,a co do miodu i ziaren to do czego podawac.tez do papek.pozdrawiam mama matiego
Forumowicz
13-03-2009, 15:28:00

Hej. Gosiaczek w Bydgoszczy byłem z rurką i w kilku w warszawie, mogę wymienić jak chcesz.
Aha dla zainteresowanych,zaparkowałem na stałe stronę pod adresem http://www.spioch.org.pl
Pozdr [addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
Początkujący
13-03-2009, 17:22:00

Witam. podaję link do listy ośrodków zajmujacych się domowym żywieniem dojelitowym : http://www.niedajsiezjescchorobie.org/lista_osrodkow_prowadzacych_zywienie_dojelitowe.php .
Wiele ciekawych informacji można znaleść także po linkiem :
http://www.nutricia.com.pl/zywienie_kliniczne_materialy_dla_lekarzy.php .
Pozdrawiam wszystkich.
Pitus2626
gość
13-03-2009, 17:39:00

Do Gosi ;polecam Górnośląskie Centrum Reh. Repty .Wykwalifikowana kadra,dobrze wyposażony szpital, 13 oddziałów reh.nowoczesne zaplecze diagnostyczne, okres oczekiwania na miejsce jest dość długi,polecam pozdr.
Początkująca
13-03-2009, 18:31:00

Grzesiu, jak możesz to wymień te w Warszawie w których byłeś.

Gościu dziękuję za podpowiedź o tym ośrodku.

Pozdrawiam wszystkich.[addsig]
Gonia217
gość
13-03-2009, 19:54:00

Mamo Matiego - nie rozumię dlaczego nutrison w 100% odpłatny?! Dowiedz się , czy w Waszym województwie jest wprowadzony przez NFZ program żywienia dojelitowego / zadzwoń do NFZ i dowiedz się, lub może to wiedzieć Twój lekarz rodzinny, albo jeśli nie wie, to go zmuś, aby to wiedział/, jeśli jest, to wez skierownie od rodzinnego do Poradni Chorób Jelitowych i tam się zgłoś. Przyjedzie do Ciebie lekarz z tej poradni i zakwalifikuje Matiego do programu żywienia dojelitowego i wtedy będziesz miała odżywki Nutrison w pakietach o kaloryczności zaleconej przez lekarza, aparaty do podawania kropelkowego, gaziki, glukozę za darmo oraz opiekę lekarską i pielęgniarską. Mati co drugi miesiąc będzie miał pobieraną krew do badania. Zawsze to coś. Nie wiem jaki Nutrison mu kupujesz? Jeśli ten w butelkach, to sobie odpuść, od niego są same biegunki, mam z nim złe doświadczenia . Dlaczego piszesz, że nie podajesz Nutrisona, kiedy jest gorączka, nie rozumię z jakiego powodu? Jedynym powodem może być nietolerancja osobnicza danej odżywki. Twoja Kibicka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: