Reklama:

śpiaczka (15631)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-02-2009, 22:10:00

Mamo matiego, jeżeli na opuchniętej ręce jest wenflon to obrzęk mógł powstać z powodu podawania leków do żyły. Niektóre antybiotyki i inne leki podawane zbyt szybko mogą spowodować zakrzepicę żył. Jest to także niebezpieczne, może wywołać komplikacje z zatorem płucnym włacznie. Leczy się to środkami przeciwzakrzepowymi , które podaje lekarz. Doraźnie dobrze pomaga maść Hirudoid wcierana w opuchlizny 2-3 razy dziennie.
co do jedzenia w szpitalach to czysta ekonomia. Puszka Nutrisonu (2000kcal) kosztuje 40 zł. Chory powinien zjadać jedną dziennie ( co najmniej). Aby zaoszczędzić daje się kilka łyżeczek odżywki a resztę uzupełnia mlekiem lub wodą i gra. Tylko taka dieta rzadko przekracza 1000 kcal/dobę. I tak właśnie tworzy się niedożywienie u chorych. Pozdrawiam.dyziaczek2000.
gość
15-02-2009, 22:15:00

Zaniepokojona poczytaj stronę Grzesia. Tam jest wiele ciekawych rzeczy w "pigułce" http://www.spioch.on1.biz
gość
16-02-2009, 07:35:00

DYZIACZEK.mati dostaje nutrison i papki ktore przygotowuje w domu,cała mase zupy ,banany jaja i inne,ale brzybiera na wadze bardzo wolno,jak myslisz co oznacza ja te oczy ,dlaczego tak sie dzieje.mama matiego
Wtajemniczona
16-02-2009, 08:28:00

Mamo Matiego,

ja tez meżowi podaję zupki domowe z miesem i zółtkami, owoce, soki, jogurty i tez mam wrażenei ze Tomek nie przybiera. Ale wiesz wydaje mi się iż na początku sukcesem jest żeby nie chudł dalej a potem za jakiś czas zacznie przybierać. Domowe jedzonko to bardzo dużo i napewno więcej siły u naszych śpiochów.
Nutrison tez Tomuś dostaje taki w postaci płynnej , który podawany jest sondą wolniutko. Nie martw sie myślę, że po jakimś czasie domowego jedzonka powinno być ok. Pozdrawiam[addsig]
Aga
gość
16-02-2009, 08:37:00

AGA.bardzo ci dziekuje,ja mysle ze przytyje troch ten nasz szczypiorek,ale ciagle człowiek w stresie zyje bo cały czas cos nowego ,gdyby ludzie na forum nie pomagali to z niewiedzy chyba bym oszalała.pozdrawiam mama matiego
gość
16-02-2009, 09:23:00

Żadna puszka Nutrisonu nie ma 2000 kcal -
pack nutrison Standard - 1000ml = 1000 kcal
pack nutrison energy - 1000ml = 1500 kcal
pack nutrison multi bibre - 1000ml = 1000 kcal
pack nutrison Protein plus - 1000ml = 1250 kcal

Żeby uzyskać 2000 kcal trzeba podać w ciągu dnia np dwa packi nutrisonu standard.
gość
16-02-2009, 09:26:00

Dawno się nie odzywałam. Ostatni tydzień miałam okropny!!!!! Moja mama jest od trzech tygodni na oddziale rehabilitacyjnym w Warszawskim szpitalu. Przez pierwsze dwa tygodnie zrobiła duże postępy, ale ostatni tydzień był okropny. Mama znów ma ataki szału. Krzyczy po kilka godzin, jest agresywna. Nie kontaktuje. Płacze, że ktoś chce ją otruć lub zabić. Lekarka wzrusza ramionami i karze czekać. Jestem załamana i zrozpaczona!!!!!
Kasiu 1 - przepraszam Ciebie, ale wysyłam maść Curry, bo pierwsza się odezwała.
Groszku pisałam o etapach wybudzania mojej mamy w postach 463, 464, 466, 472 - poczytaj, może zauważysz podobne rzeczy u Twojego śpiocha.
Przez pierwsze trzy tygodnie mama nie reagowała na ból. Szczypaliśmy ją w klatkę piersiową (w obojczyk) i nie było żadnej reakcji. Drapaliśmy po stopach - też nie.
Zaniepokojona 2009 - byłam u Talara i pisałam o tym w postach 469 i 471 -poczytaj, może znajdziesz coś ciekawego.

Pozdrawiam

załamana i zrozpaczona magda

gość
16-02-2009, 09:39:00

Madziu - Kokaikam - napisz co to za szpital, jak opieka, jaka tam rehabilitacja?
Wtajemniczona
16-02-2009, 10:12:00

Mamo Matiego, ja ostatnio rozmawiałam z siostrą z oiomu i opowiadała mi, ze spotkała sie z takim przypadkiem iż Chłopak lezał na OIOMIE przez 3 lata i zona jego przynosiła mu zupy, owoce zmiksowane, jogurty itp i facet był jedynym przypadkiem który przytył troche i nie miał ani jednej odleżyny. Tak więc dobre odżywianie to duzo i myślę, że to nie zaoowocuje od razu ale po jakimś czasie. Ja wierzę, ze bedzie dobrze - ja to wiem.
Pozdrawiam[addsig]
Aga
gość
16-02-2009, 10:29:00

"jestem ciekawa jak zakończył się przypadek xstefci i aniaania"

Zaniepokojona - tata xsefci zmarł zanim zaczeła pisać na frum, mąż aniaiania przeżył.
Jeśli chodzi o Talara - to Talar nie jest cudotwórcą, on może tylko powiedzieć ci co masz robić, pokazuje jak masować chorego, jak go karmić, czym wspomagać, jak stymulować - ale cała czarna robota spada i tak na rodzinę chorego. Możesz do niego pojechać (osobiście polecam), kontakt był podawany conajmniej z 10 razy więc napewno znajdziejsz.
Przeczytaj sobie forum od początku - tu jest mnóstwo informacji, które mogą być dla was bardzo przydatne. Powodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: