Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-02-2009, 08:19:00

Mamo Matiego co z waszymi odleżynami , właśnie jak jest z tymi odruchami bo jak Wojtka łaskocze w stopę to zabiera jest to odruch czy co? Edyta
gość
14-02-2009, 09:29:00

EDYTO.odlezyna po operacji przeszczepu goi sie lekarze sa w szoku,bo sadzili ze mati nie przetrzyma tego krazeniowo i oddechowo,ale udało sie co prawda pojawiaja sie nastepne ,robimy co mozemy aby sie nie otwarły,a ztym łaskotaniem to nie wiem,lekarze mowia to taki odruch ale mati np niby celowo nie oddsowa nogi ,nie wiem co myslec robie swoje.pozdrawiam mama matiego
Forumowicz
14-02-2009, 10:30:00

Hej. Mi walec mógł po nogach przejechać a by nie dygły,od łaskotania też nie [addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
14-02-2009, 11:06:00

Witam. Odruchy dzielimy na warunkowe ( wyuczone) i bezwarunkowe ( uwarunkowane genetycznie). Do bezwarunkowych należą m.in odruch rogówkowy, źreniczy , Babińskiego, reakcja na ból ( cofnięcie ciała od źródła bólu). Z czasem niektóre odruchy bezwarunkowe są zastępowane wyuczonymi. Dla śpioszków ważne jest aby sprawdzić odruchy źrenicowy i rogówkowy( określają częściowo stan nerwów wzrokowych). następny to odruch Babińskiego czyli zgięcie palców w stronę stopy przy mocnym podrażnieniu podeszwy stopy( u dzieci do 4 roku inaczej). kolejne odruchy to odruchy obronne przed bólem polegające na cofnięciu zagrożonej części ciała. Czynnikami wywołującymi może być wysoka temperatura lub dotyk. Łaskotanie stóp można zaliczyć do takiego czynnika wywołującego, ale raczej uciekanie nogi po łaskotaniu jest odruczem wyuczonym( warunkowym). Odruch ten z czasem zanika. Reakcja na łaskotanie według mnie dobrze świadczy o stanie układu nerwowego i dodatkowo ruch nogi świadczy o nieuszkodzeniu nerwów sterujących nogą. W głębokiej śpiączce nie ma jakichkolwiek reakcji na dotykanie. Podczas stopniowego wybudzania śpioszek reaguje na coraz więcej i coraz delikatniejsze bodźce. Tak,że takie uciekanie nóżek jest jak najbardziej pozytywne. Opisy poszczególnych odruchów można znaleźć w internecie. Pozdrawiam.dyziaczek2000
gość
14-02-2009, 11:20:00

Łucjo83. Lekarze mają rację ,w tak krótkim okresie po wypadku nic nie można jednoznacznie powiedzieć. Musisz uzbroić się w cierpliwość i czekać. Teraz w organiźmie twojego chłopaka trwa burza hormonalno-wegetatywna, adaptuje się on do nowych warunków i uczy żyć z tymi uszkodzeniami które powstały. Jedyne co możesz teraz robić to pilnować,aby twój chłopak mial należytą opiekę i nie doszło do jakiś szpitalnych zakażeń. więcej na pewno dowiesz się po wybudzeniu ze śpiączki farmakologicznej. Śpiączkę taką stosuje się po to aby w pierwszym okresie od zdarzenia organizm w miarę bezboleśnie i bez większych szoków sam ocenił swoje uszkodzenia i rozpoczął regenerację. Tak ,że głowa do góry i niestety spokojnie poczekać na wybudzenie. przeżył, a to już pierwszy krok do sukcesu. Pozdrawiam.dyziaczek2000
gość
14-02-2009, 17:15:00

Witam wszystkich,
Co do reakcji na łaskotanie to jakakolwiek reakcja pokazuje, że zachowane jest czucie powierzchniowe. Nawet drobne reakcje raz na jakiś czas wskazują na to

A ja dziś znów muszę się pochwalic sukcesami taty (ostatnio staje się to regułą ). Mój tata wydaje z siebie dźwięk na polecenie. Wygląda to tak. Moja mama ma na imię Ala. I mówimy do taty "powiedz Ala", a tato na to "Aa". Za każdym razem. Na prośbę i polecenie. Bez powodu tego nie robi. A jak mama wyszła po zakupy to tata zaczął wołać "Aa" kilka razy i natychmiast ucichł, gdy wróciła

Pozdrawiam,
Curry
gość
14-02-2009, 19:55:00

Dzień dobry.Dawno nie pisałam na forum ale staram się systematycznie czytać.Skorzystałam nie raz z waszych pomocy, podpowiedzi.Teraz proszę również.Mój mąż został potrącony przez samochód na Cyprze.Już rok jest w tzw stanie śpiączki.Własnie lekarz dopuszcza możliwość transportu do Polski.Proszę o podpowiedź jak, gdzie i w jakiej cenie jest możliwe wynajęcie ambulansu lotniczego? Również interesują mnie ceny pobytu chorego w takich szpitalach(dokarmianie dożąłądkowe,często korzysta z aparatu tlenowego).Ubezpieczyciel byc moze pokryje częściowo koszty, ale chciałabym wiedzieć jak to wygląda w Polsce.Wiem,że Votum prowadzi turnusy rehabilitacyjne 16000tys 28 dni(!!!)
rudan kam6464@wp.pl
Dziękuję za jakiekolwiek informację.
gość
14-02-2009, 20:40:00

Ja ciebie kocham

Ja ciebie kocham! Ach te słowa
Tak dziwnie w moim sercu brzmią.
Miałażby wrócić wiosna nowa?
I zbudzić kwiaty co w nim śpią?
Miałbym w miłości cud uwierzyć,
Jak Łazarz z grobu mego wstać?
Młodzieńczy, dawny kształt odświeżyć,
Z rąk twoich nowe życie brać?

Ja ciebie kocham? Czyż być może?
Czyż mnie nie zwodzi złudzeń moc?
Ach nie! bo jasną widzę zorzę
I pierzchającą widzę noc!
I wszystko we mnie inne, świeże,
Zwątpienia w sercu stopniał lód,
I znowu pragnę - kocham - wierzę -
Wierzę w miłości wieczny cud!

Ja ciebie kocham! świat się zmienia,
Zakwita szczęściem od tych słów,
I tak jak w pierwszych dniach stworzenia
Przybiera ślubną szatę znów!
A dusza skrzydła znów dostaje,
Już jej nie ściga ziemski żal -
I w elizejskie leci gaje -
I tonie pośród światła fal!

Adam Asnyk

Dla odmiany się nie podpiszę Pobudka kochane śpiochy!!
gość
14-02-2009, 20:51:00

Niebieskooka - wcale nie żartowałem z pytaniem odnośnie czasu kapieli wirowych, ale przeczytałem (na początku forum), ze dziewczyny użądzały godzinną kąpiel swoim śpiochom, a u nas to trwa znacznie krócej więc się zastanawiam, czy kupić to urządzenie. W każdym badź razie bardzo ci dziekuję za odpowiedź.
gość
14-02-2009, 22:45:00

witam wszystkich.nowy problem moze cos poradzicie,dzis u syna na szyi klatce piersiowej i plecach pojawiaja sie czerwone plamy jest to dziwne bo mozna to obserwowac jak sie pojawiaja i zaraz wszystko zchodzi,tak mysle ze moze krazenie szwankuje,syn dzis dziwnie sie zachowywał,i zawsze usta miał zamkniete dzis otwarł i jezyk wysunol i tak lezal.poradzcie co moze sie dziac bo czuje ze cos jest nie tak.mama matiego

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: