Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-02-2009, 11:14:00

Mojej mamie kupiłam małą piłeczkę z kolcami w sklepie rehabilitacyjnym. Każdy kolor piłeczki to inny rozmiar i inna twardość. Ja kupiłam pomarańczową – taką poleciła mi rehabilitantka. Wkładałam mamie do ręki. Początkowo (przez bardzo długi okres) wypadała jej z ręki. Potem mama przytrzymywała ją przez chwilę, coraz dłużej. Po kilku tygodnioach zaczęła obracać ją w ręku, potem podnosić z pościeli gdy upadła (najpierw automatycznie, potem świadomie). Po jakimś czasie przekładała ją z ręki do ręki. Teraz rzucamy sobie i czasem udaje jej się złapać.

Piłeczkę polecam bardzo.

magda
gość
10-02-2009, 11:19:00

Teresko napisz czy paczka do Ciebie doszła???
m
Początkująca
10-02-2009, 11:50:00

Witajcie! Wiadomość do Dyziaczka 2000. Dzięki za super słowa pokrzepienia dla męża Ani. Chłopak odwala naprawdę ciężką robotę, za co bardzo go podziwiam. Przekazałam mu też wszystkie adresy do ośrodków rechabilitacyjnych,które ktoś mi na forum podesłał. Też bardzo za to dzięki . Mam pytanie : co trzeba robić żeby palce u rąk Ani nie zwijały się samoistnie do środka. Próbowano już z piłkami(normalnymi), ale to wygląda jak ciężkie kule przytwierdzone do rąk bandażmi. Wymiślił ktoś na to może jakiś inny sposób?
Aneta
gość
10-02-2009, 12:03:00

Witaj Andzia. Na dłoń najlepsza jest rehabilitacja, czyliwszelkiegio rodzaju ćwiczenia. Można też zastosować leki typu Baclofen, Sirdalud lob Mydocalm. Porozmawiaj o tym z lekarzem. Inną techniką która częściowo pomaga sa silne maści rozgrzewajace typu Viprosal lub Neo-capsiderm. Też musisz zapytać lekarza co o tym sądzi. Kąpiele w ciepłej wodzie też rozluźniaja mięśnie. Z przyrządów możesz zastosować tzw. łuski lub ortezy. Lekarz wypisuje ci zapotrzebowanie, potwierdzasz w NFZ ,a potem zamawiasz. Jeżeli nie przekroczysz limitu na dane schorzenie to NFZ zapłaci za wszystko. Popatrz jak to wyglada na stronie http://www.art-reh.pl/og_dlon.html . Zwróć uwagę na ostatni model czyli manus stabilizer. Pozdrawiam. dyziaczek2000
gość
10-02-2009, 12:10:00

Andzia, jezeli Ania ma też przykurcze w łokciach to lepiej zamówić manus controlflex modular. Porozmawiaj o tym z lekarzem, on zadecyduje co będzie najlepsze. Pozdrawiam. dyziaczek2000
Początkująca
10-02-2009, 12:46:00

w sumie to całe ręce Ani są super wyćwiczone , ma je bardzo miękkie, ale jak się ich nie przypilnuje to zwijają się samoistnie. Myślałam o czymś takim jak usztywniające bandaże na nadgarstek.
Aneta
Początkująca
10-02-2009, 12:48:00

Dzięki za poradę.
Aneta
gość
10-02-2009, 13:07:00

Jeśli ręce są rozćwiczone to nie ma powodu wkładać ortez, bowiem fizjologicznie ręce się tak sładają a patologią jest ich prostowanie - ale niech na ten temat wypowie się najlepiej niebieskooka.
Wtajemniczona
10-02-2009, 13:22:00

Witajcie,

dzisiaj po rozmowie z Panem Ordynatorem czyt. " Panem Uwielbiającym dołować rodziny pacjentów" dowiedzieliśmy sie następujących rzeczy: nie ma sensu rehabilitacja bo przeciez Mąz nie ma pól mózgu i on mu tego móżgu nie wstawi, on nie wie kiedy Tomka przeniosą na inny oddział bo napewno męza dotknie mnóstwo infekcji jeszcze no i najogólniej mówiąc to nic nie ma przecież sensu" Ciekawe jak Szanowy Pan Ordynator ma zrytu swój mózg mając tupet i udzielajac takich informacji rodzinie.

Jeśli któs miał podobne doświadczenia to niech się nie przejmuje, my wiemy swoje i wierzymy w nasze śpioszki czy już nie- śpioszki.

A któregoś dnia przyjdziemy z Tomusiem do Pana ordynatora i mąż mu powie " dzień dobry to ja roślinka"

Trzymajcie sie wszyscy cieplutko[addsig]
Aga
Forumowicz
10-02-2009, 13:26:00

O to się podepnę do Niebieskookiej, a mi się sama jedna dłoń zaciska w pięść. Co na to? [addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: