RG - podaję Ci stronę internetową : www.euromed.pl
Podane są adresy i metody
rehabilitacji. Euromed mieści się w hotelu Syrena - myślałam, że piszę jasno. Hotel wyposażony jest w windy , a skrzydło, gdzie Euromed wynajmuje pomieszczenia od hotelu jest w 100 % przystosowane dla osób na wózkach, podjazdy, nawet promenada nad morzem jest przystosowana dla wózków inwalidzkich.W pokojach nie ma łóżek rehabilitacyjnych i materaców przeciwodleżynowych. Jacek do tej pory jest osobą leżącą. Musisz zorientować się, czy Twojego śpicha lekarz zakwalifikuje na turnus, po prostu. Zadzwoń. Dofinasowania z PCPR nie ma. Ale podpowiem może wyjście dla osób, które mogłyby skorzystać z dofinansowania z PCPR / to jest dwa tygodnie/ - nieopodal, jakieś 100 -150 m jest ośrodek "Perła" i on ma umowę na dofinansowanie. Zakwaterować się tam, oni też mają rehabilitację, a w Euromedzie wykupić tylko rehabilitację i na tą rehabilitację dojeżdżać, moży być i tylko te dwa tygodnie. Tak wiele rodziców robi, wykupuje rehabilitację w Euromedzie, a mieszka czy wynajmując kwatery, czy tańsze ośrodki, bo koszt jedej osoby za dzień wynosi 110 zł, a to się = 220 zł koszty utrzymania chorego i opiekuna, na tym ludzie starają się zaoszczędzić. Ja nie korzystałam z takiej możliwości z dwóch powodów: po pierwsze nie wiedziałam, że tak można, a po drugie, to Jacek jest osobą leżącą, była zima i dojeżdżanie z nim w niepewną pogodę / zajęcia rozpoczynają się od 8 godz./ uważałabym za ryzykowne. Pozdrawiam - Marychaj
Jeszcze do Agnieszki - to co Ci proponuje PCPR jest to dofinasowanie do wczasów rehabilitacyjnych dla osoby chorej i jego opiekuna. Są ośrodki wczosowe, które mają rehabilitację i mają podpisaną umowę z NFZ i w tych ośrodkach należy szukać miejsca. Możesz pojechać w góry, nad morze lub gdziekolwiek indziej, ale ośrodek musi mieć podpisaną tę umowę. Resztę do wczasów dopłacasz sama, a każdy ośrodek ma inne ceny. Ja byłam na takich wczasach w Darłówku w ROZa Wiatrów - i ten ośrodek wczasowy polecam. Byłam w Międzywodziu w Pod Sosnami i tego ośrodka nie polecam. Bardzo dobrą opinią cieszy się Panorama w Jarosławcu, ale ceny tam są dość wysokie. Pieluchy refunduje NFZ i w tym celu należy wypisać receptę na zaopatrzenie w środki pomocnicze u lekarza rodzinnego, następnie tą receptę wysłać do Twojego oddziału NFZ i po zaakceptowaniu realizować w podanych przez nich punktach sprzedaży. Na dofinasowanie należy się 60 szt. pieluch na m-c. Polecałabym Ci pieluchy Delta Plus, które rozprowadza firma Abena, są naprawdę dobre i tanie /chłonność 2 litry/, bardzo dobra powłoka nieodparzająca i cena 1,50zł bez refundacji, a na refundację 45 gr/szt. Pozdrawiam - Marychaj