Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-01-2009, 22:04:00

Gościu a nie zastanowiło cię to że tak szybko to załatwiłeś? Trzeba korzystać ze sprawdzonych ośrodków gdzie ktoś już był i poleca a nie że sam siebie wychwala!
gość
28-01-2009, 13:08:00

Świetnie, na tragedii można kokosy zarobić. Cóż to jest 28 dni rehabilitacji?? Potrzebne są lata!
Pozdrawiam
gość
28-01-2009, 14:04:00

Prywatnie pobyt w szpitalu na oddz.rehabilitacyjnym np. w Bydgoszczy, obojętnie czy na Jurasza, czy w wojskowym kosztował w roku 2006 dziennie pacjenta 400 zł i to tak samo za soboty i niedziele. Nie ma tu mowy o opiekunie, który też musi się zakwaterować i czymś żywić.Jeśli chodzi o samą rehabilitację /nie mówię o diagnostyce, czy fizykoterepii/ to w ośrodkach prywatnych jest lepsza - mówię to z praktyki, bardziej intensywna i dająca takie zabezpieczenie do domu, które bardzo długo procentuje. My zawsze tylko liczymy to co sami musimy wydać z własnej kieszeni, nie liczymy tego co budżet państwa nam dopłaca / a państwo, to przecież my/, a że kokosy na tym się zarabia, to fakt. Te koszty przytoczyłam tylko po to, aby porównać, gdzie tak naprawdę jest droższa rehabilitacja. Pozdrawiam - Marychaj
gość
28-01-2009, 16:34:00

Marychaj , który byś wybrała . Masz dłuższe doświadczenie ze śpioszkiem.Może być prywatna. Zapewne słyszałaś opinie o różnych ośrodkach. Nasz śpioszek jedzie po pierwszym lutego na Jurasza, ale potem chcielibyśmy dalej rehabilitować w ośrodkach.pozdrawiam RG
gość
28-01-2009, 16:35:00

Mój tata też jedzie 02.02 do Krakowa do kliniki Votum. Nie zgadzam się, że rehabilitacja domowa to jest to samo. W domu pracuje na raz tylko jeden rehabilitant. Tam kilku. Tam jest dużo więcej możliwości rehabilitacji niż tylko przyłóżkowa, materace, czy ewentualnie PUR. Nie przesadzajcie z tą kwotą. Wcale to nie są takie pieniądze. Płacę około 20 tys. za całość. 8 680 to pokój dla 2 osób na 4 tygodnie w podwyższonym standardzie z pełnym wyżywieniem. Przeliczcie to i podzielcie na 2 osoby za dobę. Wcale nie wychodzi tak dużo. Wiecie przecież jakie są teraz ceny noclegów w Polsce. Reszta kwoty, czyli ciut ponad 11 tys to rehabilitacja. A co do innych ośrodków to Bydgoszcz wcale nie wychodzi tanio, Marychaj ma rację. A ja jestem z Votum zadowolona i nie uważam, żeby to było naciąganie. Tat mój zrobił tam postępy, dlatego jedzie po raz drugi. Jeśli kogoś to interesuje to opiszę czego się nauczył tam po 4 tygodniach, jak wróci w marcu.
Pozdrawiam,
Curry
gość
28-01-2009, 16:40:00

ps. Zapomniałam dodać. To, że się szybko pobyt załatwiło nie oznacza wcale jeszcze nic złego. Ja właśnie tego oczekuję po klinikach. Szybkości, konkretów i jakości pracy. I nie wydaje mi się normalne w 21 wieku czekanie tygodniami na odpowiedź z kliniki, wizyty u wielkich szefów z prośbami o łaskę, przyjęcie itp. Ja to traktuje jako wyjście z zaścianka.
Pozdrawiam,
Curry
gość
28-01-2009, 16:51:00

4 tygodnie to kropla w morzu potrzeb!
Nie będę tutaj negowac decyzji osób , które się zdecydowały na wyjazd do Votum.
Najlepiej zachować ciągłość rehabilitacji z małymi przerwami w domu. Jak tego dokonać? To prawie niemozliwe!! Kogo stać na to żeby pojechać z osobą ,ktora potrzebuje rehabilitacji np. do Votum kilka razy w roku??
Jeśli chodzi o szybkie terminy, nie oznacza to, że jest kiepsko tylko,że jest cholernie drogo.
Pozdrawiam
gość
28-01-2009, 18:52:00

Ja nie byłam w Krakowie, bo to jest nowa klinika rehabilitacyjna, która rozpoczęła działalność latem ubr. , byłam w Mielnie, gdzie Jacek ćwiczył w kombinezonie Adela. Ja zawsze staram się sprawdzić jak co działa i robię to zwykle na sobie. Kombinezon też ubrałam i od razu postawił on mnie do pionu, w momencie wyprostował wszystkie moje skoliozy, bez żadnej, mojej pracy mój cały organizm wykonywał pracę, że w momencie już się czułam zmęczona, a jak mnie jeszcze rahabilitanci pogonili po korytarzu i kazali wejść na schody, to myślałam, że ducha wyzionę. Wyobrażcie sobie, że dzieciom jeszcze obnciążniki zakładają na nogi. Ćwiczenia w tym kombinezonie Jacek wykonywał z udziałem 4 rehabilitantów - były ćwiczenia w skrętoskłonie naprzemienne, czego w domu jeden rehabilitant nie jest w stanie wykonać. Pewnie, że droga jest ta rehabilitacja, ale jest dobra i dlatego właśnie dobrze jest założyć konto dla swojego chorego, aby uzbierać pieniądze dla niego na taką rehabilitację. Poznałam tam osoby, które ze swoimi dziećmi przyjeżdżają 2, 3 razy w roku, bo daje ona efekty i wcale nie są to osoby zamożne. Nie każdego tam zakwalifikują, Jacek miał szczęście, że kwalifikował go lekarz, który słyszał o jego przypadku , a ja się jeszcze tam kiedyś wybiorę, tylko muszę nazbierać jeszcze trochę grosza. Powiem Wam, że i dla mnie był to dobry wyjazd, na mój przemęczony kręgosłup - co dziennie korzystałam z basenu przez 2-3 godz., nie odczuwałam bólu przy dżwiganiu przez 3 miesiące . Pozdrawiam - Marychaj
gość
28-01-2009, 19:38:00

Marychaj , jakie są kryteria przyjecia do kliniki w Mielnie. Dzwonic bezpośrednio, czy wymagana jest inna ,,droga''. pozdrawiam RG
gość
28-01-2009, 19:52:00

witam -jak juz wielokrotnie podkreslalam kazdy z nas rehabilitantow wnosi ze soba cos innego,nowego,kazdego z nas wlozona praca,umiejetnosci i serce pozwalaja na wydobycie z naszych podopiecznych nowych pokladow mozliwosci-mama juz 17 letnie doswiadczenie w pracy zawodowej,wiec zoltodziobem raczej ni jestem-wciaz sie doksztalcam i nie uwazam ze pozjadalam wszystkie rozumy-rehabilitacja w domu jak ktos tutaj pisal o Łodzi kosztuje 2000zl /miesiac srednio liczmy po 1,5-2 godz dziennie to przekladajac to na ilosc rehabilitantow i 6-8 godzinn rehabilitacji w Krakowie,Mielnie czy innej klinice o intensywnej rehabilitacji to wychodzi na to samo ,a nawet drozej w domku....gdzie jeden rehabiltant,no moze dwoch cwiczy pacjenta...wielosc metod stosowanych dla spiocha,nie uczepianie sie Vojty,Ndt, Bobath-wciaz i wciaz od nowa,ale zmiana podejscia do chorego (w sensie nowe spojrzenie innego rehabilitanta)daje wiele ...a spioch po powrocie z kliniki,turnusu,szpitala jest inny,lepiej cwiczy,chwali sie nowymi umiejetnosciami i My rehabilitanci znowu mozemy spojrzec na spiocha swiezym spojrzeniem pod katem nowo nabytych umiejetnosci.Pozdrawiam serdecznie opiekunow i spichow-Niebieskooka Rehabilitantka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama:
Reklama:
Reklama: