Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-10-2008, 16:02:00

Asiu, Grzesiu ! Stokrotne dzięki za informacje o p. dr neurolog. Całkowicie mnie przekonaliście i już się umówiłam na wizytę
Grzesiu, jak sobie radzisz z dyzartrią ? Po jakim czasie od zdarzenia zacząłeś mówić ? Czy masz (miałeś) trening mowy z logopedą i np. elektrostymulacje i czy to się rozpoczęło jeszcze zanim zacząłeś mówić czy dopiero później ? Czy są postępy i czy ludzie Cię rozumieją ?
Pozdrawia serdecznie wszystkich forumowiczów żona (już bardziej optymistycznie nastawiona- dzięki Wam, drogie rodzeństwo)
Forumowicz
28-10-2008, 17:23:00

Hej. Zono, wypisany bylem z neurologi z anartia czyli ani A ani B, ani nic. Teraz na wypisach jest ustepujaca dysartia. Ale troche minelo od stycznia 2007. Logopeda prawie od poczatku. Mialem porazony caly aparat. Jezyk, wargi itp. Niektore literki wymowib b.cicho lub wogole. Zaczymalem od masazy w jamie ustnej. Pradu nigdy nie mialem. Naj wiekszy problem mam z podniebieniem miekkim. Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
28-10-2008, 18:37:00

Żono - ja w większości rozumiem brata, a jak krzyknie to rozumiem go bardzo dobrze . . Wg. mnie coraz lepiej mówi, ale trwa to też już dosyć długo.
Już nie powiem jakie wyrazy wychodzą mu najlepiej
Grzesiek zgadzasz się ze mną?? Weź się wypowiedz
Asia
gość
28-10-2008, 23:26:00

Grzesiu, gratuluję tak świetnych postępów w mowie i dobrej rehabilitacji, bo dobry lekarz i porządna rehabilitacja to połowa sukcesu.
A co do pewnych słów... Już tu kilka osób pisało, że ich podopiecznym właśnie z nimi wraca mowa
Mojego męża akurat to nie dotyczy, bo on raczej nie przeklina. Pamiętam jak oniemiał, jak pierwszy raz mi się przy nim wymsknęło
Pozdrowienia, ż...
Forumowicz
29-10-2008, 10:43:00

Hej. No rok pracy (ponad rok temu pozbylem sie rurki) i moge wydobyc dosc swobodnie dzwiek. Jasne ze sa slowa niemozliwe do wypowiedzenia np na g... szukam zamiennikow, np gacie bym chcial powiedziec ale powiem majtki. To ze musze powtarzac aby ktos zrozumial to sie przyzwyczailem. W koncu moge przytaknac "yhy" jak ktos przekazuje mi infornacje przez telefon Pozdr
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
29-10-2008, 20:36:00

Grzegorz to rozumiem że zespól pozapiramidowy idzie leczyć obojętnie którą dyzartię?
Forumowicz
29-10-2008, 23:03:00

Sorki nie znam wszystkich pojec medycznych [addsig]
gość
30-10-2008, 12:41:00

Witam
mam sprawe. Moj tata jest w spiaczcei ma straszna odlezyne n kosci ogonowej. Zrobila mu sie dziurka. Co uzyc aby pomoglo,jakich opatrunkow???? Proowalem wiele,ale nic nie pomaga. Podpowiedzcie prosze...
gość
30-10-2008, 14:33:00

Proszę napiszcie co można stosować na odleżyny?Te plastry wcale nie pomagają(granuflex itp.).Na razie stosujemy povidone...Niestety na lampę biotron nas nie stać
gość
30-10-2008, 15:09:00

Na odleżyny - Sposobów jest wiele ale to zalezy od jakiej wielkości odlęzyny, którego stopnia(głębokości), czy sącząca czy z martwicą itd? w któym miejscu na ciele.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: