Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-10-2008, 18:28:00

Do Olgi 06 - chory powinien mieć dresy do ćwiczeń przynajmniej 2 szt. , swoje podkoszulki do ćwiczeń i leżenia w łóżku /oczywiście można prać w hotelu, czy w szpitalu jednączy dwie podkoszulki, skarpety, obuwie sportowe /do pionizacji/. Pampersy powinien zapewnić szpital, ale to jest pobożne życzenie, nawet lekarstwa kupuje się bez recepty, bo nie można jej wypisać, kiedy chory leży w szpitalu. Kosmetyki, jeśli będziesz dokarmiać, to i mikser. Cena pobytu w hotelu to ok.30 zł/dziennie + koszty wyżywienia. Miłego pobytu i satysfakcji z niego.

Do Justyny - miałaś dziewczyno szczęście w nieszczęściu, ciesz się życiem i bywaj zdrowa.
gość
27-10-2008, 18:38:00

Olga 06 - ręczniki też, gąbki przynajmniej dwie / o kolorze jasnym do ciała i kolorze ciemnym do pupy/ Zapomniałam dodać.
gość
27-10-2008, 19:08:00

Proponuję zabrać szczoteczkę do zębów i pastę, oraz mieć dużą ilość wody i soków do picia oraz poduszkę - jaśka (o ile chory do tej pory lubił leżeć nieco wyżej)
Powodzenia
Asia
gość
27-10-2008, 21:49:00

Asiu, Grzesiu, jeszcze raz dzięki za namiar na panią dr neurolog. Nie jestem tylko pewna, czy to w naszym przypadku najlepszy adres, bo ta pani specjalizuje się głównie w padaczce, a tu chodzi o uszkodzenia mózgu po wypadku samochodowym. Oczywiście teoretycznie dobry neurolog powinien leczyć przeróżne schorzenia neurologiczne, ale sami wiecie, jak to często bywa... A na stronie pani neurolog nic nie ma o uszkodzeniach powypadkowych, czy choćby udarach. Więc nie wiem. Jakoś nie mamy szczęścia do lekarzy, a nawet logopedzi mają ścisły podział funkcji, jeden jest od słuchu, drugi od pracy z mową a jeszcze inny robi tylko masaże twarzy specjalną lampą, chociaż to podobno tez neurologopeda. Tak było przynajmniej w naszym przypadku.
Grzesiu, wiem, że Ty jesteś po "pniu i móżdżku", a jeśli mogę zapytać w wyniku czego to nastąpiło ? Udaru, wypadku, czy czegoś innego ?
Proszę, doradźcie czy z poważnymi obrażeniami mózgu po wypadku samochodowym uderzać do tej pani doktor? A może ktoś jeszcze może polecić innego lekarza neurologa w Warszawie ? Zależy mi aby jakiś dobry specjalista poprowadził długofalowe leczenie męża, który jest 2 lata po wypadku, chodzi sam, ale ma wciąż problemy z równowagą, pamięć doskonała, wiedza też zachowana, problemy z mową - dyzartria, ze słuchem (aparaty sluchowe odpadają, bo uraz jest centralny a nie obwodowy). Nie wiem jak to z tym słuchem jest, bo mąż nie rozumie telewizji, przez co w ogóle nie chce jej oglądać, nie słyszy muzyki, nie słyszy przez telefon, słyszy i rozumie mnie i kilka innych osób, które lepiej zna, gorzej z obcymi, ale zawsze trzeba się zwracac do niego bezpośrednio (rozmowa 1 na 1), nie rozumie rozmów zbiorowych. Natomiast doskonała koncentracja wzrokowa, może czytać godzinami (ze zrozumieniem) w róznych językach, pisać, nawet pisma urzędowe. Są jeszcze inne dolegliwości, ale tym już Was nie będę zadręczać. Dodam tylko, że mąż codziennie ma fizjoterapię, z logopedią tez różnych rzeczy próbujemy. Pozdrawia Was zatroskana żona.
gość
28-10-2008, 08:06:00

żona podaj adres mailowy
gość
28-10-2008, 08:13:00

Żono - ta pani doktor pracowała w szpitalu na Szaserów i kierowała oddziałem SIN (Sala Intensywnego Nadzoru) na neurologii i to ona uratowała mojego brata od śmierci. Przeszedł on udar pnia mózgu. Owszem jej zainteresowaniem jest padaczka, ale to naprawdę świetna neurolog. Myślę, że nie bez kozery zajmowała się w szpitalu bardzo ciężkimi stanami neurologicznymi.
Naprawdę radzę się do niej wybrać.

Pozdrawiam
Asia
Forumowicz
28-10-2008, 10:24:00

Hej.No padaczki nie mam , dyzartie owszem. Pozdr
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl
gość
28-10-2008, 11:45:00

Grzesiek a co to jest dyzartia?
gość
28-10-2008, 12:10:00

Dyzartia - termin z zakresu neurologii; jeden z typów zaburzeń mowy, wynikający z dysfunkcji aparatu wykonawczego (języka, podniebienia, gardła, krtani). Dysfunkcja może być spowodowana: uszkodzeniem mięśni, unerwiających ich nerwów czaszkowych, jąder tych nerwów, dróg korowo-jądrowych, układu pozapiramidowego.

W wyniku ich uszkodzenia powstaje tzw. mowa dyzartryczna, która charakteryzuje się tym, że jest powolna, niewyraźna, afoniczna (czyli bezgłośna) z tzw. przydźwiękiem nosowym, które jest spowodowane opadnięciem podniebienia miękkiego i sprawia wrażenie mowy z "kluskami w ustach". Tworzenie samogłosek jest zwykle zachowane, a w zależności od miejsca uszkodzenia, dominują zaburzenia artykulacji:

spółgłosek wargowych (b, p, w, f)
spółgłosek podniebiennych (g, k, h)
spółgłosek zależnych od funkcji języka (d, t, r, s)
W najcięższych przypadkach przyjmuje formę anartrii, kiedy nasilenie zaburzeń dyzartrycznych przyjmie zaawansowaną postać i mowa staje się bełkotliwa i niezrozumiała.

Podział [edytuj]
dyzartria hipotoniczna (wiotka), w uszkodzeniu jąder lub pni nerwów X, XII, VII (zespół opuszkowy), w miastenii i miopatiach;
dyzartria spastyczna, w uszkodzeniu dróg korowo-jądrowych (zespół rzekomoopuszkowy)
dyzartria pozapiramidowa
dyzartria hipokinetyczna, np. w parkinsonizmie
dyzartria dyskinetyczna
dyzartria hiperkinetyczna, np. w pląsawicy
dyzartria ataktyczna (móżdżkowa), w ataksji móżdżkowej.

źródło :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyzartria

Ataksja
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, szukaj
Ataksja, nie określona
ataxia
ICD-10 R27.0
Ataksja, niezborność ruchów (z gr. ατάξις, ataxiā, łac. ataxia) - zespół objawów określających zaburzenia koordynacji ruchowej ciała. Stanowi jedną z manifestacji wielu chorób centralnego układu nerwowego.

Jej istota polega na nieprawidłowym współdziałaniu mięśni agonistów i antagonistów w zakresie ich synchronii i regulacji napięcia mięśniowego. Ataksja przejawiać się może nieprawidłowościami chodu (chód chwiejny, na szerszej podstawie), niezgrabnością ruchów kończyn górnych szczególnie przy próbie wykonania określonych czynności oraz zaburzeniami wykonywania szybkich ruchów naprzemiennych.

Ataksja może być skutkiem:

uszkodzenia głównego narządu koordynacji ruchowej - móżdżku,
połączeń móżdżku z rdzeniem, ośrodkami podkorowymi i korowymi mózgowia (konary móżdżku),
uszkodzenia płatów czołowych,
uszkodzenia sznurów tylnych rdzenia kręgowego, przenoszących wrażenia czucia głębokiego i wibracji.
Ataksja może być spowodowana przez choroby wrodzone (np. ataksja Friedreicha, Zespół Retta, ataksja rdzeniowo-móżdżkowa), infekcje wirusowe (np. różyczka, zapalenie mózgu o innej etiologii), nabyte zmiany ogniskowe w obrębie centralnego układu nerwowego i rdzenia kręgowego (np. ropień, udar, guz mózgu), choroby zwyrodnieniowe (choroba Creutzfeldta-Jakoba (CJD), zespół Gerstmanna-Strausslera-Scheinkera (GSS), zwyrodnienie wieloukładowe (MSA), Zanik jądra zębatego, jądra czerwiennego, gałki bladej i jądra niskowzgórzowego (DRPLA)) lub substancje toksyczne, jak np. alkohol lub substancje psychoaktywne, leki, metale ciężkie.

źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyzartria

Forumowicz
28-10-2008, 13:39:00

Wyjeto mi to z ust Zesp. Opuszowy mialem Pozdr[addsig]
\"Sapiens est invictus, cuius etiam si corpus constringatur, animo tamen vincula inici nulla possunt\" http://www.spioch.org.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: