Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-03-2018, 16:57:15

Mama miała zabieg tracheotomii. Co to oznacza ? Lepiej ?Gorzej ?
AniaB
gość
15-03-2018, 17:52:54

Czy nikt tu nie zagląda już ?
gość
16-03-2018, 11:26:07

Moja mama tez ma tracheotomie. Jest po to aby ominac gorne drogi oddechowe i oddychac przez rurke w gardle. Podpiety jest tlen i wtedy te wszystkie.bakterie sie nie dostaja. Jesli ktos nie odkasluje to odsysaja wydzieline prosto przez rurke ssakiem.
Aldi
Ps poczytaj na necie. Tam jest duzo info
gość
16-03-2018, 14:12:06

Aldi dziękuję. Byłam ciekawa jak to jest przy ciężkiej niewydolności oddechowej. Czy ona zawsze już będzie pod tlenem. Ale nic nie znalazłam . Nic najważniejsze że mam teraz lepsze nastawienie niż tydzień temu. Pozdrawiam
AniaB
gość
17-03-2018, 12:00:22

AniaB w kazdej chwili mama moze podjac oddychanie i nie bedzie potrzebowala tlenu, a rurke moze miec dlugo ale to dla jej dobra, zawsze mozna ja usunac ,jak juz nie bedzie potrzebna i zaszyc otwor
gość
17-03-2018, 23:09:41

No właśnie się dowiedziałam że zmniejszyli tlen do 60% i dążą do 35 % i będą mamę wybudzać wtedy. Tak mi brakuje kontaktu z nią. Gadałyśmy po 3 godziny dziennie a teraz taka cisza. Ale ważne coś się zaczyna dziać, jakaś zmiana :)
gość
18-03-2018, 16:06:28

Witam mój tata miał próbę samobójcza byl reanimiwany 40minut.. Najpierw 3tyg na oiomie zero kontaktu z tatą. Odczowa tylko ból i ciepło zimno.. Dostałam wypis uszkodzenie pnia mózgu 😑potem trafił na oddział chirurgiczny był wspomagany tlenem. Samodzielne oddycha bardzo ciężko.. Dostałam kolejna diagnozę stan apaliczny.. Lekarz coś mówił że mózg nie działa i że tata nigdy się nie obudzi. Udało mi się załatwić ośrodek opieki i rehabilitacji dla taty mija już 2miesiace a tata nic.. Próbowałam wszystkiego co dowiedziałam się na tym forum.. Powiedzcie czy jest jakaś szansa że tata się obudzi? :( mam 23 lata zostałam sama z tym wszystkim już nie wiem do których drzwi pukac..
gość
18-03-2018, 17:54:05

Tak mi przykro z powodu taty :( Szanse zawsze są. Trzeba wierzyć i myśleć pozytywnie. Wiem że to trudne. Może ktoś na grupie miał taką diagnozę i będzie wiedział więcej. Jest w ośrodku i to jest najważniejsze.
gość
18-03-2018, 22:19:26

Dziękuję za słowa otuchy. Właśnie najbardziej przeraża mnie to że lekarze twierdzą że niby mózg nie pracuje :(... Tylko zastanawiam się po co pomagali mi znaleźć ośrodek.. Pierwszy raz Pan Bóg postawił mnie przed taka sytuacja...
gość
19-03-2018, 00:35:44

Witajcie. Moje rok od kiedy mój mąż zapadł w śpiączkę.. szukałam tu wtedy pomocy.. to forum było moją nadzieją... Liczyłam czas w tygodniach a 20 marca minie rok. Nadal wierzę w to, że jeszcze otworzy oczy.. Jestem teraz już trochę doświadczona, więc jeśli będę mogła to Wam pomogę. Nie wiem na której stronie jest opis mojej sytuacji.. byłem wtedy w ciąży.. urodziłam drugą córeczkę i walczę z córkami o każdy dzień dla naszego tatusia..
Agnieszka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: