Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-01-2018, 11:38:49

MartaŚ, ponoć słuch u pacjentów takich jak nasi bliscy zanika ostatni także jest duże prawdopodobienstwo że Oni nas słyszą. Kwestia tylko tego na ile nas rozumieją. Mój ojciec też bez kontaktu ale tehabilitant mówi ze jak z nim ćwiczy to ma wrażenie że tato mu pomaga 😊 my wierzymy że jest z nami tylko tak strasznie trudno mu się przebić. Dziś zakupiłam radio takie zwykłe na baterie i postawimy mu przy łóżku. Jak to lekarz powiedział trzeba stymulować wszystkie zmysły...więc będziemy stymulować 👍
Marta
Początkująca
13-01-2018, 14:11:56

Witam,
Marta super, że macie takiego lekarza. Nasz tylko ciągle, że on nie widzi potrzeby i że bez sensu jakakolwiek stymulacja, że to nasze fanaberie, że wymyślamy, bo się głupot naczytaliśmy....ach, ciężko gdy brak odrobiny wsparcia czy choćby dobrego słowa od personelu :/ Mama po każdej wizycie i rozmowie z tym lekarzem jest tak roztrzęsiona, że musi brać potem mocne leki uspokajające.
Ale staramy się robić "swoje"...dobrze, że to forum jest. Tutaj choć trochę życzliwości możemy skubnąć
O słuchu słyszałam...ponoć niektórzy przez słuchawki puszczają dźwięki mis tybetańskich, muzykę alpha 5 lub coś podobnego i ulubione audycje, programy itd.
Do napisania później, pa
MartaŚ
gość
13-01-2018, 14:31:32

Korfantow jest chyba w opolskim to ośrodek rehabilitacyjny nie zol. Facet był całkowicie leżący. Nie wiem jak rodzina to załatwiła ale go tam przyjęli. Iwa
Początkująca
13-01-2018, 22:03:24

Hej Iwa,
Tak, masz rację, opolskie.
To będziemy kołatać aż nam otworzą
Pozdrawiam
MartaŚ
gość
13-01-2018, 23:02:04

MartaŚ, u nas na oiomie jest kilku lekarzy i każdego dnia jest inny. Nie ma konkretnego lekarza prowadzącego tylko dyżurni ale są naprawdę porządni. Jednego z nich tego najlepszego można nawet obejrzeć w tv! Serial dokumentalny "Dyżur przedstawiający pracę lekarzy na SOR-ze☺ Nawet Pani ordynator na oiomie to złota kobieta. Na prawdę na personel medyczny nie mamy co narzekać. A co do słuchawek w uszy też dobry pomysł! Z tym że u mojego ojca nie zdało by egzaminu na ten moment...za dużo rurek i kabelków wokół niego i mogłoby bardziej to przeszkadzać.
Marta
gość
15-01-2018, 18:26:07

Kochani mój Tata zaczął reagować!!! Dziś na nasze pytania odpowiadał kiwając głową 😁 lekarze też mówią że jest poprawa! Jesteśmy tacy szczęśliwi 😁😁😁😁😁
Marta
gość
15-01-2018, 19:47:20

Wspaniale Martus! Teraz bedzie coraz lepiej , przekaz pôzdrowienia od nas dla taty
Początkująca
15-01-2018, 23:07:34

Wspaniała wiadomość Marta
To i dla nas budujące, przynoszące nadzieję...
Uściski
MartaŚ
gość
16-01-2018, 05:09:41

Dziękuję Wam bardzo😙
Marta
gość
16-01-2018, 19:38:43

Piszę jako pracownik oiom, nie chce zdradzać jaki konkretnie personel, śledzę forum, na codzien sledze tez rodziny i stan swoich pacjentów, tych nazywanych ogólnie jako chorych w stanie śpiączki farmakologicznej. Najczęściej jest to sedacja, wyciszająca, blokująca odruchy. I widzę tez rodziny które w każdym odruchy bezwarunkowym widzą znak. Co mogę powiedzieć po latach obserwacji, nie tyczy się to wszystkich chorych naturalnie ale około 75%. Tak, nawet ci nieprzytomni bez leków reagują na "godzinę odwiedzin" często przyspiesza oddech, wzrasta tętno i ciśnienie. Jakby wiedzieli, czekali na bliskich. Często rodziny wtedy denerwują się ze cos pika na monitorze, ze alarm, ze świeci się na czerwono. Personel czuwa- nie traccie czasu na obserwacje sprzętu. Jeżeli te wydarzenia nie powodują poderwania się personelu z krzesel - wszystko jest w normie. Chce tylko napisać ze widzę braki w naszym systemie, brak możliwości intensywnej rehabilitacji chorych po oiomach. Takiej jak na zachodzie. Szansy dla każdego bez wyjątku. Radio, nagrania dzieci, wnuków na tabletach pokazywane dla chorych, rozmowa z chorym (ale bron cie nie na zasadzie - powiedz cos? Zimno ci?- nie odpowie nam, jest zamknięty w swoim ciele, zastanówmy się jak takie pytanie moze irytować). Rozmowa na zasadzie jaka pogoda, co w domu. U dziecka, brata, zony, psa, kota czy sąsiada i zapewnienia ze "czekamy na Ciebie", "wierzymy w Ciebie" to chyba to co oni chcą usłyszeć. Nie traćcie wiary! I rehabilitujcie na własną rękę, fizycznie, psychicznie i duchowo! Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: