Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-08-2016, 21:30:17

Dajcie tym ludziom umrzec a nie meczycie ich rehabiltacjami, uporczywym leczeniem i zbyt silnymi bodźcami ... masakra miałabym ogromny zal gdyby rodzina mnie tak traktowala lub nie daj boze ocknelabym sie lecz byla przykuta do lozka. Dajcie im odejsc w spokoju !!
gość
29-08-2016, 23:37:51

Gość 2016-08-28 21:17:29
Gość 2016-08-20 14:54:14
Poczytuje forum od samego początku aby nie powielać pytań.Dotarłem do 350 str Ale jakoś nie mogę znaleźć nic konkretnego na temat muzyki stymulującej mózg. Gdzie ja można kupić?Jaki to rodzaj muzyki.
(...)
Justyna
Nie wiem, czy już znalazłaś odpowiedź na to pytanie, ale gdybyś nie znalazła, to ktoś mówił o tym gdzieś w okolicach 25-35 str.
Podobno prof. Talar polecił komuś muzykę z płyty Alfa Synhro Theta 5 Hz, można to nabyć na stronie www.alfaton.pl, koszt to jakieś 30 zł.
Z tego co zdążyłam wyczytać to niektórzy puszczają również dźwięki mis i gongów tybetańskich.
Z innych źródeł wyczytałam, że powinna to być muzyka spokojna, lub klasyczna. A z jeszcze innych mogą to być dźwięki, które nasz Śpioch może kojarzyć, jak dźwięk telefonu, czy ulubione utwory różnych wykonawców.
Czytam to forum dość długo szukając jak najwięcej informacji.
Bardzo mi przykro z powodu wszystkich, którzy po ciężkiej walce odeszli z tego świata. Trzymam kciuki za ich rodziny, które tak ciężko o nich walczyły. Zadbajcie i walczcie teraz o siebie, dla siebie samych.
Dzięki temu forum i osobom udzielającym się tu, ja sama jakoś się trzymam i nie odpuszczam.
Być może wkrótce ja opowiem Wam o moim Śpioszku.
Pozdrawiam serdecznie! I nie poddawajcie się!
K.
Witam, nie było mnie na forum parę lat, ale wracam.
Wtrącę parę groszy dot. stymulacji dźwiękami tak jak ja to robię. Pani Justyno, , rozmawiam z żoną tak jak mówiliśmy w domu, jak wołaliśmy się . Nie mówimy do naszego śpiocha jak procesor zza katedry ale tak jak było w domu i raczej aby odwiedzający też o tym wiedzieli. Muzyka- muzykę wyszukuję i puszczam jej tę, którą słuchała tę, która lubiła raczej nic nowego, bo tego nie zna i nie wiem czy by chciała słuchać. Poza tym kabarety też te z przed wypadku, ale te, gdzie słowa są wyraźne, głos jest wyraźny.Urządzenie- telefon ze słuchawkami po to aby w tym czasie inne odgłosy nie zaprzątały jej uwagi i nie za głośno /pamiętam jak głośno słuchała przez słuchawki/. Czas- to od 30 do 60 min. I tera najważniejsze, musimy znać co w danym momencie gra i przez cały ten czas obserwuję jej twarz, oczy , usta, brwi, czoło, ręce. Ostatnio najbardziej reaguje przy kabarecie" 60 minut na godzinę" "Sami swoi" i " Potop". Reakcje- uśmiech na ustach, marszczenie / duże marszczenie/ czoła no i zdziwienie na twarzy. No i oczywiście dowcipy, przeróżne od powiedzmy,"kościelnych po sprośne. Dowcip nie może być długi, krótki z puentą. Dowcipy opowiadamy tak jak w towarzystwie nie jak powtórzę profesor zza katedry albo lekarz do pacjenta, my jesteśmy najbliżsi to my jedliśmy razem śniadanie , obiad , razem sypialiśmy, bawiliśmy się to nasz głos znają najbardziej. Są nasze takie sztandarowe dowcipy, że oboje jesteśmy popłakani ze śmiechu, tak żonie lecą łzy ze śmiechu. Pani Justyno, doczytałem, ze szwagier ma temperaturę wysoką temperaturę., może trochę odczekać z muzykoterapią ale rozmawiać należy z umiarem. Jak my się czujem mając taką temp. jak spadnie temp. to trzeba działać. I na koniec odleżyny, uczulam wszystkich na to. Jak dbać, woda, mydło, krem /na umytą skórę/ od głowy po pięty tam gdzie ciało styka się z podłożem i między fałdami ciała /np. pod piersiami/. Miejsca intymne i tyłek myjemy
cały tz. i przede wszystkim między pośladkami i odbyt i wszystko dokładnie kremem / ja ostatnio stosuję hartmana różowy/. Żona przez cały ten czas nie miała odleżyn, za co Bogu dziękuję. Odciążanie ciał też jest ważne. Napisałem na razie króciutko co sam robię. Pani Justyno, wspieraj siostrę, bo na pewno dacie radę. Pozdrawiam Krzysztof.
p.s. ...woda szla a Antek Migdał nie wracał ..... to też wywołuje uśmiech /a moze ktoś wie skąd to pochodzi/
gość
29-08-2016, 23:42:43

Gość 2016-08-30 01:37:51
Gość 2016-08-28 21:17:29
Gość 2016-08-20 14:54:14
Poczytuje forum od samego początku aby nie powielać pytań.Dotarłem do 350 str Ale jakoś nie mogę znaleźć nic konkretnego na temat muzyki stymulującej mózg. Gdzie ja można kupić?Jaki to rodzaj muzyki.
(...)
Justyna
Nie wiem, czy już znalazłaś odpowiedź na to pytanie, ale gdybyś nie znalazła, to ktoś mówił o tym gdzieś w okolicach 25-35 str.
Podobno prof. Talar polecił komuś muzykę z płyty Alfa Synhro Theta 5 Hz, można to nabyć na stronie www.alfaton.pl, koszt to jakieś 30 zł.
Z tego co zdążyłam wyczytać to niektórzy puszczają również dźwięki mis i gongów tybetańskich.
Z innych źródeł wyczytałam, że powinna to być muzyka spokojna, lub klasyczna. A z jeszcze innych mogą to być dźwięki, które nasz Śpioch może kojarzyć, jak dźwięk telefonu, czy ulubione utwory różnych wykonawców.
Czytam to forum dość długo szukając jak najwięcej informacji.
Bardzo mi przykro z powodu wszystkich, którzy po ciężkiej walce odeszli z tego świata. Trzymam kciuki za ich rodziny, które tak ciężko o nich walczyły. Zadbajcie i walczcie teraz o siebie, dla siebie samych.
Dzięki temu forum i osobom udzielającym się tu, ja sama jakoś się trzymam i nie odpuszczam.
Być może wkrótce ja opowiem Wam o moim Śpioszku.
Pozdrawiam serdecznie! I nie poddawajcie się!
K.
Witam, nie było mnie na forum parę lat, ale wracam.
Wtrącę parę groszy dot. stymulacji dźwiękami tak jak ja to robię. Pani Justyno, , rozmawiam z żoną tak jak mówiliśmy w domu, jak wołaliśmy się . Nie mówimy do naszego śpiocha jak procesor zza katedry ale tak jak było w domu i raczej aby odwiedzający też o tym wiedzieli. Muzyka- muzykę wyszukuję i puszczam jej tę, którą słuchała tę, która lubiła raczej nic nowego, bo tego nie zna i nie wiem czy by chciała słuchać. Poza tym kabarety też te z przed wypadku, ale te, gdzie słowa są wyraźne, głos jest wyraźny.Urządzenie- telefon ze słuchawkami po to aby w tym czasie inne odgłosy nie zaprzątały jej uwagi i nie za głośno /pamiętam jak głośno słuchała przez słuchawki/. Czas- to od 30 do 60 min. I tera najważniejsze, musimy znać co w danym momencie gra i przez cały ten czas obserwuję jej twarz, oczy , usta, brwi, czoło, ręce. Ostatnio najbardziej reaguje przy kabarecie" 60 minut na godzinę" "Sami swoi" i " Potop". Reakcje- uśmiech na ustach, marszczenie / duże marszczenie/ czoła no i zdziwienie na twarzy. No i oczywiście dowcipy, przeróżne od powiedzmy,"kościelnych po sprośne. Dowcip nie może być długi, krótki z puentą. Dowcipy opowiadamy tak jak w towarzystwie nie jak powtórzę profesor zza katedry albo lekarz do pacjenta, my jesteśmy najbliżsi to my jedliśmy razem śniadanie , obiad , razem sypialiśmy, bawiliśmy się to nasz głos znają najbardziej. Są nasze takie sztandarowe dowcipy, że oboje jesteśmy popłakani ze śmiechu, tak żonie lecą łzy ze śmiechu. Pani Justyno, doczytałem, ze szwagier ma temperaturę wysoką temperaturę., może trochę odczekać z muzykoterapią ale rozmawiać należy z umiarem. Jak my się czujem mając taką temp. jak spadnie temp. to trzeba działać. I na koniec odleżyny, uczulam wszystkich na to. Jak dbać, woda, mydło, krem /na umytą skórę/ od głowy po pięty tam gdzie ciało styka się z podłożem i między fałdami ciała /np. pod piersiami/. Miejsca intymne i tyłek myjemy
cały tz. i przede wszystkim między pośladkami i odbyt i wszystko dokładnie kremem / ja ostatnio stosuję hartmana różowy/. Żona przez cały ten czas nie miała odleżyn, za co Bogu dziękuję. Odciążanie ciał też jest ważne. Napisałem na razie króciutko co sam robię. Pani Justyno, wspieraj siostrę, bo na pewno dacie radę. Pozdrawiam Krzysztof.
p.s. ...woda szla a Antek Migdał nie wracał ..... to też wywołuje uśmiech /a moze ktoś wie skąd to pochodzi/
Przepraszam za kilka literówek.
gość
30-08-2016, 11:08:28

Witam serdecznie przeszczep komórek macierzystych do rdzenia kręgowego ze szunra pępowiny z Polskiego Banku Komórek Macierzystych w Krakowie ktoś próbował tej metody?
gość
30-08-2016, 13:53:14

Przylecialam dzis do pl po przyjsciu do szpitala tata zmarl
Angelika
Wtajemniczony
30-08-2016, 14:39:59

Gość 2016-08-29 23:30:17
Dajcie tym ludziom umrzec a nie meczycie ich rehabiltacjami, uporczywym leczeniem i zbyt silnymi bodźcami ... masakra miałabym ogromny zal gdyby rodzina mnie tak traktowala lub nie daj boze ocknelabym sie lecz byla przykuta do lozka. Dajcie im odejsc w spokoju !!
Nie krytykuj tych, którzy walczą o swoich bliskich, pozwól ludziom podejmować własne decyzje, a Ty podejmuj własne.
Ja wiem o tym, że Tata chciał żyć i walczył o powrót do zdrowia, bo było to widać. Każdy przypadek jest inny, każdy człowiek jest inny i każdy ma prawo podejmować własne decyzje.
Wtajemniczony
30-08-2016, 14:42:05

Angeliko, nie napiszę dokładnie, że wiem co czujesz, bo każdy przeżywa po swojemu. Ale jestem w dokładnie tej samej sytuacji jak wiesz. Więc mogę chyba szczerze i z przekonaniem napisać, że współczuję.
Może Tata czekał specjalnie aż przyjedziesz?
gość
30-08-2016, 17:32:18

Gość 2016-08-29 23:30:17
Dajcie tym ludziom umrzec a nie meczycie ich rehabiltacjami, uporczywym leczeniem i zbyt silnymi bodźcami ... masakra miałabym ogromny zal gdyby
rodzina mnie tak traktowala lub nie daj boze ocknelabym sie lecz byla przykuta do lozka. Dajcie im odejsc w spokoju !!
Tragedia jak mozna tak pisac bzdury moj mąż bardzo chce żyć. Sylwia
gość
31-08-2016, 12:37:53

Macku tak czuje,mama mowi to samo ze czekal na mnie,powtarzala mu czesto kiedy bede.Tego cierpienia nie da sie okreslic,nie moge sobie z tym poradzic :(
Angelika
Wtajemniczony
31-08-2016, 16:06:32

On już nie cierpi.
I nie chciałby na pewno byś była nieszczęśliwa. Musisz być dzielna, przez wzgląd na Niego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: