Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
06-05-2007, 18:10:00

znalazłam coś dla was... mam nadzieje ze dziewczyna mówi prawde i na cos sie to wam przyda... http://rozmowywtoku.onet.pl/1,155,8,26197771,72515324,1590383,0,forum.html
Początkujący
06-05-2007, 18:16:00

hej
mam nuestety podobny problem
moj tata jest od poniedzialku w podobnym stanie ((((((
tzn mial wylew i teraz jest w spiaczce
lezy w szpitalu w paryzu poniewaz stalo sie to na wycieczce we francji

dodam ze mamy jeszcze problem z towarzystwem ubezpieczeniowym [signal iduna odradzam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!] pelna olewka z ich strony brak zainteresowania itp itd masakra po prostu

obecny stan mojego taty jest taki ze:
oddycha sam
reaguje na bodzcce
mowi
ale z tego co wiemy to nie otwiera oczu
eh szkoda gadac

stefcia jakbys mogla mi przeslac ten numer newsweeka bylbym wdzieczny na patryks666@wp.pl

ja wiem ze wszystko bedzie ok ale stres jak cholera i nerwy i jeszcze z ta ubezpieczalnia

trzymajcie sie!! bedzie dobrze
gość
06-05-2007, 19:36:00

06-05-2007 o 19:47, aniaiania :
Stafcia Jesli możesz to poproszę ten artukół na ania.ania.michal@neostrada.pl.
Napisz dokładnie który to był numer i z jakiego dnia, poszperam w biblotece.

Dziś pytałam lekarza Mój Michał dostaje Nootropil od 6 tygodni czyli właściwie od początku w dawce 12g dziennie do wledu w kropluwce, to dużo czy mało?

Dziś Michał miał gorączkę 38 i kilka stopni, pobrano posiew.
Jak ma gorączkę to nie reaguje tak jak stanie bez gorączki.

Czy ktoś z was kontaktował się z profe***m Talarem. Czy macie jakieś opinie o oddziałach rechabilitacyjnych w Mazowieckim lub w Warszawie a w szczeólność o RUTCE czy KONSTANCINIE?
Pozdrawiam
Ania
gość
06-05-2007, 19:55:00

Witam
Mój ojcie miał udar niedokrwienny lewej półkuli 2 miesiące temu. Tydzień na oiomie. Teraz leży na neurologi. Trzy dni po fakcie byłem u prof. Talara. Pokazał mi pare rzeczy i kazał je stosowac. Lekarze pierw powiedzieli, ze nie przeżyje. Jak wrócił z oiom powiedzieli, że się nie obudzi bo prawie nie ma plata skroniowo ciemieniowego . Teraz wodzi wzrokiem i kręci głową za obrazem i dzwiękiem, lewa ręką wyciąga regularnie sądę z nosa, a najlepsze było jak zobaczyłem że gapi się na lewa rekę gdy rusza palcami. Obecnie lekarze mowią że jest przytomny z zaburzeniami osobowosci. Suma sumarum na poczatku ojciec był jak kłoda nawet oczu nie otwierał. Nie wiem ile zasługi prof. Talara ale był u ojca w tym tygodniu i powiedzial że go postawi na nogi do grudnia. Lekarze po tym wszystkim przynajmniej przestali mówi że już po ojcu.
Co do osrodków rechabilitacyjnych to ojciec miał iśc do rept ale po rozmowie z prof. ojciec idzie do domu bo na tym etapie mówi ze to najlepsze wyjście. Rechabilitacja w reptach jest najlepsza ale żeby to mialo sens musi by kontakt z pacjentem. Ważne jest to że prof. Talar wyciągnął masę ludzi ze śpiączek. Mówi że 90% jest do wyciągnięcia. Życzę wam powodzenia.
Michał
gość
07-05-2007, 09:59:00

dzien dobry,jestem "nowa" na forum.mam na imie grażyna.tydzień temu moj 13-letni siostrzeniec,mieszkający w anglii,został potracony przez samochod jadacy z prędk.80km/h.od tamtej pory przechodzimy gehennę niepewności,bo i odległość uniemożliwia precyzyjna informację i stan rodziny tam na miejscu/bezgraniczna rozpacz/,też nie pozwalają na konstruktywną rozmowę.narazie chcialam zapytac o kilka rzeczy,może ktoś bedzie w stanie odpowiedzieć
1.czy przejście stanu obrzęku mózgu to coś bardzo źle rokującego?
2.jak wytłumaczyć fakt,ze kilka dni temu siostrzeniec reagował na np.dmuchnięcie -zmrużeniem oczu,a teraz tego nie ma.bądź też gdy odchodzil na chwile od niego ojciec to parametry sie pogarszały a teraz juz nie...
3.ponieważ ma poważnie uszkodzoną jedną częśc ciała ,wiec ruch jest tą strona niemozliwy.co znaczą nieskoordynowane ruch zdrowej częsci ciała?
4.kilka dni temu dał nam nadzieje bo ziewnął 3 razy i otworzył oko..ale potem poszedł na cięzką operację i teraz już brak takich odruchów.co o tym myśleć?
5.nie reaguje też na prośbę o zaciśnięcie dłoni na komendę..
o o tym wszystkim myslicie?jak to wygląda przez pryzmat waszych doświadczeń?
błagam o pomoc bo szalejemy wszyscy ze zdenerwowania,tym bardziej,ze ,jak napisalam,brak nam rzetelnej informacji
gość
07-05-2007, 14:40:00

Witam, jesli chodzi o Twojego siostrzeńca to mysle ze to dopiero krotki czas jak tydzieńTrzeba dac mu troche czasu.Jesli chodzi o reakcje to moze tak byc ze na poczatku reaguje a teraz nie.Tak czasami jest że najpierw moze byc jakis kontakt, reakcja a potem się to urywa na jakiś czas.U mojego tatay jak przyszedł do domu byla taka reakcja ze odwracał glowe w kierunku glosu i spogladał na osobe ktora przy nim stala.I tez teraz tego nie ma, niewiem dlaczego
Uważam ze trzeba dac chlopczykowi czas to jest dopiero tydzien czasu to bardzo krotko

Jezeli jest tam ktos u niego to bardzo dobrze , trzeba stale do niego mowic
Jestem dobrej myśli bądzcie cierpliwi!!!!!!!!!
pozdrawiam serdecznie
Magda
gość
07-05-2007, 15:08:00

Jejku jest mi naprawde przykro z powodu twojego siostrzenca. Przede wszystkim , jak magda wspomniala, tydzien to jeszcze za malo by cos powiedziec. Kazdy przypadek jest tez naturalnie inny. Musicie zachowac cierpliwosc, spokoj. Poprostu czekac co bedzie dalej, bo tego nikt Wam nie powie co moze byc dalej. wszystko zalezy od jego organizmujego. wazne napewno jest to, a co mozecie zrobic, to poprostu rozmawiac z nim. Trzymac za reke i narazie niczego nie wymuszac na nim, on potrzebuje czasu. Tak bylo w naszym przypadku. Tato po samym upadku ok miesiaca lezac na OIT, nie dawal zadnych znakow. Poprostu nic. zauwazylismy tylko ze jak wchodzimy badz wychodzimy to parametry sie zmienialy. To wszystko. Kazda godzina czekania byla wiecznoscia, balismy sie kazdego telefonu. Z czasem jednak powoli cos sie zmienialo, ale to bylo naprawde bardzo powoli. Dlatego tez obserwujcie Go bacznie. I to wszystko, bo pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc. poprostu.
To sa takie rady amatorskie ale sprawdzone.

Z tego co wiem jesli zostala uszkodzona prawa strona glowy to problemy moga byc z lewa strona i odwrotnie. Uszkodzona lewa strona to problemy z prawa strona. Tak jest u mojego taty. Ma uszkodzona prawa strone wiec lewa jest troszke wiotka. Jednak rehabilitacja robi swoje. Tego prawie nie widac juz. Tak wiec nie ma to znaczenia. tak jak wspomnialam kazdy przypadek jest odmienny.

Pozdrawiam i zycze duzo cierpliwosci i sily. to napewno Wam sie przyda.
agnieszka

gość
07-05-2007, 15:21:00

czesc aniu!
Fajnie,ze michal ma juz 10 pkt. Sama widzisz jaka to duza poprawa. Moj tato zaraz po upadku tez dostal 3 a za poltora miesiaca mial dopiero 7. Obecnie nie wiemy bo to niczego w naszym, przypadku nie zmienia
Ania pytasz o rehabilitacje. Wiem, ze takich w polsce miejsc odpowiednich nie ma. W Bydgoszcze by sie dostac trzeba miec min.8 pkt w skali Glasgol, zadnych odlezyn, zadnych infekcji, samodzielnie oddychac itd. Czeka sie ok pol roku. to tak srednio.
Poza tym ja mialam tez do czynienia z prywatnym osrodkiem w konstancinie, ale to strara czasu. Ludzie nie kompetentni i bezczelni. Wiecej nic mi nie przychodzi do glowy.

pozdrawiam
agnieszka

ps. moja poczta a.mroczko@wp.pl
gość
07-05-2007, 18:45:00

Tu grażyna.bardzo dziękuję magdzie i agnieszce za opowiedź.cały czas czekamy jak na wyrok,to oczywiste,ze wszyscy przez to przechodzimy.dziś siostrzeńcowi robiono prześwietlenia szyi i barku.ponieważ zadnych uszkodzeń tam nie stwierdzono-wniosek,iż może to być uszkodzenie mozgu/wniosek lekarzy oczywiście/.jest juz po kilku operacjach/biodra,stopy,przeszczepie mięsni,żył itp/.liczyliśmy na to,że to tylko obrażenia czysto chirurgiczne a tu również neurologiczne.najpierw trzymano go w śpiączce farmakologicznej,ale teraz pomimo odstawienia leków nie budzi się.boję się,żeby nie doszło do śmierci mózgowej,co w końcu może miec miejsce po ok.2 tyg od zapadnięcia w spiączkę.gdyby można jakoś go skontaktówać z prof.talarem...ale odegłość wyklucza to narazie.i oczywiście stan chorego.
gdyby ktoś miał jakieś rady,sugestie..byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
grażyna
gość
07-05-2007, 18:56:00

Witaj Grażynko!!!!
Jesli tylko lekarze pozwolą może mozna juz wchodzic powoli z jakąs rehabilitacją.No i oczywiście pobudzanie i stymulowanie mózgu jak najbardziej czyli; mówienie do niego, opowiadanie, puszczanie muzyki ,masowanie.To co żeśmy wczesniej opisywali na forum Mysle że im wcześniej to lepiej

pozdrawiam
magda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: