Reklama:

Rwa kulszowa,3 miesiąc bólu (65)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
11-09-2012, 07:42:10

Witam.
Poruszyłam mój problem w innym dziale forum, ale być może i tu zyskam jakieś cenne rady,bądź jakąkolwiek pomoc.
Może zacznę od początku. Mam 26 lat. Na rwę kulszową lewostronną cierpię już drugi raz. Pierwszy raz nastąpił w zeszłym roku, kiedy to nagle nie mogłam nadzwyczajnie podnieść się z łóżka. Po zastrzykach przeciwbólowych i lekach przeciwzapalnych ból ustąpił po około 2-3 tygodniach. W międzyczasie występowały u mnie dokuczliwe bóle kręgosłupa na odcinku lędźwiowym, najczęściej po pracy lub zwykłym wysiłku fizycznym. W tym roku rwa kulszowa powtórzyła się, (i tym razem to lewa noga) niestety przebieg choroby jest dużo ostrzejszy,bo trwa już prawie 3 miesiąc,a ja mam wrażenie ,że czas stoi w miejscu. Początkowe leczenie przebiegało wg zaleceń lekarza rodzinnego.Łykałam leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, bez jakiejkolwiek poprawy. Skierowano mnie do neurologa, który zlecił rezonans odcinka lędźwiowego. Mr wskazało lewostronną rotację miednicy,pogłębioną lordozę, skoliozę lewostronną i uwypuklone kręgi L4-L5. Z wynikiem udałam się do neurologa, który zalecił rehabilitację i odesłał z receptą na kolejne prochy. By nie tracić już dłużej czasu na kolejki NFZ udałam się do prywatnej kliniki fizjoterapii i rehabilitacji. Tam mgr.rehabilitacji po obejrzeniu nagrania z rezonansu, stwierdził,że wygląda to kiepsko i przeprowadził testy, które jak twierdził, będą w stanie odpowiedzieć mu na pytanie- czy jest w stanie mi pomóc. Przy okazji trochę mnie porozciągał, poluzował więzadła i nakleił mi plastry, od kości ogonowej po pośladek. Niestety stwierdził iż mimo wielu nowoczesnych metod, zabiegów, terapii, którymi teraz dysponują nie są stanie mi pomóc, z obawy ,że mi bardziej zaszkodzą. Pokierował mnie do kolejnego specjalisty, w okolice Trójmiasta. Tam dowiedziałam się, jeszcze innych ciekawych rzeczy, np., że jeden z kręgów jest znacznie pęknięty, że występuje niewielka, lecz widoczna przepuklina,między kręgami l4-l5. Okazało się też, że nie mam już odruchu w lewym kolanie, oraz przy kostce, a także ,że noga, włącznie ze stopą jest o wiele słabsza, co oczywiście znacznie odczuwam, bo mam czasem wrażenie,że tracę w niej czucie. Niestety tam też nie uzyskałam odpowiedzi, na pytanie - co zrobić, by zakończyć ten koszmar. Doktor prosił mnie, bym skonsultowała się z neurochirurgiem, jak też oczywiście zrobiłam.Teraz pojechałam w drugą stronę - warm-maz. Niestety po niespełna 10 min. wizycie nie dowiedziałam się niczego nowego. Dr. wymienił, wszystkie moje dolegliwości, które znałam przed wizytą i zanim do niego trafiłam. Powiedział mi,że do operacji, to się raczej nie nadaję (no chyba,że ktoś bardzo chce), bo można by wstawić kołnierz usztywniający na odcinku l4-l5, ale nie gwarantuje on całkowitej poprawy. Wg. niego obawy rehabilitantów są co prawda słuszne, ale wg. niego długotrwała rehabilitacja powinna być skuteczna. (Tylko co jeśli najbardziej polecani lek.rehabilitacji nie chcą się jej podjąć?) Kiedy wyciągnęłam ostatnie pieniądze (***a wydałam ich już na to leczenie naprawdę dużo), zkwitował, że mam uważać na ten pęknięty kręg, bo jak pęknie bardziej to nie będzie za ciekawie. Teraz jestem w totalnej kropce i kompletnie nie wiem co dalej.. Moje życie, ból który trwa już tak długo, włóczenie za sobą nogi, czyni mnie niemalże kaleką.. Pragnę tylko jednego - pozbyć się bólu..
Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji, może jesteście w stanie poradzić mi jakiegoś dobrego specjalistę, kogoś kto pomoże mi ulżyć w tej okropnej, bezskutecznej walce..
Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia z rezonansu na e'mail.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
Wtajemniczona
16-09-2012, 06:07:16

vesta23
nie wiem czy ci pomoge, ale może, ja też mam zmiany w lędźwiowym i dr zakwalifikował mnie do neuklotemii podskórnej laserowej, którą robią w olsztynie, dr przyjmuje też w warszawie, wiem co to ból, tego odcinka, od 1,5 roku nie przespałam 5 nocy bez bólu i budzenia się, więcej udzielam się w wątku szyjek bo tam też mam problem, dużo dobrego przeczytałam na temat kliniki w olsztynie, spróbuj się skontaktować i ewentualnie wysłac MR mailem do dr, myśle że musisz szukać pomocy bo szkoda życia na bół, życze powodzenia
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkujący
18-09-2012, 08:23:38

Witam, osobiście nie znam tego bólu ale mojej żonie pomógł żel BIOFREEZE , dostaliśmy od kuzyna z USA, teraz znalazłem go już w Polsce np. tu: www.biofreez.com.pl
Polecam również na bóle mięśni a nawet głowy, REWELACJA !!!!
gość
16-04-2013, 17:06:17

Vesto23;
Dopiero teraz weszlam na to forum, wiec nie czytalam twojego wpisu. Mam nadzieje, ze od tego czasu znalazlas jakas pomoc. Ja rowniez mam problem z rwa kulszowa (prawdopodobnie), lecz nie az w takim nasileniu. Mam bol prawostronny juz od ponad poltora roku. Poczatkowo byl znosny wiec nie chodzilam do lekarza, potem po ok. roku lekarz powiedzial, ze jak tyle wytrzymalam to i dalej dam rade i moze bol sam przejdzie. Ale nie przeszedl. Juz od 7 miesiecy rzadko mam przespana noc, choc biore tab.p.bolowe, a najgorsza jest dla mnie pozycja lezaca i siedzaca. Wole chodzic w kolko niz siedziec dluzej nie pol godziny do godziny. Terapeuta powiedzial, ze on nie za wiele moze mi pomoc, dalmpare cwiczen do domu, pokazal jak wstawac z lozka, itp. Jutro mam powtorna wizyte u ortopedy ok kregoslupa. Zobaczymy co on powie. A tobie zycze duzo cierpliwosci i wytrwalosci.
Bn
Początkujący
12-09-2014, 16:37:07

Witajcie forumowicze
Ja też znam ten ból . Miewam ataki rwy od jakiś 6 lat . Zawsze przechodziło samo po jakimś tygodniu i nie było to dość dramatyczne. Owszem bolało ale jakoś dawałem radę do zeszłej soboty. Złapał mnie znowu znany ból choć miałem jakieś 1,5 roku spokój ale tym razem nie mogłem się ruszyć. Złapało mnie w kuchni padłem na kolana i tak zostałem. W sumie nie ból był najgorszy tylko te potworne skurcze przy próbie ruchu. Po godzinie pozycji na czworaka i skurczach co chwilę żona wezwała pogotowie . Przyjechali dali zastrzyk ketonalu i pojechali . Zastrzyk pomógł mi tylko tyle że na czworaka dowlokłem się do łóżka. Gdy do wtorku się nie poprawiło wezwałem znowu pogotowie. Przyjechali , dostałem reprymendę od załogi pogotowia , nazwali mnie histerykiem dali ketonal ( choć mówiłem że jest nieskuteczny ) i kazali iść do rejonu . Na całe szczęście mam ubezpieczenie prywatne w firmie która ma konrtakt z LuxMedem . Zadzwoniłem tam i przyjechał lekarz z LuxMedu.
Przepisał mi :
Dicloduo 75 mg 2 razy dziennie po kapsułce
Milgamma 100 3 razy dziennie po tabletce.
Emanera 20 mg jedną tabletkę rano
Zacząłem to brać we wtorek ok 14.00 . Dziś jest piątek i jestem w stanie już powoli chodzić i siedzieć i ruszać się . A nie byłem w stanie nawet iść do ubikacji . Żona musiała mnie myć przynosić wiaderko itd.
Piszę dlatego że może kombinacja tych leków dla kogoś też okaże się zbawienna . Mi pomogło błyskawicznie a na prawdę nie byłem w stanie funkcjonować przez te skurcze przy próbie każdego ruchu bo sam ból nie był taki silny. Dziś odczuwam jeszcze tą rwę ale jest już o niebo lepiej.
gość
02-11-2016, 11:24:01

Mi pomogła wełna merino w połączeniu z bawełną od Woolmed którą kupiłam kilka miesięcy temu z polecenia koleżanki. Nie wiedziałam że koszulka wykonana z połączenia tych dwóch materiałów może zdziałać takie cuda. Więcej o działaniu produktu http://www.woolmed.pl/content/8-opinie-specjalistow
gość
09-04-2017, 15:38:55

Jestem studentką na Uniwersytecie Rzeszowskim na kierunku Fizjoterapia.
Zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety w celu zgromadzenia niezbędnych informacji do napisania pracy magisterskiej.
Tematem pracy jest jakość życia osób korzystających z leczenia fizjoterapeutycznego z powodu dolegliwości bólowych dolnego odcinka kręgosłupa.
Ankieta jest anonimowa.
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScP7kQoIBVjeIaP6KyfQzLYZB9Afe5MTX8vz9D9z1-AMy2NzQ/viewform
gość
15-05-2017, 07:26:03

Gość 2017-04-09 17:38:55
Jestem studentką na Uniwersytecie Rzeszowskim na kierunku Fizjoterapia.
Zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety w celu zgromadzenia niezbędnych informacji do napisania pracy magisterskiej.
Tematem pracy jest jakość życia osób korzystających z leczenia fizjoterapeutycznego z powodu dolegliwości bólowych dolnego odcinka kręgosłupa.
Ankieta jest anonimowa.
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScP7kQoIBVjeIaP6KyfQzLYZB9Afe5MTX8vz9D9z1-AMy2NzQ/viewform
gość
01-06-2017, 09:08:43

Moi drodzy moja corka 18 lat ma rwe kulszowa...straszna kilka mcy---Iddzie do dr Jana Podgórskiego np. Enel-Med na So***rności w Warszawie.... on w ramach NFZ kieruje dość czybko na zabieg Suwałki szpital lub Łomża....My jeszcze próbujemy rehabilitacji i próby wchłonięcia przepukliny ( małej)kręgosłupa---ale to naprawdę musi być bdb rehabilitant, mamy takiego. Corka wzięła tez blokadę sterydowa w okolicy kręgosłupa -działa średnio-ale trochę odciąża ból.... ...Aha dr Jan Podgórski uważany jest za jednego z najlepszych neurochirurgów w Polsce...Gosia
gość
01-06-2017, 10:38:59

co nie znaczy, że zabieg nie niesie ryzyka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: