Reklama:

rezonas głowy-ognisko hiperintensywne,co to znaczy? (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-01-2009, 01:14:00

witam,
miałam robiony rezonans głowy, czy może mi ktoś wyjaśnić co to znaczy:
"słabo widoczne pojedyncze drobne ognisko hiperintensywne w sekwencjiach o długim TR okołokomorowo po stronie prawej- ognisko o charakterze niespecyficznym"
przyznaje się, że badanie zrobiono w 2002r. i już nie poszłam do neurologa a obecnie czuje się nie najlepiej (zawroty głowy, podwójne widzenie, bladość, osłabienie) czy może to mieć coś wspólnego z tym, że zaniedbałam sprawę? dodam, że w wieku 8 lat stwierdzono u mnie migrenę, która towarzyszy mi do dzisiaj.
gość
06-01-2009, 22:50:00

No myślę że źle zrobiłaś.
Ale żyjesz już 6 lat (licząc od badania), więc z pewnością nie jest to nic ekstremalnie groźnego.
Zmiana niespecyficzna, no czyli pewnie po jednym badaniu nie mogli przypisać zmiany do żadnej z tych które znają.
Ja na Twoim miejscu wybrał bym się ponownie na jakiś tomograf, bo z pewnością coś tam masz w głowie ale nie wiesz co... może z czasem coś tam się zmieniło... różnie może być.
gość
07-01-2009, 08:23:00

Sprawdź w opisie czy to ognisko jest hiperintensywne? Bo mi się wydaje że pomyliłaś nazwy.

A to co znalazłam w necie:

Ogólne kryteria analizy obrazu tomografii komputerowej (TK)
Analiza obrazu TK opiera się na następujących ogólnych zasadach:
- badaniu różnic osłabiania promieniowania przez tkanki,
- badaniu budowy wewnętrznej narządów. TK wykrywa i pozwala mierzyć osłabianie promieniowania w narządzie. Wykrywa twory oraz ogniska o zmniejszonym osłabianiu promieniowania w porównaniu z otoczeniem tzw. hypodensyjne, o identycznym osłabianiu promieniowania tzw. izodensyjne oraz o zwiększonym w porównaniu do otoczenia osłabianiu promieniowania czyli struktury hyperdensyjne,
- badaniu kształtu i wielkości narządu. Wiadomo, że izolowana zmiana wielkości narządu jest mało swoistym, źle róznicującym kryterium i zwykle nie pozwala na rozpoznanie przyczyny choroby. Uwidaczniając jednak skutek możemy, a właściwie musimy poszukiwaś przyczyn, które doprowadziły do jego wystąpienia.

Żródło: http://www.cm.umk.pl/~samorzad/_download//Radiologia/Podstawy%20Radiologii%20(3).doc
gość
08-01-2009, 22:21:00

witam, dziekuję za odp
w opisie jest tak jak napisałam, może ktoś popełnił literówkę? ja się nie znam, przepisałam jak było.

a dzisiaj poszłam do lekarza pierwszego kontaktu, stwardnienia rozsianego nie powinnma mieć (bo to mi sugerowano) i pani doktor stwierdziła, że krwiak raczej też nie bo juz dawno powinnien sie wchłonąć, co to zatem jest?
gość
09-01-2009, 08:54:00

jeśłi był krwiak to może to być blizna po krwiaku
gość
22-03-2009, 15:51:00

u mojej 15 letniej córki po badaniu TK stwierddzono owalne ognisko hyperdensyjne. Co to oznacza ? proszę o odpowiedz!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: