Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-07-2012, 19:17:07

Witam!Mój tata tydzień temu przeszedł udar mózgu(niedokrwienny) ma sparaliżowaną prawą stronę.Nie rusza ręką ani nogą do tego głęboka afazja z ledwością przełyka.W dniu wczorajszym przewieżli go na oddział wewnętrzny ponieważ miał biegunkę i krwawienie z przewodu pokarmowego.Ale lekarz jutro chce go wypisać do domu jeszcze do tego nie chce dać skierowania na rehabilitację.Pomózcie i doradźcie co mogę w tym przypadku zrobić?Ja nie zgadzam się na wypis ale lekarka stwierdziła że oni nic nie mogą zrobić i pacjent kwalifikuje się do wypisu do domu.
Forumowiczka
13-07-2012, 20:22:01

Gość 2012-07-12 21:17:07 Witam!Mój tata tydzień temu przeszedł udar mózgu(niedokrwienny) ma sparaliżowaną prawą stronę.Nie rusza ręką ani nogą do tego głęboka afazja z ledwością przełyka.W dniu wczorajszym przewieżli go na oddział wewnętrzny ponieważ miał biegunkę i krwawienie z przewodu pokarmowego.Ale lekarz jutro chce go wypisać do domu jeszcze do tego nie chce dać skierowania na rehabilitację.Pomózcie i doradźcie co mogę w tym przypadku zrobić?Ja nie zgadzam się na wypis ale lekarka stwierdziła że oni nic nie mogą zrobić i pacjent kwalifikuje się do wypisu do domu.
Witam , tata powinien wrócić na oddział neurologi /po usunięciu infekcji/ i tam powinni zacząc go rehabilitować i to oddział neurologiczny wyda skierowanie na rehabilitację , a kiedy się na nią dostanie to już inna bajka. Kolejki są ogromne ,ale jest mozliwość wydeptania terminu , najpierw na oddział rehabilitacyjny w szpitalu a póżniej w ośrodku rehabilitacyjnym. Mój mąz po udarze /3 lata/ paraliz prawej strony i głeboka afazja , wrócił do domu po 9 mięsiącach. 3 miesiące lezał jak roślina , prosto z oddziału neurologicznego przeniosłam go na oddział rehabilitacyjny , a następnie , jeszce leżacy ,pojechał do ośrodka rehabilitacyjnego gdzie przebywał 6 miesięcy . Bardzo dużo starań i załatwiania ,ale jest to możliwe. Najważniejsze jest skierowanie z oddziału neurologicznego / z przychodni sa kolejki nawet i 3 lata/ ,a pózniej to już trzeba brać sprawy w swoje ręce i "deptać" a nie rozpaczać ,trzeba wierzyć w wyzdrowienie i pracować nad tym. Polecam poczytać wątek śpiączka i ten tutaj,jest tam bardzo dużo porad z życia ,od opiekunów z chorobami mózgu. Pozdrawiam,głowa do góry i do przodu.
gość
07-08-2012, 20:16:11

Witam ,jestem neurologopedą.
Pracuję z osobami po udarach. Jeśli jest Pani zainteresowana proszę o kontakt
danutam@autograf.pl
gość
09-08-2012, 17:29:08

Repty to najgorsze centrum rehabilitacji. Moja żona była tam 5 tygodni. Zero pomocy ze strony personelu.Jest po silnym udarze mózgu nie jest osobą samodzielną a w Reptach nic jej nie pomagali a cwiczenia 4 dziennie ta jakaś parodia ćwiczeń. Była załamana i wyszła z Rept w gorszym stanie niż była przed przyjazdem tam , tym bardziej ze musiałem synowi wykupić tam nocleg w zakonie Selezianów i wyżywienie to i tak nie pomogło. Szkoda tego straconego tam czasu. Od początku udaru po miesiącu jak wyszła ze szpitala to ma jednego sumiennego rehabilitanta króry ćwicząc z nią systematycznie postawił ją na nogi (obecnie sama chodzi o jednej kuli). Gdyby nie Repty ta dużo prędzej była by w lepszym stanie fizycznym i psychicznym. Pozdarwiam i życzę wszystkim osobą po udazrze dużo zdrowia i gimnastyki , najlepiej w domu bo efekt jest najlepszy.
gość
12-09-2012, 16:54:24

Zgodzę się, że rehabilitacje domowe dają bardzo dobre efekty (nie przesadzajmy, że najlepsze), bo osoba chora czuje się komfortowo i bezpiecznie w domu.
Chciałabym zwrócić uwagę, iż powrót do sprawności w dużej mierze zależy od rodziny i od samego pacjenta. Bez odpowiedniej motywacji i chęci nie jesteśmy (my- rodzina i terapeuci) wstanie zmusić nikogo do ćwiczeń.
Załamanie, depresja czy obniżony poziom emocji są konsekwencją udaru. Bierze się na to odpowiednie lekarstwa np. cital. Celem rehabilitacji jest powrót do SAMODZIELNEJ sprawności. Nigdy sprawność nie będzie taka sama jak przed chorobą. Niech chroni Boża ręka nadopiekuńcze osoby, bo wyręczanie przynosi więcej szkody niż porządku. Prawda jest taka, że służba zdrowia pozostawia pacjenta i rodzinę na łaskę losu (nie wiadomo gdzie zadzwonić, do kogo się udać). Cóż taki system. A Lepsze złe postępowanie z pacjentem a dobra rehabilitacja (bo aż 4 zabiegi ), niż dobre a zła rehabilitacja – proszę spojrzeć na to w ten sposób.
Nie jestem wstanie wypowiedzieć się o tej placówce( jestem z woj. pomorskiego), nie wiem jakie zabiegi zostały zastosowane i ile czasu minęło po incydencie. Ale proszę zwrócić szczególną uwagę na fizjoterapię domową i potem ambulatoryjną (chociażby nawet prywatną).
Osobiście jestem zdania, że należy jak najmniej korzystać z zaopatrzenia ortopedycznego (kule, laski) w przypadku osób z udarem.
Pozdrawiam
gość
23-10-2012, 16:02:16

Kopytko, Jestem z woj. pomorskiego, moja Teściowa za 3-4 tyg. skończy rehabilitację w Końcierzynie. Pani doktor zasugerowała, ze choć poprawa jest znaczna, nie damy rady sami w domu. Proponuje umieszczenie Teściowej w zakładzie opiekuńczym z rehabilitacją, ale nie mogę takiego znależć. czy może Ty masz sugestie do których drzwi stukać. Zależy nam na tym aby móc ja regularnie odwiedzać, bo nawet najlepsza pielęgniarka nie zastąpi kontaktu za rodziną. Teściowa ma niedowład lewej strony (ręki i nogi), więc w zasadzie jest leżąca, siedzi stabilnie, je samodzielnie.
Pozdrawiam
gość
06-11-2012, 20:36:28

odnośnie pytań o rehabilitację pacjentów po udarze z zaburzeniami mowy i innymi zaburzeniami procesów poznawczych- chcę zaznaczyć, że rehabilitacyjna musi być kompleksowa - bez terapii neurologopedycznej oraz neuropsychologicznej chory nie będzie prezentował znacznej lub nawet żadnej poprawy! Doświadczenie pokazuje, że chorzy korzystający równolegle z rehabilitacji fizycznej (fizjoterapii) oraz neuropsychologicznej i w razie konieczności logopedycznej przejawiali szybsze i trwalsze wyniki.
Udar zaczyna się w głowie i od niej należy zacząć!!!!
Początkująca
16-05-2013, 08:36:28

Właśnie, zaniedbanie rehabilitacji może byc naprawdę fatalne w skutkach. Pewne rzeczy są, wbrew pozorom, odwracalne. Jednak jedynie pod warunkiem, że naprawdę serio podejdziemy do terapii. My zaniedbaliśmy babcię po udarze. nie celowo, ale ze zwykłej niewiedzy i braku czasu na douczanie się i refleksję. mimo naszych wysiłków nie było widocznych rezultatów, a przychodząca do domu rehabilitantka najwyraźniej nie była najwyższej klasy ekspertką. w końcu zdecydowaliśmy się umieścić babcie w domu opieki w Baranówce. i tam, ku naszemu zdziwieniu, ale i uldze jej stan uległ poprawie. a to dlatego, że w Geriamedzie ma do dyspozycji specjalistów 24 h na dobę. No i terapeutów na miejscu. Wreszcie ktoś zajął się nią jak należy i efekty są.
gość
17-09-2013, 08:42:38

Jestem na etapie szukania wykwalifikowanego ośrodka dla babci po udarze niedokrwiennym. Czy ktoś z Was jest w stanie polecić mi godny ośrodek w którym w odpowiedni sposób zaopiekują się babcią?
Interesują mnie ośrodki w woj. łódzkim. Czytałam coś kiedyś na temat Nowego Dworu i Bremedu , czy ktoś z Was zna te kliniki i jest w stanie coś o nich powiedzieć?
Z góry dziękuję za odpowiedx.
Forumowiczka
18-09-2013, 21:30:25

Gość 2013-09-17 10:42:38 Jestem na etapie szukania wykwalifikowanego ośrodka dla babci po udarze niedokrwiennym. Czy ktoś z Was jest w stanie polecić mi godny ośrodek w którym w odpowiedni sposób zaopiekują się babcią?
Interesują mnie ośrodki w woj. łódzkim. Czytałam coś kiedyś na temat Nowego Dworu i Bremedu , czy ktoś z Was zna te kliniki i jest w stanie coś o nich powiedzieć?
Z góry dziękuję za odpowiedx.
Witam , ja osobiscie polecam Górnoślaski Osrodek Rehabilitacji "Repty" ,k/ Tarnowskich Gór ,jest to co prawda woj.śląskie ,ale nie aż tak odległe od Łódzkiego. Jest to wspaniały ośrodek z doskonałymi rehabilitantami i lekarzami ,zresztą cały personel jest wspaniały .Podchodza do pacjenta indywidualnie i jak do człowieka ,a nie jak do punktów NFZ. Wiem to z własnego doświadczenia , mąż przebywał tam pól roku i postawili go na nogi ,mimo prognoz lekarzy ,że będzie już zawsze leżał jak roślina. A potrafia tam czynic cuda z bardzo cięzkimi przypadkami ,napatrzałam się tam odwiedzając męża 3 razy w tygodniu. Jestem pełna podziwu dla tych ludzi,którzy potrafia się tak poswięcić dla chorych. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: