Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-07-2011, 12:35:58

Moja mama miała udar mózgu 29 12 2009r miała embolizację naczyniaka Po tym zabiegu wszystko było okey. Rozmawiała z tatą i babcią. Ok. godz. 20 (coś może przed albo po 8) dostała udaru, embolizowany naczyniak pękł. Została sparaliżowana prawostronnie. Lekarze mówili, że trzeba się przygotować na najgorsze. Byłam w szoku. Na dzisiajeszy dzień mama rusza (trochę ale rusza) lewą ręką (podnosi ją zamyka dłoń itd.), rusza stopami (i lewą i prawą) nogami też trochę, prawa ręka niedawno zaczęła się ruszać w reamieniu i od czasu do czasu mama rusza kciukiem prawej ręki. potrafi sama poołykać papkowate pokarmy (mimo to m pega bo to co zje buzią nie starczyłoby zeby była najedzona) kręci głowoą potrafi utrzymnać się na łóżku jeżeli posadzimy ją ze spuszczonymi nogami w dół przez kilanaście sek., jej mimika bardzo się poprawiła, mama bardzo często się śmieje mimo, że nie mówi, "mruczy" na polecenie. mama była w 4 ośrodkach, ma tez rehabilitację 6 razy w tyg. logopeda przychodzi raz w tyg. mysle że mama zrobila duże postępy ale chcę się dowiedzieć jakie są najlepsze prywatne ośrodki reh. na terenie PL albo w czechach, na słowacji . zależy mi na tym, ponieważ babcia, która się opiekuje mamą (ja i siostra jestesmy niepelnoletnie, zosajemy z tatą, ale u mamy jesteśmy każdego dnia po parę godz.) chce byc pry niej caly czas a w szpitalu się tak nie da. a i mam jeszcez dwa pyt. co zrobic zeby nakonic mamę do jedzenia buzią w większej ilości, i jak spowodować, żeby w nocy spała cały czas (bo nie zawsze jej to wychodzi )
gość
15-07-2011, 12:36:21

Moja mama miała udar mózgu 29 12 2009r miała embolizację naczyniaka Po tym zabiegu wszystko było okey. Rozmawiała z tatą i babcią. Ok. godz. 20 (coś może przed albo po 8) dostała udaru, embolizowany naczyniak pękł. Została sparaliżowana prawostronnie. Lekarze mówili, że trzeba się przygotować na najgorsze. Byłam w szoku. Na dzisiajeszy dzień mama rusza (trochę ale rusza) lewą ręką (podnosi ją zamyka dłoń itd.), rusza stopami (i lewą i prawą) nogami też trochę, prawa ręka niedawno zaczęła się ruszać w reamieniu i od czasu do czasu mama rusza kciukiem prawej ręki. potrafi sama poołykać papkowate pokarmy (mimo to m pega bo to co zje buzią nie starczyłoby zeby była najedzona) kręci głowoą potrafi utrzymnać się na łóżku jeżeli posadzimy ją ze spuszczonymi nogami w dół przez kilanaście sek., jej mimika bardzo się poprawiła, mama bardzo często się śmieje mimo, że nie mówi, "mruczy" na polecenie. mama była w 4 ośrodkach, ma tez rehabilitację 6 razy w tyg. logopeda przychodzi raz w tyg. mysle że mama zrobila duże postępy ale chcę się dowiedzieć jakie są najlepsze prywatne ośrodki reh. na terenie PL albo w czechach, na słowacji . zależy mi na tym, ponieważ babcia, która się opiekuje mamą (ja i siostra jestesmy niepelnoletnie, zosajemy z tatą, ale u mamy jesteśmy każdego dnia po parę godz.) chce byc pry niej caly czas a w szpitalu się tak nie da. a i mam jeszcez dwa pyt. co zrobic zeby nakonic mamę do jedzenia buzią w większej ilości, i jak spowodować, żeby w nocy spała cały czas (bo nie zawsze jej to wychodzi )
Początkująca
26-07-2011, 15:55:29

jeśli chodzi o jedzenie, to pytanie brzmi, czy są takie możliwości, żeby mama była karmiona wyłącznie drogą ustną? co mówi o połykaniu logopeda i czy zajmuje się jego stymulacją (powinien!!!)?
PEG to naprawdę nie koniec świata.
gorzej, jak pacjenta za wszelką cenę chce się przestawić na drogę doustną, bo "tak jest normalnie".
a nie każdy pacjent ma szanse na takie jedzenie. czasem tylko PEG + stymulacja, czasem PEG + częściowo droga doustna.
no i jeśli chcecie coś działać w tym zakresie, to potrzebny jest kumaty logopeda i nie na jeden raz w tygodniu.
co do ośrodków, to póki co nie pomogę.
gość
07-01-2012, 14:34:59

Witam serdecznie Mój brat jest po udarze mózgu już 3 lata .Obecnie ma 30 lat Nie mówił, miał lewo stronny niedowład. Jezdził na rehabilitacje ale obecnie wszędzie musi czekać..... Brak miejsc, a prywatnie to koszt koło 70 zł za godz.... na to nas nie stać ;-( Będę wdzięczna za adresy ośrodków które przyjmują na NFZ . Jeśli znacie jakiegoś rehabilitanta z okolic Wrocławia- Oleśnicy-Namysłowa który mógłby nauczyć nas jakie cwiczenia można z nim robić będe bardzo wdzięczna. Oto mój adres monis18@op.pl
Początkujący
07-01-2012, 16:54:11

Gość 2011-07-15 14:35:58 Moja mama miała udar mózgu 29 12 2009r miała embolizację naczyniaka Po tym zabiegu wszystko było okey. Rozmawiała z tatą i babcią. Ok. godz. 20 (coś może przed albo po 8) dostała udaru, embolizowany naczyniak pękł. Została sparaliżowana prawostronnie. Lekarze mówili, że trzeba się przygotować na najgorsze. Byłam w szoku. Na dzisiajeszy dzień mama rusza (trochę ale rusza) lewą ręką (podnosi ją zamyka dłoń itd.), rusza stopami (i lewą i prawą) nogami też trochę, prawa ręka niedawno zaczęła się ruszać w reamieniu i od czasu do czasu mama rusza kciukiem prawej ręki. potrafi sama poołykać papkowate pokarmy (mimo to m pega bo to co zje buzią nie starczyłoby zeby była najedzona) kręci głowoą potrafi utrzymnać się na łóżku jeżeli posadzimy ją ze spuszczonymi nogami w dół przez kilanaście sek., jej mimika bardzo się poprawiła, mama bardzo często się śmieje mimo, że nie mówi, "mruczy" na polecenie. mama była w 4 ośrodkach, ma tez rehabilitację 6 razy w tyg. logopeda przychodzi raz w tyg. mysle że mama zrobila duże postępy ale chcę się dowiedzieć jakie są najlepsze prywatne ośrodki reh. na terenie PL albo w czechach, na słowacji . zależy mi na tym, ponieważ babcia, która się opiekuje mamą (ja i siostra jestesmy niepelnoletnie, zosajemy z tatą, ale u mamy jesteśmy każdego dnia po parę godz.) chce byc pry niej caly czas a w szpitalu się tak nie da. a i mam jeszcez dwa pyt. co zrobic zeby nakonic mamę do jedzenia buzią w większej ilości, i jak spowodować, żeby w nocy spała cały czas (bo nie zawsze jej to wychodzi )
Sugeruje szukać ośrodków w których pracuje się metodami neurofizjologicznymi jak NDT-Bobath czy PNF. Są to najskuteczniejsze metody rehabilitacji udarów mózgu potwierdzone wieloma badaniami na całym świecie. Nie liczy się gdzie kogoś rehabilitują tylko przez jakiego terapeutę.
[url=http://www.medrecovery.pl/]Rehabilitacja domowa katowice[/url] Dla forumowiczów zniżki.
gość
17-02-2012, 16:25:35

Kolejny raz wraca to samo: trzeba stworzyć jakiś ranking ośrodków rehabilitacji poudarowej (z nazwiskami lekarzy i terapeutów, bo to ludzie leczą, nie ośrodki, można różnie trafić), bo kiedy potrzebowałem, to musiałem przerzucić mnóstwo stron internetowych, a i tak dostałem sieczkę. Na południu Polski chyba ciągle najlepsze są Repty (prof. Opara, autor książki Neurorehabilitacja), a na północy w Bydgoszczy szpitale Jurasza (dr hab. Hagner) i 10. Wojskowy (neurochirurg prof. Harat, do rehabilitacji podobno super jest bobatowiec dr Mikołajewska, autorka książki NDT-Bobath w neurorehabilitacji dorosłych). Wiem, że z Bydgoszczy czasem dojeżdżają do Neurona. Czy coś ciekawego jest w Warszawie?
Początkujący
17-02-2012, 17:25:14

Jeśli można zapytać to wg jakich kryteriów uznał/a Pan/Pani ww. placówki za najlepsze??
[url=http://www.medrecovery.pl/]Rehabilitacja domowa katowice[/url] Dla forumowiczów zniżki.
gość
20-02-2012, 22:32:14

Moje kryteria:
1. Doświadczenia własne, rodziny i znajomych.
2. Liczba osób polecających dany ośrodek na różnych forach, czyli głosowanie internetowe.
Nie wiem, dlaczego nikt nie poleca żadnego ośrodka rehabilitacji poudarowej w Warszawie i okolicach - może ktoś to skomentuje, ja ich nie znam. Podobnie inne duże miasta: Gdańsk, Szczecin, Kraków, Lublin (podobno oddziałów udarowych jest ok. 60 w Polsce - pisały o tym w sobotę Wysokie Obcasy w wywiadzie z P. Prof. A. Członkowską).
Ułatwi to wybór ludziom., którzy szybko muszą podjąć decyzję, a mają możliwość wyboru. Nie bez kozery pisałem o potrzebie stworzenia jakiegoś rankingu czy listy wspomagającej wybór, w tym z nazwiskami polecanych lekarzy, rehabilitantów, pielęgniarek, psychologów, neurologopedów (bez negatywów, bo to może być poczytane jako zniesławienie).
Może mój post wywoła wreszcie jakąś reakcję na tym forum i innych i coś takiego powstanie - pacjent ma prawo doceniać zaangażowanie personelu medycznego i polecać go innym. To naprawdę ułatwia decyzję. Gdy mi była potrzebna ta wiedza - kosztowało mnie to ogromnie dużo wysiłku, a i tak często było już nieaktualne.
gość
06-03-2012, 11:30:24

Czy prawdą jest, że forum udarowcy.com prowadzą ludzie z CM UMK/Szpitala Uniwersyteckiego im. Jurasza w Bydgoszczy? Czy w takim wypadku można zaufać ich opiniom? Na forach były wpisy, że Jurasz w Bydgoszczy taki świetny i na Sobieskiego w Warszawie też, teraz znajomi "po przejściach" w jednym i drugim powiesili na nich takie psy że żadne forum tego nie wytrzyma. Polecają pojedynczych lekarzy i fizjoterapeutów, żeby się starać do nich dostać, ale na to trzeba mieć sporo kasy. Podobno w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jest ok, jak się trafi np. na Panią Emilię, a w Warszawie na Banacha polecają Pana Jakuba. Szczęka mi opada - znowu trzeba mieć oczy dookoła głowy i rękę w kieszeni ...
Początkująca
06-03-2012, 17:08:28

Gość 2012-03-06 12:30:24 Czy prawdą jest, że forum udarowcy.com prowadzą ludzie z CM UMK/Szpitala Uniwersyteckiego im. Jurasza w Bydgoszczy? Czy w takim wypadku można zaufać ich opiniom? Na forach były wpisy, że Jurasz w Bydgoszczy taki świetny i na Sobieskiego w Warszawie też, teraz znajomi "po przejściach" w jednym i drugim powiesili na nich takie psy że żadne forum tego nie wytrzyma. Polecają pojedynczych lekarzy i fizjoterapeutów, żeby się starać do nich dostać, ale na to trzeba mieć sporo kasy. Podobno w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jest ok, jak się trafi np. na Panią Emilię, a w Warszawie na Banacha polecają Pana Jakuba. Szczęka mi opada - znowu trzeba mieć oczy dookoła głowy i rękę w kieszeni ...
Nie wiem, kto prowadzi to forum.
Znam za to skrajne opinie o obu ośrodkach. O każdym ośrodku znam skrajne opinie. Zawsze, niestety, jest tak, że to, co jednemu odpowiada, innemu już niekoniecznie. I że jednemu jesteśmy w stanie pomóc, a innemu nie, co czasem jest odczytywane jako zła wola, brak kwalifikacji, etc. Udar to nie katar niestety.
I zawsze jest tak, że wśród dobrych fachowców jest konował, a wśród konowałów - perełka.
No niestety...
neurologopeda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: