Reklama:

pulsowanie w uchu (206)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-10-2010, 16:34:36

Mam 30 lat i mam podobny choć nie taki sam problem a mianowicie pulsuje mi w uchu jak ktoś krzyknie albo jak pies zaszczeka głośno i hałaśliwie i trwa to sekundę może krócej...jak sam krzyknę to podobnie...ciekaw jestem co to może być.
gość
20-11-2010, 13:41:34

Witam, ja z moim pulsowaniem w lewym uchu męczę się już grubo ponad rok (mam 23) i trwa ono non stop, najgorzej jest jak usypiam i jak jest całkiem cicho - bo doprowadza mnie wtedy do szału. Mój neurolog zbagatelizował sprawę,a mam wrażenie,że pulsowanie ma związek właśnie z mózgiem a nie z uchem, bo czasem czuję jakby pulsowała cała głowa. Wybiaram się na badanie tarczy nerwu wzrokowego - żeby wykluczyć zwiększone ciśnienie wewnątrzczaszkowe. Pozdrawiam
gość
16-12-2010, 09:15:14

Witam. Ja z kolei czuję tak jakby ciśneinie w głowie i szum w lewym uchu. gdy skaczę lub biegam czuję jakiś płyn. Byłem już u paru laryngologów i nic. Słuch mam na bardzo dobrym poziomie tylko niestety coraz więcej mi ten szum doskwiera. W przyszłym tygodniu idę na jonoforezę ucha gdyż chyba 4 laryngolog stwierdził że mam wciągniętą błonę bębenkową co powoduje szum i uczucie tego ciśnienia. Mam nadzieję że się nie mylił.
P.S. Dajcie znać czy ktoś już się uporał z tym problemem lub ma jakieś postępy.
gość
22-08-2011, 09:18:36

Mam to samo. Słysze stukanie w lewym uchu, przypominające bicie serca- lecz uderzenia są nie takie jak puls. Czasami szybciej bije a czasami wolno. Nie mam tego na codzien, pojawia się niepodziewanie. Byłam u laryngologa i stwierdził że mam zapalenie ucha dał mi atecortin i polecił badanie słuchu. Lecz stwierdzono, że mam idealny słuch a pulsowanie nadal występuje (głośne - bezbolesne i nieprzyjemne ).Wiem tylko tyle że to nie jest od ucha to pulsowanie tak stwierdził laryngolog. Dostałam kolejne skierowanie na USG doppter tętnic szyjnych i co też wszystko wporządku. No i dostałam kolejne skierowanie na rezonans magnetyczny głowy. Zobaczymy co powiedzą , martwie się by to nie był tętniak bo laryngolog pytał się o zawroty głowy, problemy z widzeniem itp. Mam nadzieję że to nic groźnego i że w końcu dowiem się co to jest bo nie chce żyć z tym pulsowaniem bo to strasznie uciążliwe.
gość
02-10-2011, 17:58:24

Witajcie, jestem tu nowy. Od 2 dni czuję pulsowanie w prawym uchu. Na początku uczucie było takie jakby tik nerwowy. Teraz niemal słyszę jakby coś mi pulsowało. Chyba wybiorę się do lekarza, bo zatykałem już ucho watą ze spirytusem i nic. Żadnego pieczenia czy uczucia wygrzewania, więc to chyba nie ucho...boję się że to może być kręgosłup lub jakaś tętnica...
gość
02-10-2011, 18:08:18

Najczęstsza przyczyna pulsowania w uchu jest skok ciśnienia,lecz gdy pulsowanie trwa zbyt długo udaj sie do laryngologa wtedy uzyskasz konkretnai odpowiedz na nurtujace cie pytanie:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
09-10-2011, 09:00:07

Przyczyną pulsowania w uchu lub uszach oczywiście mogą być skoki ciśnienia jeśli pulsowanie zanika i pojawia się ponownie, jednak jeśli jest ciągłe, przyczyną może być zupełnie co innego.Nie mylmy pulsowania,czy tętnienia z szumami,gwizdami itp,bo to jest co innego.Gdy ciśnienie jest w normie a pulsuje przez dłuższy czas bez przerwy i nie zanika,trzeba zgłosić się do lekarza,bo przyczyn tego może być wiele,ale nie panikujmy zawczasu i idzmy spokojnie tam ,gdzie nas pokierują.Najważniejsza jest szybka reakcja.Nie czekajcie zbyt długo i skonsultujcie sie z lekarzem.
gość
10-10-2011, 19:54:08

Szum w uszach, jest objawem świadczącym najczęściej o schorzeniu w obrębie narządu słuchu, ale nie tylko. Szum w uszach występuje także u ludzi starszych oraz w chorobach uogólnionych. Może mieć różny charakter np.: buczenia, gwizdów lub pulsowania, co poniekąd pomaga diagnozować przyczynę.

Zdarza się, że szum uszny słyszalny jest nawet przez badającego na zewnątrz (wtedy nazwany jest „szumem obiektywnym”). Takie zjawisko może wystąpić gdy w organiźmie (w głowie chorego) powstaje patologia będąca źródłem powstania fal akustycznych. Szumy tego typu mogą dawać zmienione miażdżycowo naczynia krwionośne, mioklonie (skurcze, zrywy mięśniowe) podniebienia. Jest to także objaw guza przyzwojowego.

Z kolei szumy subiektywne to te odczuwane tylko przez osobę, u której występują. Osoby trzecie nie słyszą tych szumów. Przyczyn ich powstawania może być wiele, dlatego poniżej wymienię najważniejsze z nich.

Nieżyt trąbki słuchowej powstaje często przy katarze i infekcjach zatok przynosowych. Trąbka słuchowa to kanał długości 3-4cm łączący jamę bębenkową z górną częścią gardła. Służy do wyrównania ciśnień po obu stronach błony bębenkowej (często wyrównujemy to ciśnienie podczas ziewania czy połykania, natomiast zmiana ciśnienia atmosferycznego przy jeździe „z górki” samochodem może je zmieniać i prowadzić do chwilowego pogorszenia słuchu). W nieżycie dochodzi do obrzęku śluzówki trąbki słuchowej co prowadzi do zamknięcia jej światła. Następstwem może być gromadzenie płynu w uchu środkowym oraz wysięk w jamie bębenkowej, co daje wrażenie pełności i szumu w uszach.

Również w przebiegu zapalenia ucha środkowego pojawia się szumienie w uchu. Dodatkowo towarzyszy temu kłujący lub tętniący ból w uchu, złe samopoczucie, gorączka, ból głowy. W leczeniu stosuje się leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, antybiotyki, czasem nagrzewanie ucha.

Szum uszny z przewagą tonów niskich oraz postępujący niedosłuch, może być jednym z objawów otosklerozy. Nie są znane przyczyny tej choroby. Dotyczy ona błędnika, który jest narządem odpowiedzialnym za zmysł słuchu i równowagi, znajdującym się w uchu wewnętrznym. W części kostnej błędnika dochodzi do nieprawidłowej przebudowy i nadmiernego rozrostu kości gąbczastej. Ciekawym jest fakt, że chorzy na otosklerozę lepiej rozumieją mowę w hałasie w uchu chorym niż zdrowym. Leczenie jest głównie operacyjne, można zastosować aparaty słuchowe.Choroba Meniere’a, to kolejne schorzenie mogące manifestować się szumem w uszach, najczęściej jednostronnym, z uczuciem ucisku i pełności w uchu. Występują także zawroty głowy oraz nadwrażliwość na dźwięki w uchu chorym. Źródłem patologii jest część błoniasta błędnika, gdzie dochodzi do nagromadzenia się płynu (chłonki) i powstania tzw. wodniaka.

Zaburzenie ukrwienia o różnej etiologii (np.: niewydolność krążenia, spadek ciśnienia krwi, zmiany w odcinku szyjnym kręgosłupa, a nawet ciężki stres psychiczny), może doprowadzić do rozwoju tzw. „nagłej głuchoty”, z szumem w uszach jako jednym z objawów. Do nagłej głuchoty prowadzą również: infekcje wirusowe (m.in. wirus HIV), urazy ucha.

Szum w uszach, który występuje jako jeden z objawów wyżej wymienionych chorób ma charakter tonów niskich i zazwyczaj ustępuje po wyleczeniu tych chorób. Trudniejsze do wyleczenia, są choroby dające szumy o wysokich częstotliwościach. Zazwyczaj występują przy trwałym uszkodzeniu ucha wewnętrznego.

Odczuwanie szumu w uszach, może nasilać się w takich sytuacjach jak stres, zaburzenia snu, zaburzenia wegetatywne (nadmierne łzawienie, wzmożone wydzielanie śliny, zmiany ciepłoty ciała, zaburzenia czynności układu moczopłciowego). W tym przypadku stosuje się porady psychologiczne oraz trening autogenny, mające na celu poprawić kondycję psychiczną. Gdy to nie pomaga – lekarz może włączyć do terapii leki uspokajające. Udowodniono, że laki antyarytmiczne wpływają na zmniejszenie odczuwania szumu w uszach. Istnieją również specjalne aparaty mające na celu maskowanie szumu. Działają one poprzez wytwarzanie szumu własnego i w efekcie dochodzi do stłumienia szumu w uszach.

Szum w uszach jest objawem, a nie chorobą. Dlatego należy zawsze poszukiwać przyczyn powstawania szumów, w postaci chorób uogólnionych organizmu, chorób uszu i w pierwszej kolejności je wykluczyć.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
17-10-2011, 08:21:28

Witajcie moi drodzy, jak sie ciesze, ze nie jestem sama. Mam 22 lata i od jakis 3 miesiecy pulsowanie w lewym uchu. Dostaje szalu, natomiast moj puls jest nieregularny- pojawia sie niespodziewanie, czasem nawet podczas mega relaksu. Z kolei ustaje tez niespodziewanie. Jest to bardzo dziwne bo w sumie czlowiek "czeka" kiedy znow sie zacznie... ostatnimi czasy budzi mnie ok6 rano i nie moge juz potem spac. Puls czasem mocny, czasem slaby, czasem trwa godzine, czasem 5 minut a czasem caly dzien i noc... boje sie najbardziej, ze kiedys bedzie tak, ze w ogole nie ustanie i dostane do glowy. Bylam u laryngologa kupe czasu temu...w sumie nic nie poradzil, ostatnio bylam u neurologa, ktory tez otworzy szeroko oczy, bede miec rezonans na ktory nie wiem jak dlugo bede czekac...mnie sie osobiscie wydaje,ze w moim przypadku moga to byc skurcze jakies dziwne wewnetrznych miesni-tak to odczuwam. I bardzo wazna rzecz- kiedy mi sie odbija i kiedy sie mocno smieje to tez puls sie pojawia- czyli jakby to bylo zwiazane z jakimis miesniami... Ludzie, ktorzy odwiedzacie to forum i macie ten problem, piszcie, im wiecej nas pisze tutaj i zostawia po sobie slad, tym lepiej dla nas chorych ! Bo wiemy, ze nie jestesmy sami!!
gość
19-10-2011, 18:16:08

witam ja tez mam ten problem i mieszkam w uk bardzo sie boje mialam robiony rezonans i czekam na wynik tobie tez radze sobie zrobic bo czasem jest to niebezpieczne ja mam juz pukanie w uchu od 6 miesiecy i do tego boli mnie glowa jak bedziesz miala badanie daj znac

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: