Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-06-2010, 16:15:54

Witam, mam 28 lat i również cierpię na dwustronną przepuklinę kręgosłupa lędzwiowego. Kilka tygodni przeleżałam w łóżku, nie mogłam chodzić, bo tak strasznie mnie bolało. Byłam u różnych specjalistów, którzy nie potrafili mi pomóc, jestem z Krakowa i trafiłam do Pana Wacława Prostaka rehabilitanta, który leczy za pomocą wyciągów kręgosłup szyjny i lędzwiowy. Jestem trzy miesiące po rehabilitacji u niego i wreszcie nic mnie nie boli, mogę normalnie funkcjonować, ale przestrzegam wszystkich zasad, które mi zalecił w codziennym funkcjonowaniu.
Pozdrawiam wszystkich cierpiących na to schorzenie!
gość
29-09-2010, 16:07:22

www.*** - portal wiedzy o chirurgii kregoslupa
gość
03-10-2010, 08:56:59

W kwietniu 2010 miałam operację na kręgosłupie - usunięcie wypadniętego jądra miażdżystego (dyskopatia L5-S1 sin).
Rekomenduję szpital w Jarocinie - ordynator oddziału chirurgicznego dr. Anrzej Roszak, neurochirurg dr Wiesław Strohm.
Nowoczesny, przyjazny pacjentowi szpital.
Początkująca
14-11-2010, 14:56:16

Witam,
zdiagnozowano u mnie przepukline na dwoch dyskach kregoslupa w odcinku ledzwiowo- mam 29 lat. Opis MR kregoslupa ledzwiowo - krzyzowego zrobionego w dniu 22/10/10 jest nastepujacy:
Tylno-lewostronna przepuklina krazka L4/L5 zwezajaca swiatlo kanalu kregowego o ok. 7,5mm do wymiaru a-p wynoszacego na tym poziomie 10mm. Masy przepuklinowe ukladaja sie na tylnej powierzchni trzonu L5 na obszarze o wym 20x10mm.
Centralna tylna wypuklina L3/L4 zweza swiatlo kanalu o ok. 4mm do wymiaru a-p wynoszacego na tej wysokosci 11mm. Sygnal ze stryktur nerwowych i trzonow kregow prawidlowy.

Wczesniej leczono mnie fizjoterapiami (glownie masaz) i naproxenem wraz z paracetamolem. Po wynikach MRI lekarz neurolog przepisal mi serie zastrzykow i zestaw tabletek przeciwbolowych i przeciwzapalnych, sugerujac jednoczesnie poddanie sie zabiegowi operacyjnemu. Zaproponowano mi zabieg metoda mikrochirurgiczna w Ortopedicum w Krakowie. Bede operowana przez doc Ryszarda Czepko. Czy ktos z Panstwa byl operowany przez tegoz neurochirurga i takowa metoda? Nie ukrywam, ze bardzo sie boje samej operacji, z drugiej jednak strony nie odczuwam zadnej poprawy po srodkach farmakologicznych i zabiegach fizjoterapeutycznych. Ten sam chroniczny bol paralizuje mi lewa noge i nie pozwala normalnie funkcjonowac Prosze o informacje jak wyglada rekonwalescencja po takim zabiegu.
Z gory dziekuje.
gość
19-11-2010, 09:16:13

W Krakowie jeżeli operować kręgosłup to tylko w zepole dr Chrzanowskiego, który już w całości odzedł ze szpitala Wojskowego do Scanmedu w św. rafale w prokocimiu. Szukaj tam wizyty u każdego z neurochirurgów - dr Chrzanowskiego lub Klausa. Powodzenia i daj znać
Początkująca
20-11-2010, 15:47:41

Kasiu
Przy Twoich dolegliwościach najprawdopodobniej nie ma co czekać z operacją. Samej operacji nie masz powodu się bać. Ja jestem już po operacji (też odcinek lędźwiowy). Zniosłam ją bardzo dobrze. Im szybciej się zdecydujesz, tym szybciej powrócisz do zdrowia. Szkoda życia na zmaganie się z bólem. Ja byłam operowana metodą tradycyjną. Już po dwóch dniach dreptałam po szpitalu.
gość
28-11-2010, 21:53:34

Witam serdecznie! Czytam od kilku dni te wszystkie opinie i mam coraz wiekszy problem z podjęciem decyzji. W październiku uległam wypadkowi komunikacyjnemu wykręcenie kregosłupa w odcinku szyjnym po prześwietleniach wyszła zwyrodnieniówka. Po konsulatacji z ortopedą zostałam skierowana na resonans magnetyczny, w którym wyszłowiele zmian. Pozwolę sobie przytoczyć opis:
Zniesiona lordoza szyjna. Na poziomie C3-C4centralna wypuklin miedzykregowa z uciskiem przedniej ściany worka oponowego.
Na poziamie C4-C5 tylno - prawoboczna wypuklina krążka miedzykregowego z modelowaniem korzenia nerwowgo w prawym otworze miedzykregowym. obustronne drobne osteofity z krawędzi tylno-bocznych trzonów kregowych.
Dehydratacja i obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5-C6. Na poziomie C5-C6 masywna przepuklina tylno-lewoboczna krążka międzykręgowego z dużym uciskiem korzeni nerwowych w lewym otworze międzykręgowym. poza tym wypuklina tylna centralna krążka miedzykręgowego z niewielkim uciskiem przednich ścian worka oponowego. Otwory międzykręgowe zwęzone dodatkowo przez osteofity z krawędzi tylno-bocznych trzonów kręgowych. Sygnał rdzeni kręgowego prawidłowy.

Wiem trochę się tego uzbierało! Długa lektura ! Mam natomiast problem bo każdy specjalista mówi co innego dr Niedżwiecki chce ciąć i to szybko ale wiem że często podejmuje te decyzje zbyt pochopnie ( zwolennik implantów ) jedni mówią ze rehabilitaja nikt nie potrafi mi wytłumaczyc co mogę w tej sytuacji robić, czy np: ćwiczyć, pływać itp żeby może odwlec tę operację na jakiś czas PRZERAŻA MNIE TO STASZNIE. Proszę o opinie gdyż nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Czuję dotkliwy ból w okolicy kręgów szyjnych i barków od niefizjologicznej pozy jaką przyjmuję zaczyna bolec mnie cały kręgosłu. Dopam jescze że mam 34 lat i chciałabym jeszcze trochę pofunkcjonować pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. IZA
gość
01-12-2010, 18:21:53

Iza ja mam podobna sytuacje i w styczniu mam operacje a rehabilitacja pomaga ale zalezy od objawow kazdego z osobna mi przysporzyla bolu od maja do teraz musze kontrolowac kazdy ruch glowy nosze kolnierz dlatego rozwaz dobrze slowa lekarza bo tak sobie nikogo sie nie kroi pozdrawiam
gość
02-12-2010, 06:03:12

witam ja mam 6grudnia operacje przepukliny jestem dobrej myśli,bende operowana w Sport Klinice wŻorach,są tam dobrzy specjaliści
gość
10-12-2010, 18:41:14

Witam serdecznie.Należę to tej grupy szczęśliwców,którzy sa juz po zabiegu na odcinku szyjnym.Latami opierałam się na rehabilitacji i farmakologii ale w koncu trzeba było pójśc dalej.Sam zabieg i okres po nim nie nalezał do tragicznych na co niepotrzebnie nastawiałam się.Z łózka wstajesz już na nastepny dzien i jedyne o czym musisz pamiętac to nie przyginać brody do klatki piersiowej.Implant nie jest odczuwalny i nie utrudnia zginania głowy(co wolno robić dopiero po pewnym czasie) czego również obawiałam się.Oczywiście nie ma mowy o sportach ekstermalnych ale chodzę do pracy,uczęszczam na aerobik z niewielkimi ograniczeniami i pływam do woli.Może mój post pomoże komus w podjęciu decyzji o zabiegu.Polecam i trzymam kciuki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: