Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-05-2010, 14:37:57

Witam !

Opis:
Spłycona lordoza lędźwiowa. Obniżona jest wysokości i intensywność sygnału w obrazach T2 zależnych z krążka międzykręgowego na poziomie VL2/VL3, na skutek zmian degeneracyjnych. Na poziomach VL-VL5 obecne zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze w postaci osteofitów na krawędziach trzonów. Na poziomie VL2/VL3 obecna jest centralno lewostronna przepuklina jadra krążka z uciskiem na korzerzenia nerwoweg. Płaska wypuklina krążka na poziomie VL3/VL4

I tu jest moje pytanie czy to sie nadaje do zabiegu...

Pozdrawiam Janek !
gość
27-05-2010, 18:59:00

hehehe ale mi się z was śmiać chce :] Wypowiem się jako doświadczony masażysta.

1200zł przy 15 zabiegach mój drogi to 80zł za masaż reasumując były to masaże w spa często wykonywane przez osoby niedoświadczone :] w przypadku przepukliny sprawa jest poważna i istnieje tu kilka teorii na ten temat. Niekiedy masażysta niedoświadczony w przypadku przepukliny potrafi zaostrzyć jej stan po przez zbyt silne uciski bezpośrednio na samo jądro (już rozlane) miażdżyste.
W tym przypadku pozostaje masaż obrębu danego obszaru mający na celu rozgrzanie oraz rozluźnienie danego miejsca. Dobrą formą jest łączenie masażu z poprzedzeniem okładami borowinowymi co w przypadku sanatorium nie jest zawsze przestrzegane :] Nie należy tu siać paniki a przede wszystkim bredzić że masaż jest do niczego i tylko kase się zdziera hehe.
Mylną formą jest przybieranie nastawienia negatywnego do zabiegów fizykalnych oraz manualnych a poddawanie się od razu operacji bo to i tak nie wiele da a każda OPERACJA NIESIE ZA SOBĄ RYZYKO ROŻNYCH NIEDOWŁADÓW KOŃCZYN :] pracuje w sanatorium więc spotykam się z takimi przypadkami nie raz i na co dzień. Często po operacjach są nawroty choroby przy czym jest wielkie ryzyko uszkodzenia nerwów w obrębie kręgosłupa. Tu pomóc nam może jedynie masaż ciepłe okłady borowinowe gimnastyka wzmacniająca mięśnie przykręgosłupowe oraz albo terapia we wodzie albo a raczej przede wszystkim pływanie tylko na plecach i kraulem.
Na koniec nie siejcie zamętu jak się nie znacie i polecajcie się w ręce fachowców Techników masażystów oraz samych Fizjoterapeutów. Proście o okazywanie uprawnień do wykonywania zawodu!!!
Pozdrawiam Łukasz
gość
04-06-2010, 12:32:10

a jest po operacji? ile trzeba lezec w szpitalu a potem miesiecy nie mozna pracowac???Czy sie wraca w pelni sprawnym po operacji?????/Pomuzcie
gość
04-06-2010, 22:44:44

coś Ci powiem @Łukaszu
w D byłeś i G widziałeś
bo takie masz pojęcie o przepuklinie kręgosłupa i bólu z nim związanym
gość
08-06-2010, 14:24:28

Gość 2010-01-29 20:00:37 Witam
Mój teść ma poważny problem z kręgosłupem. Tak przedstawia sie nadanie rezonansem. Jest to słowo w słowo opis jaki dostał. Bardzo prosze o odpowiedź. Może być na gg 4105924 lub adres mailowy j_sukiennik@wp.pl. Bardzo dziękuję, teść jest naprawdę wystraszony.
Badanie RM odcinka szyjnego kręgosłupa wykonano w obrazach T1 i T2 zależnych, w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i osiowych. Lordoza szyjna zniesiona, odcinek C3 – C6 w ustawieniu kyfotycznym powodującym redukcję rezerwy płynowej na przedniej powierzchni rdzenia kręgowego. Kanał kręgowy w całym odcinku szyjnym wąski ok. 10mm na poziomie C3/C4 do 7mm na poziomie C5/C6. Dehydratacja k. m. w odcinku szyjnym. Na poziomie C2/C3 tylne uwypuklenie k. m. z cechami niewielkiej niestabilności, z modelowaniem worka oponowego znoszące rezerwę płynową przed rdzeniem. Na poziomie C3/C4 tylne uwypuklenie k. m. z modelowaniem worka oponowego i rdzenia kręgowego, znoszące rezerwę płynową przed rdzeniem, ze zwężeniem obustronnym otworów mk, także przez osteofity na tylnych krawędziach trzonów. Na poziomie C5/C6 uogólniona wypuklina k. m. silnie modelująca worek oponowy i rdzeń kręgowy, znosząca rezerwę płynową przed rdzeniem, zwężająca obustronnie otwory mk, silniej lewy. Na poziomie C6/C7 uogólniona wypuklina k. m. silnie modelująca worek oponowy i rdzeń kręgowy, znosząca rezerwę płynową przed rdzeniem, zwężająca obustronnie otwory mk. Na poziomie C7/Th1 wypuklina tylna modelująca worek oponowy z towarzyszącą pjm prawoboczną uciskającą prawy korzeń rdzeniowy w kanale korzeniowym. Niewielkie tylne uwypuklenie k. m. Th1/Th2 i Th2/Th3 z modelowaniem worka oponowego. Poza tym zarysy kanału kręgowego gładkie, sygnał rdzenia kręgowego i trzonów kręgów niezmieniony.
Jeden lekarz powiedział mu, że z tym już nic się nie da zrobić. :(
gość
08-06-2010, 14:41:23

witam! niewiem co znaczą wyniki mri prosze powiedzcie mniej więcej co mnie czeka a są takie; nieprawdłowa kyfoza szyjna zmniejsza przednią rezerwę płynową kanału kręgowego na poziomie środkowych kręgów. na poziomie c5/c6 uwidoczniono płaską centralną wypuklinę jądra miażdżystego modelującą worek oponowy.rdzeń kręgowy nie zawiera ognisk patologicznego sygnału.
gość
13-06-2010, 14:38:39

Gość 2010-06-08 16:41:23 witam! niewiem co znaczą wyniki mri prosze powiedzcie mniej więcej co mnie czeka a są takie; nieprawdłowa kyfoza szyjna zmniejsza przednią rezerwę płynową kanału kręgowego na poziomie środkowych kręgów. na poziomie c5/c6 uwidoczniono płaską centralną wypuklinę jądra miażdżystego modelującą worek oponowy.rdzeń kręgowy nie zawiera ognisk patologicznego sygnału.
gość
18-06-2010, 14:29:48

Witam wszystkich,

wszystko zaczęło się od bólu przy wstawaniu, po czym zaczął boleć pośladek, aż w końcu udo i łydka. Stwierdzono u mnie przepuklinę na odcinku L/S, lat mam 25 (wynik trenowania jeździectwa - sport to zdrowie). Przez dwa tygodnie jadłam Ketonal *** w dawce o wiele za dużej niż zalecają bo nie mogłam wstać z łóżka + do tego zastrzyki przeciwbólowe i przeciwzapalne.
W końcu udałam się na fizjoterapię metodą McKenzie'go i muszę stwierdzić, że z dnia na dzień jest lepiej, ból ustępuje i ruchomość kręgosłupa jest coraz lepsza.
Mam pytanie, czy są na forum osoby, które nie poddały się operacji a rehabilitowały się tą metodą i w jakim stopniu im to pomogło ?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Magda z Wrocławia
gość
18-06-2010, 21:55:27

do Magdy z Wroclawia
Magdo, ja 4 maja bylam operowana po jedenastu miesiacach strasznego bolu i tak jak u Ciebie nic nie pomagalo. Operowal mnie dr. Kurza - orynator neurochirurgii w szpitalu im. Marciniaka na ul Traugutta we Wroclawiu. jestem ponad miesiac po operacji i od chwili wybudzenia z narkozy nie wizielam ani jednego srodka przeciwbolowego bo nie bylo takiej potrzeby. Nawet troche mnie neurolog wystraszyl jak bylam po kilejne zwolnienie bo podobno powinnam sie bardzo oszczedzac a ja od pierwszego dnia po operacji oprocz dzwigania zyje normalnie, bez specjalnego oszczedzania sie. Blizne mam ok. 2 cm i zadnych szwow bo byly zalozone wewnatrz, niewidoczne dla oka. Po prostu dr. Kurza pokazal mi swiat w normalnych kolorach bo wczesniej przez te 11 miesiecy bolu wszystko bylo szare a juz na koncu czarne. Nie warto sie oszukiwac, trzeba usunac przyczyne, nawet jak to ma byc stol operacyjny. Naprawde nie jest wcale zle.
gość
18-06-2010, 21:56:01

do Magdy z Wroclawia
Magdo, ja 4 maja bylam operowana po jedenastu miesiacach strasznego bolu i tak jak u Ciebie nic nie pomagalo. Operowal mnie dr. Kurza - orynator neurochirurgii w szpitalu im. Marciniaka na ul Traugutta we Wroclawiu. jestem ponad miesiac po operacji i od chwili wybudzenia z narkozy nie wizielam ani jednego srodka przeciwbolowego bo nie bylo takiej potrzeby. Nawet troche mnie neurolog wystraszyl jak bylam po kilejne zwolnienie bo podobno powinnam sie bardzo oszczedzac a ja od pierwszego dnia po operacji oprocz dzwigania zyje normalnie, bez specjalnego oszczedzania sie. Blizne mam ok. 2 cm i zadnych szwow bo byly zalozone wewnatrz, niewidoczne dla oka. Po prostu dr. Kurza pokazal mi swiat w normalnych kolorach bo wczesniej przez te 11 miesiecy bolu wszystko bylo szare a juz na koncu czarne. Nie warto sie oszukiwac, trzeba usunac przyczyne, nawet jak to ma byc stol operacyjny. Naprawde nie jest wcale zle.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: