Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-02-2009, 18:15:00

Witam
Jestem cztery tygodnie po operacji na przepuklinę na kregosłupie na poziomie L4-L5. Nie mogę napisać ,ze boli mało jak przed operacja. Od około trzech lat bolało mniej lub bardziej ale bez przerwy. Ostatnio trudno było usnąć . Układanie się do snu to był cały często godzinny rytuał , bo trudno było znaleść pozycje w której by nie bolało, i tak wystarczył mały ruch nogą lub ręką i rytuał trzeba było powtarzać . Trzy silne proszki przeciwbólowe jakie brałem w ciągu dnia przytępiały jedynie ból. Oczywiście bolały i drętwiały przede wszystkim nogi. Teraz nie boli nic i bez proszków przeciwbólowych. Nie macie pojęcia jaka to ulga. Teraz wiem ,że przez odwlekanie operacji robiłem sobie krzywdę. Mogę mówić o szczęściu ,że nie zanikły mi mięśnie na nogach, nie mam problemów z utrzymaniem moczu, czy z funkcjami seksualnymi. Nie popełniajcie mojego błędu. nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia odwlekania operacji.
gość
23-02-2009, 19:12:00

witam! moja mama ma przepukline kregoslupa..na zabieg w panstwowym szpitalu trzeba czekac minimum 3 miesiace! to troche za dlugo..Czy ktos moglby polecic dobrego lekarza lub prywatna klinike w lodzi!?
gość
23-02-2009, 20:39:00

dr mi powiedzial ze wstawia mi sztuczny dysk ale nieruchomy. czy ktos z was ma cos takiego i jakie sa ogtraniczenia w ruchach w zyciu codziennym i jak dlugo dochodzi sie do siebie po takiej operacji? chodzi o przepukline w odc szyjnym c6/7
gość
24-02-2009, 09:58:00

witam chciałabym dowiedzieć sie jak dlugo leży sie w szpitalu po operacji przepuchliny kręgów szyjnych .pozdrawiam
gość
24-02-2009, 15:55:00

http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA

tu znajdziesz odpowiedź
gość
24-02-2009, 16:35:00

witam dziekuje za tak szybką odpowiedz ale nie wiem co jeszcze zrobię chyba zrezygnuje z operacji .pozdrawiam
gość
04-03-2009, 16:04:00

Witam
Czy ktoś leczył się u dr Zawiślaka w Zielenicach koło Strzelina. Jakię są rezultaty i koszt wizyty...Meler
gość
11-03-2009, 09:29:00

Witam
wczoraj odebrałem wyniki z rezonansu i nie wiem dokładnie o co chodzi
Mam na poziomieL3/L4 pośrodkowa protruzja jądra miażdżycowego.powodujący dyskretny ucisk worka oponowego
Na L4/L5pośrodkowo-lewoboczną przepuklinę krążka międzykręgowego z wyraźnym uciskiem worka oponowego
Na L5/S1 pośrodkowo-lewobocznąprotruzję jądra miażdżycowego ,ze śladowym uciskiem worka oponowego
Obniżenie wysokości i sktrócenie czasu relaksacji T2 w/w krążków,jako wyraz zmian degeneracyjnych
Zwyrodnieniowe wyostrzenie krawędzi trzonów na w/w poziomach
Nierówności blaszek granicznych trzonów w dolnym odcinku kręgosłupa piersiowego,jako wyraz przebytej jałowej martwicy

Szczerze to jak to prze4czytałem to trochę mnie to przeraziło
Nie wiem czy to jest niedobrze ,czy nie tak strasznie jak to wygląda ?
Początkujący
12-03-2009, 18:59:00

"Lewoboczne skrzywienie odcinka L kręgosłupa z rotacją kręgów. Zniesienie lordozy lędźwiowej.
Zmiany degeneracyjne typu Modic I w obrębie trzonów kręgów L5 i S1. Wielopoziomowa dyskopatia L4/L5 i L5/S1 w postaci dehydratacji krążków oraz obniżenia wysokości krążka L5/S1.
Duża, tylna, centralno-lewoboczna, podwiezadłowa przepuklina jadra miażdżystego na
poziomie L5/S1 znacznie redukująca zachyłek boczny, uciskająca i przemieszczająca ku
górze korzeń lewego nerwu L5 w otworze międzykręgowym.
Tylna, szerokopodstawna, centralna, podwięzadłowa wypuklina L4/L5 nieznacznie
redukująca zachyłki boczne, bez istotnego wpływu na struktury nerwowe.
Zmiany zwyrodnieniowe o niewielkim do średniego stopnia nasileniu w obrębie stawów
międzykręgowych L5/S1. Nie stwierdzam stenozy kanału kręgowego.
Nie stwierdzam nieprawidłowości sygnału w obrębie struktur nerwowych kanału
kręgowego.
Stożek rdzenia na poziomie ½ wysokości trzonu kręgu L1."

Prosiłbym o przetłumaczenie na język "ludzki" ponieważ jestem pod tym względem zielony.
P.S Czy to musi skończyć się operacja?

Odczucia mam następujące:
-ból lewego pośladka
-drętwienie łydki i lewej ręki (ustępuje po ćwiczeniach rehabilitacyjnych)

Bardzo prosiłbym o pomoc.Z góry dziękuje
gość
13-03-2009, 00:43:00

Witam.Mam 25 lat i kilka schorzeń kregosłupa,zaczynając 2 kregozmykow: od tyłozmyku L4/L5 i przodozmyku L5/S1,czyli rozminely sie kazdy w swoja strone,centralnie lewoboczna przepukline o wielkosci 1,2cm,oraz w znacznym stopniu przewzone tarzcze miedzykregowe L4/L5 i L5/S1,dolegliwoscia towarzyszaca jest rwa kulszowa,dretwienie konczyn,bole promienujace juz do brzucha w zwiazku z tym mam miec operacje we wrzesniu tego roku i jak mowil lekarz zaloza mi 2 inplanty i 6 srub i o to moje pytanie:
Gdzie znajde informacje na temat inplantow,co to jest,jak wygladaja?
Jak wygladaja te sruby i gdzie beda umieszczone?
Jakie jest ryzyko takiej operacji?
I jakie jest ryzyko usuniecia przepukliny?
Nie moge nic znalezc w necie na temat inplantacji,a niewiedza mnie dobija,bo jeszcze bardziej sie boje.Przez 8 ostatnich miesicecy przeszlam 4 miesiace rehabilitacji fizykoterapi i kinezyterapi,czyli 2 tyg,zabiegow,2 przerwy,ale dolegliwosci sa,nie moge stac,siedziec,bo rwie mnie kregoslup i nogi az po stopy.
Nie pisze tu o porade co zrobic,bo wiem co musze i przy moim obecnym stanie zdrowia operacja jest raczej nieunikniona,prosze natomiast o wszelkie wiadomosci badz odnosniki do stron tego typu,za co bede ogromnie wdzieczna czy tu na forum czy na email niki2117@gazeta.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: