Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-01-2009, 13:49:00

Witam serdecznie. Mieszkam w Legnicy, poszukuję b. dobrego lekarza neurologa i neurochirurga. Jestem 5 lat po operacji i dalej b. cierpię, próbowałam już chyba wszystkiego. Z góry dziękuję za inforamcje. Są mi niezbędne, bo chciałabym zacząć wreszcie normalnie żyć! Pozdrawiam. Ania
gość
28-01-2009, 17:41:00

28-12-2008 o 16:36, 1964marysia :
Mam wynik rezonansu:

Na poziomie C4-C5 i C5-C6 centralne uwypuklenie krążków mk do kanału kręgowego.Rezerwa płynowa rdzenia zachowana.Na poziomie C6-C7 obniżenie krążka mk.Centralna przepuklina krążka mk nieznacznie ogranicza rezerwę płynowa rdzenia,Osteofity z bocznych krawędzi trzonów zwężają otwory mk.Rdzeń kręgowy w zakresie badanym bez zmian ogniskowych
Moze dowiem sie cos wiecej ,czy konieczna będzie operacja ??? Prosze o radę
gość
02-02-2009, 17:23:00

Witam.
Od ok. roku mam podobne problemy o jakich ty czytalam.Dretwienie prawej nogi,bole kregoslupa,nie mozna spac,coraz gorzej mi chodzic.Mam 74 lata i nie wiem co mam robic.Mialam zastrzyki,cwiczenia ale to nic nie pomaga.Chcialam zrobic rezonans ale moj lekarz powiedzial mi ze jest bardzo szkodliwy i mnie na niego nie skieruje a chyba od tego trzeba zaczac..Czy to prawda,czy moze szukaja oszczednosci.Czy jesli beda kierowac mnie na operacje w tym wieku to zgodzic sie czy nie?Moze wiecie o jakis zabiegach ktore sa pomocne przy takich dolegliwosciach,moze znacie jakiegos dobrego specjaliste w okolicach Lodzi ktory zajmuje sie takimi problememi.
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich chorych.
gość
03-02-2009, 11:43:00

Witam
Lekarzem nie jestem ale wiem na pewno, ze żaden neurochirurg bez rezonansu nie podejmie się operacji. Nie wiem nic o szkodliwości rezonansu ale jest wiele przeciwwskazań do wykonania tego badania. Proponuje w internecie wyszukać informacje na temat rezonansu magnetycznego i wszystko tam będzie na ten temat.
Może warto zmienić lekarza?
gość
03-02-2009, 12:50:00

Do Pani z dn. 2.02
MRI jest badaniem bezpiecznym . Jedynym bezwzględnym przeciwwskazaniem jest rozrusznik serca.
Nawet w przypadku obecności metalu po operacjach ortopedycznych badanie jest mozliwe do wykonania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/rezonans-magnetyczny,2171_8181.htm.

To link z informacją

Przy braku poprawy po dotychczasowym leczeniu zachowawczym to badanie jest podstawą do wyboru dalszej drogi leczenia .

http://213.17.192.132/phorum/list.php?25

Proszę zapytać na tym forum. Myślę, że ktoś doradzi specjalistę .

Początkujący
03-02-2009, 18:30:00

witam,
mam wynik rezonansu w przestrzeni Th12/L1 widoczna jest prawostronna przepuklina z uciskiem worka oponowego i zwężenia prawego otworu międzykręgowego. Zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykręgowego L4/L5. Ból pleców od 4 tygodni promieniujący przez biodro ( biodro odrętwiałe ) do pachwiny. leki nie pomagają, czy wg Was operacja konieczna?
gość
08-02-2009, 14:06:00

WITAM wszystkich bardzo serdecznie. Wybieram się właśnie we wtorek do szpitala na operację L5-S1. Boję się jak .... .Myśli mam straszne , co będzie jak się nie uda albo...... itd. Jak wrócę odezwę się i opowiem jak było
gość
09-02-2009, 13:03:00

Witam wszystkich. Mam 27 lat i problem z bólem kręgosłupa też mnie nie ominął. Problem jaki miałem to przepuklina podwięzadłowa centralna krążka międzykręgowego na poziomie L4 - L5 z uciskiem worka opony twardej i lewego korzenia nerwowego. Dolegliwość moje trwały od ponad pół roku. Początkowe leczenie czyli: tabletki (niszczące żołądek), zastrzyki, basen, nastawianie manualne = 0 rezultatu, ale za to sporo kasy. W tej chwili jestem 2 tyg. po operacji i żałuję, że wcześniej się na nią nie zdecydowałem. Ból jaki odczuwałem w prawej nodze był już nie do zniesienia, wystać 5 minut w miejscu to był już rekord, a dłuższe zwlekanie z operacją jak stwierdził neurochirurg doprowadziło by do utraty czucia w stopie. Pozdrawiam
gość
11-02-2009, 19:50:00

Gratuluję, że czujesz się lepiej. Ja niestety za namową tzw. wszystkich wokół mówiących, że operacja to ostateczność czekałem aż do kompletnego unieruchomienia w łóżku (bez możliwości wyjścia nawet do wc). Straciłem czucie lewej nogi, wegetowałem na poltramie. Operację odbarczenia przeszedłem 1,5 roku temu, pomogła bardzo (chodzę) ale niestety mam już trwałą atrofię nerwu kulszowego i brak jakichś tam odruchów lewej nogi przy stukaniu młoteczkiem. Jednym słowem Kulawik do końca życia. Po operacji przechodziłem kolejne rehabilitacje ale jak już nie bolał to tzw. ćwiczenie kciuka przed TV. Teraz tzn. za pół roku mam mieć kolejną operację, wstawią mi implant (niestety nie zrobili tego od razu) gdyż jestem grubasem (182cm i aż 120 kg) i kręgosłup nie wytrzymuje. Mają mi też usztywnić go na trzech poziomach L. Pamiętaj po operacji musisz po rehabilitacji ćwiczyć w domu wyuczone ćwiczenia, no chyba że jesteś jak ja leniem i chcesz przechodzić przez to jeszcze raz. Życzę zdrowi. Olek
Początkująca
14-02-2009, 16:08:00

Witam, podaję link do strony www.mckenzie.pl. Jest to terapia, która przy ucisku na worek oponowy daje niezłe rezultaty. Może warto spróbować?
Trzeba jednak zachować pewną ostrożność podczas codziennych czynności, ćwiczyć, wzmacniać mięśnie kręgosłupa no i pływać, zwłaszcza żabką, no i rozlużniać się częściej podczas relaksu.Pomaga też wizualizacja z przekonaniem, że kręgosłup jest zdrowy . Podeślę dla zainteresowanych książkę na temat matody e-mailem po podaniu adresu.
Serdecznie pozdrawiam[addsig]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: