Reklama:

Porażenie nerwu twarzowego (66)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2014, 09:55:14

No to teraz ja może coś wam napiszę, nie jest to tak kolorowo jak się wydaje (przynajmniej w moim przypadku) miałam już tych porażeń chyba z 5 lecz od liceum przez dłuższy czas nie nie atakowało :) aż do momentu gdy będąc już mężatką zaszłam w ciążę i wtedy się zaczęło. Było to już na szczęście pod koniec ciąży ale do momentu rozwiązania nie mogłam się leczyć, miesiąc po porodzie( ponieważ musiałam odstawic karmienie piersią a chciałam chociaż miesiąc pokarmić córkę) zaczęłam barć zastrzyki wzięłam nie pamiętam około 30 zastrzyków i je odstawiłam i na moje nieszczęście od tej pory wszystko się zatrzymało i nic się nie zmieniło do dziś a już minęło 7 lat. Więc nie przestawajcie się leczyć bo już potem tak zostanie, u mnie co prawda na pierwszy rzut oka nie widać ale gdy się uśmiechnę to jednak widać jest, tak samo na zdjęciu jednak to oko jest już inne. A najgorsze jest to że już tak zostanie i nic nie da się z tym zrobić. :(
gość
16-12-2014, 17:53:44

Mam porażenie nerwu po raz drugi (ostanie w zeszłym roku, przeszedłem dość gładko, zajęło mi to jakieś 1,5 miesiąca). Tym razem jest gorzej. Zaczęło się od tego że straciłem smak z lewej strony, niczego nieświadomy że tak zaczyna się poważniejsze porażenie pojechałem z dzieciakami nurkować w rzece, a był to upalny dzień, a woda w rzece lodowata. Na drugi dzień zdrętwiała mi prawa strona twarzy, wizyta w Izbie Przyjęć (lekarz kazał jechać do domu bo niby mi się wydaje i to może pozostałość z zeszłego roku). Na drugi dzień paraliż prawej strony puścił a porażenie pojawiło się po lewej stronie (tej która była rok temu). Odwiedziłem kilku lekarzy, w tym też prywatnych. Codzienna rehabilitacja (Sollux, masaż, na początku laser, elektrostymulacja punktowa). Seria różnych leków w tabletkach i zastrzykach (np. Encorton, Milgamma, Metypret, Celebrex, Witamina B12...) Niebawem będzie 5 miesięcy od dnia porażenia. W dalszym ciągu oko mnie lekko piecze i się nie domyka jak powinno przy mruganiu. usta nie chcą iść w górę czy w dól tak jak idzie zdrowa strona przy uśmiechaniu się. Porażona strona nie pracuje jak powinna. W dodatku wzrok w lewym oku się pogorszył. Uważam na siebie i wykonuje wszelkie inne zalecenia lekarzy. Szukam jakieś dobrej kliniki lub specjalisty w tej dziedzinie (nie chodzi tu o lekarza, który szuka w książce co przepisać w przypadku tego schorzenia bo i tacy się zdarzali). Walczę z tą chorobą już dość długo i nie zamierzam się poddać, ale szukam fachowców w tej dziedzinie, którzy pokierują mnie co dalej robić w tym przypadku. Dziękuje za wieści gdyby ktoś takie przekazał i życzę wszystkim "porażonym" szybkiego powrotu do zdrówka i dużo dużo cierpliwości i ducha walki. Dawid lat 30.
gość
03-01-2015, 13:21:59

Witam. Z porażeniem nerwu twarzowego walczę od 30 października 2013 r, zaczeło się od takich samych objawów co wszyscy tutaj piszecie, standardowo otrzymałam leki Encorton, Witaminy, przeszłam szereg zabiegów od lampy Solux po stymulacje prądem, masaże, jakieś różne dziwne urządzenia, ale najbardziej pomogła mi akupunktura (stosuję od pół roku)i masaże, do 100 % zdrowia nie wróciłam zostało mi jeszcze sporo pracy. Ja już nie widzę poprawy, a jeżeli ona jest to bardzo minimalna, przy uśmiechu nie do końca rusza się koncik ust i oko się mruży, poza tym uważam, że mięśnie twarzy działają inaczej niż zdrowa część twarzy.Powiem wam tylko, ze z rehabilitacja nie należy tez przesadzać bo ja miałam za dużo stymulacji prądem i miałam tą porażona stronę "przerehabilitowaną", teraz ograniczyłam tylko do akupunktury i masaży. Straciłam bardzo dużo pieniędzy , cierpliwości i zdrowia a od mojej Pani neurolog usłyszałam "już prawie nic nie widać -inni mają gorzej - tu trzeba cierpliwości".Cierpliwość już straciłam. Ostatnio byłam u okulisty bo jednak na prawe oko (strona porażonej twarzy) widzę gorzej , moje obawy się potwierdziły, wada się powiększyła. Szczerze powiem, że nie wiem co jeszcze można zrobić, dowiedziałam się ostatnio od lekarza , który robi mi akupunkturę , że byłam źle leczona farmakologicznie tzn. dostaje się zastrzyki za ucho antybiotyk a potem zaczyna się rehabilitację. Nerw regeneruje się bardzo powoli ale nie należy przedobrzyć bo można sobie zaszkodzić. Powodzenia życzę w tej żmudnej i trudnej chorobie.
gość
28-01-2015, 21:30:05

Witam mam porażenie nerwa twarzowego prawej strony mam juz to 2miesiace poprawa jest duża ale najgorzej ustami i chciałbym sie zapytac kiedy bedzie poprawa ? Zastrzyki miałem przez 20dni teraz mam antybiotyki w tabletkach
gość
09-02-2015, 13:20:10

Witam .mam porażenie nerwu twarzowego z prawej strony.trzyma mnie już 5 tygodni.Brałam leki sterydowe przez 2 tygodnie, lek antywirusowy , a potem witaminy Revitanerw. Od drugiego tygodnia porażenia chodzę codziennie na rehabilitację- naświetlania led, pole magnetyczne -powiedziano mi , że nie należy działać zbyt agresywnie, bo zbyt mocna rehabilitacja "od razu" może tylko zaszkodzić.Zaczynam powoli czuć napięcie tej połowy twarzy,ale tracę już cierpliwość. Napiszcie, czy wskazane jest zwolnienie lekarskie i siedzenie w domu, czy niekoniecznie( jestem już 4 tydzień w domu...)
gość
19-02-2015, 18:41:49

Moja 23 letnia córka miała w styczniu porażenie nerwu twarzowego, leczona była Dexametazonem (lek sterydowy) w dużych dawkach z osłoną i dostała instruktaż ćwiczeń twarzy. Dostała też zalecenie żucia gumy i należało żuć po stronie porażonej przytrzymując dłonią stronę zdrową tak by pracowała strona chora. Trwało to 2 tygodnie i zaczęło ustępować ale ćwiczenia wykonuje w dalszym ciągu bo na pewno bardzo przyspieszyły wycofywanie się porażenia. Należy uważać na przeciągi, przewianie czy zmoknięcie bo może spowodować nawrót choroby. W czasie choroby nie wychodziła z domu, to ważne by być w cieple. Znajoma doktor powiedziała że córka miała dużo szczęścia bo zwykle trwa to dużo dłużej.
gość
28-02-2015, 18:36:38

Po pierwsze:
- nie wychodzić z domu, zwolnienie lekarskie to podstawa, szczególnie jak jest zima,
- jak się nie domyka oko - wizyta u okulisty i okulistyczny żel do oka + plus komora na oko szczególnie na noc do spania,
- naświetlanie lampą solux jak już ktoś się uprze to tylko na noc, nie naświetlać w ciągu dnia, bo nerw nie lubi różnic temperatur,
- sterydy... indywidualna decyzja, bez sterydów też się można wyleczyć,
- ĆWICZYĆ, ĆWICZYĆ, ĆWICZYĆ na wszystkie sposoby, w każdej wolnej chwili PRZED LUSTREM!!!!!!! trzeba sobie od nowa zbudować mapę ruchów w mózgu, ruchy odtwarzamy przy pomocy dłoni, po kilka powtórzeń, nie maltretować twarzy, robić przerwy.
- masaże żeby się osocze nie zbierało.
- pić przez słomkę,
- kupić kominiarkę i jak już wychodzić z domu to zasłonięta facjata!!!!!
gość
13-03-2015, 18:03:19

Cześć :)
Dzisiaj piątek wiecie o tym?
gość
18-04-2015, 13:24:25

Witam,
jestem studentem Fizjoterapii i piszę pracę magisterska na temat rehabilitacji po uszkodzeniu nerwu twarzowego. Jeśli ktoś mógłby uzupełnić i wysłać ankietę na matzab1@poczta.onet.pl byłbym bardzo wdzięczny. Ankieta jest oczywiście anonimowa.
Pozdrawiam Mateusz! ; )
Ankieta:
1. Płeć:
a) Kobieta b) Mężczyzna
2. Ile ma Pan/Pani obecnie lat?
a)poniżej 18
b)18-29
c) 30-39
d) 40-49
e) 50-59
f) powyżej 60 roku życia
3. Kiedy wystąpiło pierwsze porażenie nerwu twarzowego?
Rok: _ _ _ _ Miesiąc: _ _ Dzień: _ _
4.Ile Razy wystąpiło porażenie nerwu twarzowego?
a) raz
b) dwa, trzy
c)cztery i więcej
4.Jaka była przyczyna porażenia nerwu twarzowego:
a) Uszkodzenie przez uraz. Jaki? ......................................................................
b) Choroba nowotworowa, Jaka? .......................................................................
c) Zakażenie wirusowe. Jakie? .......................................................................
d) Zakażenie bakteryjne. Jakie ? .......................................................................
e)Choroba układu nerwowego. Jaka? .......................................................................
f) Porażenie wrodzone. Jakie? ......................................................................
g)Choroba zapalna. Jaka? ………………………………………………….
h) Samoistne porażenie nerwu twarzowego (porażenie Bella)
j)Inna. Jaka? ......................................................................
5. Jaki wstąpił pierwszy objaw porażenia, który wywołał zaniepokojenie?
…………………………………………………….
…………………………………………………….
6.Jakie występowały problemy związane z funkcjonowaniem oka?
(Proszę zaznaczyć wszystkie występujące):
a)brak możliwości pełnego zamknięcia oka
b)suchość oka
c)łzawienie oka
d)brak odruchu zamykania oka
e)inne. (jakie?)………………………………………….
7.Jakie występowały problemy związane z ustami i nosem?
(Proszę zaznaczyć wszystkie występujące):
a)opadający kącik ust.
b)wygładzony fałd nosowo-wargowy.
c)brak możliwości wydymania policzków.
d)usta „uciekające” w zdrową stronę.
e)suchość nosa i zmniejszona wrażliwość na zapachy.
f)nadmierne ślinienie się.
g)upośledzenie smaku.
h)inne. (jakie?)………………………………………………………..
8. Jakie występowały problemy ze słuchem/uszami?
(możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi).
a)nadwrażliwość na dźwięki.
b)problem ze słuchem.
c)ból ucha lub jego okolicy.
9. Jakie czynności były trudne do wykonania ?
(proszę zaznaczyć wszystkie występujące)
a)Uśmiech
b)Gwizdanie
c)Dmuchanie
d)Zaciskanie warg
e)Uniesienie wargi
f)Marszczenie czoła
g)rozszerzanie nozdrzy
h)wymawianie głosek. Jakich ? …………………..…………………….
i)inne. (jakie?)………………………………………………………………
10. Jaką część twarzy zajęło uszkodzenie nerwu twarzowego?
(proszę zaznaczyć wszystkie pasujące)
a)zajęcie lewej strony twarzy.
b)zajęcie prawej strony twarzy.
c)zajęcie obustronne.
d)zajęta górna część twarzy (mięśnie czoła)
e)zajęta dolna część twarzy po stronie przeciwnej
11. Kiedy zostało rozpoczęte leczenie?
a) w ciągu 24 godzin
b) w ciągu pierwszych 7 dni
c) do 2 miesięcy
d) do pół roku
e) po pół roku i później
f) porażenie nie było leczone
12. Jak długo trwała rehabilitacja?
………………………………..…….(ilość zabiegów/czas trwania)
13. Jakie były wykonywane ćwiczenia mimiczne twarzy?
(możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi)
a) bierne przez terapeutę
b) czynno-bierne
c) samo wspomagane
d) nie były wykonywane ćwiczenia twarzy.
e)inne (jakie?)…………………………………………….
14. Czy był wykonywany masaż twarzy? (jeśli tak to ile zabiegów i jak długo trwał zabieg)
a) tak
b) nie
………………………………………………….
15. Czy dostał Pan/Pani zestaw ćwiczeń do domu (jeśli tak, ile razy dziennie były wykonywane i przez jaki okres czasu)
a)tak
b)nie
………………………………………………….
16. Po jakim czasie nastąpiła poprawa funkcjonowania mięśni twarzy?
a) w ciągu 2 tygodni
b)w ciągu miesiąca
c)w ciągu pierwszy 3 miesięcy
d)w ciągu pół roku
e)poprawa nie wystąpiła w ogóle
17. Jakie metody dodatkowe były stosowane? (możliwość zaznaczenia kilku odpowiedzi)
a) Metoda PNF
b) Metoda Vojty
c) Metoda Castill-Morales
d) Kinesiotaping
e) zaklejanie porażonego oka/ kropelki do oczu
f) szyna/pręcik podtrzymujący kącik ust
e) inne, jakie?.......................................................................
18. Czy zastosowana była farmakoterapia?
(jeśli tak to jakie środki)
a) tak
b) nie
środki .......................................................................................................
19. Jakie zabiegi fizykoterapeutyczne były zastosowane?
(proszę zaznaczyć wszystkie stosowane)
a)zabiegi z wykorzystaniem ultradźwieków
b)zabiegi z wykorzystaniem światła
- lampa Sollux filtr niebieski/czerwony
-lampa Bioptron
-laseroterapia
c)zabiegi z wykorzystaniem pola magnetycznego
d)zabiegi z wykorzystaniem prądu
-elektrostymulacja
-Galwanizacja
-jonoforeza
-DD
e)ogrzewanie:
- okłady jakie?.........................
f)inne(jakie?)……………………..
20.Jakie objawy ustąpiły a jakie zostały po zakończeniu terapii ?
(proszę zaznaczyć (+/-) przy zaznaczonych objawach z pytań 6-9
(+ przy objawach które ustąpiły)
(- przy objawach które zostały)
21. Na której stronie twarzy spał Pan/Pani?
a) porażone strona.
b)zdrowa strona.
22. Jak w skali 1-6 ocenia Pan/Pani terapię ?
(1- bardzo słabo 6- bardzo dobrze)
1 2 3 4 5 6
gość
09-09-2015, 15:27:50

Witam,juz mija prawie 3 tydzien gdy dostalem zapaenia nerwu twarzy od razu udalem sie do lekarza dostalem kortyzon i zastrzyki na prawie 2 tyg i cwiczenia do mimiki twarzy i juz jest prawie okTakze duzo cwiczyc to szybciej pojdzie leczenie pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: