11-06-2008 o 20:16, gość :
Witam , nikt Ci nie pomoże , również jestem po opercji 2 biodra ( endoproteza) pierwsza udała się bardzo dobrze, natomiast przy drugiej miałam podszyty nerw strzałkowy w wyniku czego opadła mi stopa , na początku wcale jej nie czułam ,teraz już chodzę tylko się potykam operację miałam w 11/07. Wiem jaki jest ból i jaka nadwrażliwość , ból i zimno łydki, stopy trzymał mnie przez 2 miesiące. Brałam tramal , 5 miesięcy chodziłam na rehabilitację ,nerw pomału się odbudowuje ( badanie EMG). Ostatnio neurochirug powiedział że nerw odbudowuje się i do 2 lat, choć rozmawiałam z osobami które wyzdrowiały po 4,6 miesiącach. Jak masz pytania to pisz : zuzanka74@wp.pl
Witam, wielokrotnie spotykam na tym forum wpisy o bólu po urażeniu nerwu (strzałkowego, kulszowego). Wiem, że jedynym, obok morfiny, zapewne, środkiem uśmierzającym ból nerwu - opisywany jako ból nie do wytrzymania jest neuronton i jego polski odpowiednik gabapentin tewa. Nie jestem w 100% pewna pisowni drugiego leku. Środki te sa stosowane jako leki neurologiczne (np. przy padaczkach).
Mojemu synowi zapisano je w Mediolenie, gdzie miał operowny staw biodrowy i w wyniku operacji porażony nerw kulszowy ( porażenie - wobec bardzo poważnego urazu- było nie do uniknięcia). Nie mogę zrozumieć dlaczego mimo, że te leki stosuje się w Polsce, to nie znają ich ortopedzi ani rehabilitanci. Pomagają nawet przy potwornych bólach. Mam nadzieję, że ta informacja może komuś pomóc. POzdrawiam wszystkich walczących o zdrowie!