Gość 2012-07-15 22:40:11 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi. Ja tam na Banacha nie narzekam, traktowali nas dobrze. Miałam wszystkie pytania przygotowane. Tylko, że poziom ich wiedzy na temat CMT jest niewystarczający, by mi udzielić. No cóż, taki stan rzeczy i już. Brakuje mi konkretnych ćwiczeń do tej choroby. Rehabilitanci nie wiedzą jak się zajmować dziećmi z CMT (mój synek ma 3 lata i ma CMT). Ja narzekam raczej na brak konkretnych wskazówek dotyczących postępowania terapeutycznego. Kinia a ile Ty masz lat...(jeśli można wiedzieć)
Przed chwilą pisałam odpowiedź na innego posta - ja mam kontakt z pewnym specjalistą z CMT z Włoch. Poparł wszystkie moje działania mające na celu walkę z CMT.
Chodzę normalnie na siłownię tyle, że mam indywidualne sesje z trenerem o wykształceniu rehabilitacyjnym. Skupiamy się na ćwiczeniu równowagi i wzmacnianiu mięśni. Nie katuje mnie tak, jak robiłby to normalnie bo nie wiem czy wiecie - ale forsujący wysiłek przyspiesza uszkodzenie nerwów. Jeśli ćwiczenia - to tylko umiarkowane.
Polecam również jogę, także dla dzieci. Tak, jak tam się ponapinam a potem porozciągnam - to potem czuję się, jakbym miała skrzydła. Ćwiczę w miarę mozliwości, bo ogranicza mnie ból - ale naprawdę polecam, spróbujcie.
Jak mam prasowanie, to stoję na dwóch takich "beretach" http://www.esklep-medyczny.pl/dyski-sensoryczne/73-poduszka-sensomotoryczna-rehabilitacyjna-balansowa-dysk-korekcyjny-qmed-beret.html
są doskonałe do ćwiczenia równowagi jak również stymulują i masują stopy. Może je znacie z gabinetów rehabilitacyjnych.
Ponieważ mogę chodzić w klapkach, to kupiłam sobie takie z takimi wypustkami, jak na "beretach" - żeby mi masowało i pobudzało stopy.
Rehabilitanci, do których ja się zwracałam, też nic nie wiedzą o CMT. Generalnie, raczej rahbilitują jak w przypadku SM - wysiłek submaksymalny.
Sporo informacji jest na stronach stowarzyszeń amerykańskich i angielskich. Zawiązała się nawet międzynarodowa grupa naukowa, która skupia placówki badawcze z różnych państw (Polski nie widziałam)
Tu macie galerię zdjęć z jednego ze spotkań zorganizowanych przez brytyjskie stowarzyszenie CMT - można podpatrzeć parę ćwiczeń: http://www.flickr.com/photos/cmtuk/sets/72157627939063630/with/6264446876/
Trzymajmy się i nie dajmy się! :))
Pozdrawiam,
Ania