Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-09-2009, 14:51:00

03-03-2009 o 17:25, gość :
Zgadzam się, że pewnie dla każdego jest co innego wskazane. Natomiast z tego co czytałam i słyszałam przy tej chorobie trzeba się ruszać, ruszać i jeszcze raz ruszać. Ostatnio na studiach rozmawiałam z jednym neurologiem, który uważa, że przy tej chorobie nie tylko przez zanik nerwów zanikają mięśnie, ale i odwrotnie, przy pracy nad mięśniami, pobudzane i odbudowywane są nerwy. Myślę, że Marek wybrał najlepszy sposób rehabilitacji, podstawa to motywacja. Pamiętam z dzieciństwa, że byłam bardzo słaba, przewracałam się, ciągle gdzieś upadałam. Tak było dosyć długo. Gdy poznałam mojego męża, który jest bardzo wysportowany i zaczęłam sporo jeździć na rowerze (niestety głównie latem tylko), potem kupiłam sobie rolki, bo on świetnie na nich jeździł. Oczywiście to była przeprawa przez mękę na początku, bo nogi słabe, ledwo człowiek się odepchnął, nie umiałam równowagi zachować. Czasem i płacz ze złości się zdarzał. Chciałam je cisnąć w kąt. Zdrowy człowiek opanuje taką umiejętność szybciutko. Nie powiem ile mi to zajęło i wiem, że to co ja uważam za jazdę, dla innych to tylko ledwo poruszanie się na tym. Ale to, że jadę już bez pomocy drugiej osoby i jadę, a nie chodzę w nich to ogromny sukces. Czasem więc trzeba sobie coś takiego znaleźć, co nam pomoże i zmotywuje do ruchu.

Następna sprawa o jakiej chciałam napisać to to, że okazało się ostatnio, że moja choroba nazywa się choroba Charcot-Marie-Tooth. Czy ktoś z Was ma też taką diagnozę?
Teraz pytanie do kobiet: Czy którejś z Was pogorszył się stan po porodzie? Czy rodziłyście naturalnie czy przez cesarskie cięcie? Czy któraś z Was miała w trakcie ciąży robione USG, które wykazało tę chorobę u dziecka? Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Asia

Aniu ja też choruję na CMT .Dziś obdzwoniłam kilku genetyków by dowiedzieć się o zagrożenie w jak dużym stopniu mogę przenieść chorobę na dziecko,które planuję.Polecono mi bym skontaktowała się z profesor Hausmanową .Liczę że ona mi pomoże
Jeśli ktoś jest bardziej rozeznany w tym temacie proszę o pomoc.AGATA
gość
24-09-2009, 19:15:19

dzień dobry:)
sama jestem posiadaczką zmutowanego genu PMP22 który odpowiada za moją odmianę choroby CMT A1 i ryzyko przeniesienia choroby na dzieci wynosi 50% niezależnie od płci dziecka.
pozdrawiam
ania

gg 388481
jakby coś proszę pisać :)
gość
12-10-2009, 22:06:21

witam! ja mam pytanie czy polineuropatia to choroba ulleczalna? czy jej powoddem moze byc porazenie okoloporodowe? i czy zanacie najlepszego w Polsce lekarza ktory zajmuje sie tá jednostka chorobowa i jej leczeniem?
ania
gość
14-10-2009, 07:06:34

Witam czy ktos ma moze chore dziecko na ta chorobe? U mojego 3 letniego syna wykryto ta chorobe,wlasnie wrocilismy z warszawy ze szpitala (podobno jeden szpital na cala polske co zajmuja sie takimi chorobami ) oczywiscie w kazdym miescie tez sa lekarze i tez sa dobrzy ale predzej czy pozniej trafia sie do warszawy(jak lekarz prowadzacy poinformyje) Ja chodzilam z synem do szpitala w prokocimiu w krakowie i tez mam super neurologa, i panidoktor powiedziala zebym pojechala z synem do warszawy ze tam maja najnowsze sprzetyi nawet przy wycinku miesnia jest mniejsza blizna.czekalam od lipca na termin bylam z dzieckim caly czas i moge powiedziec ze Lekarze i pielegniarki sa super,i wiedze tez maja odpowiednia,i z tego co rozmawialam z rodzicami dzieci badz 17-18 latkami co byli na oddziale,jest to zeczywiscie najlepsza klinika na cala polske. bylo 10pacjentow i kazdy z innej strony polski. martwie sie troche bo duzo z was pisze ze choroba ujawnila sie dopiero w pozniejszym wieku,a syn ma dopiero 3 lata a juz ma takie objawy.Jak zaczol chodzic to mial ok 1,5 roku,caly czas byl i jest malo stabilny potykani esie i przewracanie to normaboje sie troche przyszlosci i jeszcze tego czy moj 7 letni syn tez nie jest chory( narazie nie ma zadnych objawow) jesli ma ktos chore dzie cko to prosze o jakas wiadomosc bardze chetnie sie skontaktuje. Pozdarwiam Agnieszka
gość
14-10-2009, 17:24:23

dziekuje za wiadomosc. ja mam znajomych ktorych corka w wieku 10 lat zaczela chorowac i obecnie tez jest w specjalistycznym centrum rehabilitacji w konstancinie, Pani Agnieszko, cyz to tam Pani byla synkiem? dziewczynka o ktorej pisze zaczela chodzic gdy mala 14 miesiecy.
gość
15-10-2009, 18:56:17

Witam niestety nie, ja bylam na banacha w szpitalu,a jestem z krakowa. Mojego syna tam zdiagnozowano rehabilitujemy sie w krakowie a do warszawy mamy pojechac za rok na powtorne badania. pozdrawiam Agnieszka
gość
18-10-2009, 15:09:49

aha! a moeorientuje się Pani czy polineurop. może byc wynikiem porażenia okołoporodowego?
gość
19-10-2009, 16:42:12

Witajcie, mam córcię 4 letnią u której właśnie wykryto polineuropatię. W tym wieku jeszcze nie chodzi samodzielnie. Ma bardzo szczupłe łydki i ręce. Z tego co tutaj wyczytałam wszyscy chorzy chodzą. Może ktoś zaczął chodzić w późniejszym wieku? Pozdrawiam Anna.
gość
20-10-2009, 15:56:24

pani agnieszko jssli dobze rozumiem to my tez mamy dziecko chore na polineuropatie jesli mozemy sie skontaktowac tel 692 157 084
gość
20-10-2009, 20:59:15

witajcie!
znacie może najlepszego lekarza specjaliste w Polsce, który zajmuje sie leczeniem tego schorzenia?
bede wdzieczna za informacje! pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: