Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-10-2008, 18:41:00

zastanawiam się czemu nie wyprobujecie łusek ortopedycznych, to bardzo ułatwia chodzenie, nie traci się równowagi! nie ma mowy po potykaniu się o własne palce! także polecam chciałam sie też dowiedzieć w jakim wieku jesteście? Julia
gość
07-10-2008, 20:21:00

Aniu, ja zrobiłam prawko 12 lat temu nie wiedząc o chorobie, ale na pewno będąc chorą. Mam je bezterminowo. życzę Ci powodzenia, na pewno się uda. Ja zdałam wprawdzie dopiero za trzecim razem, ale to na pewno nie przez poli...:D Asia

Julio, ja mam 29 lat. Asia
Początkujący
07-10-2008, 23:16:00

Ja zachorowałem na polineuropatie w wieku 18 lat w ciągu 3 godzin miałem paraliż nóg za długo byłem w pozycji kucznej - i teraz muszę bardzo uważać bo ta pozycja pogarsza zawsze moje chodzenie nieraz wystarczy 15 minut. Do 18-stki nic podobnego nie występowało w szkole podstawowej nie miałem żadnych problemów z ćwiczeniami ,osiągów sportowych nie miałem bo byli więksi i silniejsi z wyjątkiem bo byłem najszybszy na łyżwach.Jedynie co pamiętam to zimne dłonie jak trzymały długopis na lekcjach po wojnie na śnieżki.Mając za sobą wyjeżdżonych rowerem przez 3.5 roku mam 51 000 kilometrów a buty mam wczepiane w pedałki gdzie można kręcić do okoła i używając wszystkich mięśni stwierdzam że jest łatwiej w codziennym życiu ze względu na to że wszystkie mięśnie staja się silniejsze: byłem na masażu nóg i dowiedziałem się że mam silne mięśnie i zadano mi pytanie co by się stało jak bym kogoś kopnął odpowiedziałem że jestem za lekki .Bicie serca wyczuwam bez dotykania muszę się wsłuchać nawet jak mam 38 uderzeń na minute.Taką miarą stanu choroby jest chodzenie w laczkach pamiętam że nie potrafiłem ich utrzymać palcami podczas chodzenia -zdejmowałem takie obuwie. Przez ten rok tego nie musiałem kontrolować ani myśleć o tym że mi się zsuwają ale stojąc na piętach ciężko palce odrywam od ziemi myślę że i to poprawie
marek2305
gość
08-10-2008, 07:57:00

U mnie tez choroba ujawniła się w wieku 18 lat.. Ale nigdy nie miałam problemu z chodzeniem w klapkach a wręcz przeciwnie , jest mi w nich nawet wygodniej ..Nie mam wydrążonych stóp i raczej chodze na piętach a nie palcach , przez to mam problem z dobraniem obuwia .. Musze wybierać takie , które mają płaską podeszwe..Jeśli ubrała bym buty na obcasie nie dałabym kroka .Najwygodniej czuje się an bosaka i uwielbiam tak chodzić .. Jeśli chodzi o rower to nie daje rady chwila jazdy i nie moge z niego zajść tak mi się nogi trzęsą ..I raczej czuje po nim osłabienie niż poprawe . pozdrawiam.....
Początkująca
08-10-2008, 12:51:00

witam.

w poniedziałek dowiedziałam sie ze mam polineuropatie,całe zycie myslałam ze po prostu ma jakas wade stóp,ze sie ja zooperuje i wszystko bedzie dobrze,ale przeciez nie bedzie nie wiem jak dalej zyć,narazie probuje sie oswoić z tą chorobą.moge prosic o jakies namiary by porozmawiac z kims?
Gabi :)
gość
09-10-2008, 21:55:00

dobry wieczór
ja mam 21 lat, 1 diagnoza padła w 2005 roku w październiku...( jakaś rocznica
najprawdopodobniej jest to wada genetyczna ale czekam jeszcze na wyniki badań z warszawy

moje gg:
388481

pozdrawiam
ania
gość
11-10-2008, 21:47:00

witam.. Bardzo proszę o pomoc. Otóż moja siostra choruje od 9 lat, w tej chwili chodzi ale tylko na własnej posesji. Jakie kolwiek wyjście z domu jest dla niej problemem.. W domu czuje się jak "ryba w wodzie" ale jej nogi odmawiają posłuszeństwa gdzie kolwiek indziej...Moja siostra nigdy nie ćwiczyła nie chodzi na rechabilitacje a do lekarza chodzi sporadycznie ( tylko po to aby zrobić badanie EMG ) Nie wiem jak jej pomuc, bardzo ją kocham i chciałbym jej pomuc.. Jak ją zmobilizować jakie ćwiczenia pomogą jej wyjść z takiego stanu ( jeśli wogule pomogą ) Bardzo proszę o porade... Zrospaczony...
Początkująca
12-10-2008, 09:39:00

Witam!
Mój Tata cierpi na polineuropatię. Najbardziej dokuczliwe sa parastezje które pojawiaja sie w nocy. Całe ciało piecze, szczypie i pali jak w piekle. Czy ktos ma podobne objawy i może podpowie jak złagodzić te bóle. Przyczyna polineuropatii u mojego Taty jest wysoki cholesterol i palenie papierosów ( od dawna nie pali ) ale naczynia krwionośne sie zwęzyły i nerwy nie były dostatecznie odzywiane. Prosze pomózcie , nie wiemy co robic a bardzo cierpi, dziekuje, mira_mi
gość
14-10-2008, 19:39:00

15-07-2007 o 23:04, gość :
witam serdecznie pani Elzbieto! jest pani wspaniala dziekuje za pamiec z cala pewnoscia sie odezwe gdyby diagnoza sie potwierdzila. Slyszalam ze badanie EMG boli czy to prawda? i gdy moj syn nie bedzie wspolpracowal z lekarzem wynik moze byc niedokladny? jak wygladalo to w waszej sytuacji prosze powiedziec. maksi ma rehalibitacje ale nadal nie lapie rownowagi odchodze od zmyslow boje sie .pozdrawiam KAROLINA 26 )))
gość
17-10-2008, 06:21:00

Droga Karolino! Tak badanie EMG boli, przynajmniej mnie bolało.miałam robione trzy razy najwiecej bólu sprawiło mi badanie 2.(może było dokładniejsze) Nie jest to ból nie do wytrzymania ale nie wyobrażam sobie przy tym badaniu dziecka małego które jednak musi współpracowac z lekarzem , napewno bedzie płakało, a to utrudni badanie.Pozdrawiam Aurelia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: