Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-06-2008, 11:00:00

mówisz że choroba trwa 3 mies, myślam że jest to choroba dziedziczna która wysępuje, w mniejszym lub większym stopniu, od urodzenia?
funkcjonować można normalnie ale trzeba pamiętać o ćwiczenia i rehabilitacji cały czas czyli prowadzić aktywne zycie przynajmniej tak jest u mnie, chodz nosze specjalne łuski na nogi, w życiu daję sobie rade!
gość
18-06-2008, 11:40:00

heh jakie łuski
a że to jest dziedziczne to nie wiedziałam...
Wiem tylko, że mogłam co najmniej przez kilka miesięcy leżeć w szpitalu i brać kroplówki, sterydy i jakąś odmianie białka, bo lekarze ani rodzice nic mi nie mówili o tej chorobie
A ile mas lat, że zapytam ja 16
gość
18-06-2008, 11:40:00

ja mam 18 lat. Tez jestem teraz zapakowana w gipsy i spedze jesze pare tygodni w nich. A ile trwala pozniej rehabilitacja? Jak duze byly rany i czy blizny zostaly jakies tragiczne? I najwazniejsze czy po operacji bolalo? Bo ja odczuwam bol tylko w jednej nodze co mnie niepokoi. Druga wydaje mi sie za spokojna. Pozdrawiam rowniez
gość
18-06-2008, 11:46:00

to ja nowa C...
jakby ktoś miał czas poklikać to podaję nr gg. Chętnie wypytałabym o kilka spraw związanych z chorobą.
Wiem mało rzeczy o tym i chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o swoim przyszłym losie... Ta choroba to polineuropatia a dokładniej zespół Gulliana Barego...
a więc: 7319040
gość
18-06-2008, 19:53:00

zespół Guillaina Barrego jest to ostra, dynamicznie rozwijająca się zapalna polineuropatia (czyli zapalenie wielu nerwów), której objawami są osłabienie siły mięśniowej i niewielkie osłabienie czucia w kończynach.
czyli coś odmiennego od polineuropatii ruchowo czuciowej dziedzicznej o ktorej tu piszemy. jest to stan tymczasowy zaś dziedziczna poli trwa całe życie i się czesme nasila, niekiedy nawet prowadząc do niepełnosprawności.
gość
18-06-2008, 20:44:00

ufff... czuję troszkę ulgi to czego się naczytałam tutaj... przestraszyłam się, że nie pozbieram się nigdy z tego
Ale i tak mało mi to daje, dalej nic nie wiem konkretnego o przyszłości. Myślałam, że to jest to, a to tylko jest do siebie troszkę podobne.
Ale dzięki wielkie
gość
18-06-2008, 20:46:00

heh to są podstawy i o tym co napisałeś/-aś już wiedziałam
gość
20-06-2008, 13:30:00

co do blizn pooperacyjnych po Achillesach bywa różnie.Mojemu synowi w jednej nodze puściły szwy pod gipsem i blizna jest znaczna.Widziałam też bardzo ładnie zagojone rany i mało widoczne blizny.Jest jednak teraz dużo maści pomagających w gojeniu się ran i jak ściągną Ci gipsy to porozmawiaj z lekarzem czy możesz stosować takie maści.Nie możesz martwić się na zapas,napisz do kiedy będziesz w gipsie i gdzie Cię operowali.
Jeżeli ból w nodze się nasila może warto byłoby skonsultować się z lekarzem prowadzącym,napewno to nie zaszkodzi a Ciebie uspokoi.Pozdrawiam Elżbieta
gość
20-06-2008, 19:03:00

operowana byłam w Katowicach-Ochojcu. W poniedzialek jade do kontroli, zmienia mi gips na lekki i dowiem sie do kiedy jeszcze bede go miala, Ból na szczescie ustąpił więc troche mi ulżyło dziękuje ślicznie za odpowiedz
gość
27-06-2008, 08:51:00

Witam
Miałam robione badanie EMG mam stwierdzoną polineuropatie czuciowo-ruchową...moje pytanie jest takie...czy ktoś może zna sie na tych wynikach?prosze o pomoc...z góry dziękuje i pozdrawiam...zarzyccy@amorki.pl
Joasia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: