Witam! Nie ma co płakać i się zamartwiać! Jeśli jest to
polineuropatia najważniejsze są ćwiczenia. Może Pani chodzić na basen, to jeden z lepszych sposobów, jeździć na rowerze, zapisać się na specjalne rehabilitacje gdzie lekarz pokaże jakie są najlepsze ćwiczenia które bedzie Pani mogla wykonywać samodzielnie. Ma Pani 29 lat i wszystko jest dobrze! teraz trzeba się skupić na intensywnym ćwiczeniu

są też specjalne łuski, usztywniane wkładki, na stopy i łydki które znacznie poprawiają chodzenie jak też chodzenie w nich może być dodatkowym ćwiczeniem. Niemniej jednak teraz musi Pani czekać na wynik badania EMG, to jest bardzo ważne badanie. I przede wszystkim nie załamywać się. Jeśli się ćwiczy i prowadzi w miare aktywne życie chorobe można zahamować. Są oczywiście rozne przypadki, ale mysle ze kiedy ma Pani 29 lat i daje Pani sobie rade to nie będzie problemu

Choroba jest dziedziczna, ale u każdego objawia się inaczej, moja mama ma po ojcu tą chorobe, ma juz 50 lat i nie ma z tym problemu. fakt, ze widać że ma chude stopy, lecz życie wymagało od niej duzo ruchu i dala sobie rade

chorobe przewaznie odziedzicza płeć przeciwna, czyli ja nie mam tego po mamie albe moj młodszy brat jest chory. EMG wyszlo u niego źle, ale ma 16 lat, ćwiczy, nosi łuski i daje sobie dobrze rade, mam nadzieje że tak bedzie zawsze! nie dopuszczam do mysli czego innego

dlatego mysle ze nie warto rezygnowac z dzieci, choroba wykryta po urodzeniu daje możliwosci jej szybkiego hamowania, u mojego brata wykryto chorobe w wieku 13 lat, dosc pozno.. poza tym nie ma pewnosci czy dziecko to odziedzyczy i czy bedzie to ten stam stopien choroby ktory moze ma Pani. Prosze pisać jak bedzie Pani wiedziala cos wiecej o swojej dolegliwosci

pozdrawiam , m