Reklama:

polineuropatia czuciowo-ruchowa (830)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-02-2008, 16:18:00

witam, czy ktoś jest w stanie polecic mi jakiegoś dobrego neurologa w trójmieście??
gość
11-02-2008, 16:25:00

jakie są dobre ćwiczenia na dłonie przy polineuropatii ruchowo-czuciowej? mój 15 letni syn choruje na polineuropatię, do tej pory miał problemy ze stopami, nabylismy łuski i wszystko jest w porządku, ćwiczy i rehabilituje się. teraz pojawił sie problem gdyż ma problemy z pisaniem na lekcjach.. jak sobie z tym radzić?czy jest to choroba postępująca? jaki procent ludzi ma poważny problem z poruszaniem się? czy powinnam brać pod uwagę opcję że mój syn w przyszłości nie będzie mogl normalnie chodzic czy pisac....
gość
04-03-2008, 10:52:00

Witam wszystkich choruję na neuropatie ruchowo czuciowa. Mam pytanie skierowane do kobiet, czy miałyście problemy z zajściem w ciąże lub jej donoszeniem? Ja niestety poroniłam w 9 tygodniu, przyczyna nie jest znana, ale ja sie zastanawiam czy moja choroba mogła wpłynąć na to? Czy miałyście robione jakies badania przed zajściem w ciążę? Z góry dziękuję za odpowiedz! Pozdrawiam
gość
04-03-2008, 13:47:00

Mam 19 lat i niedawno wykryto u mnie polineuropatie. Mam mieć również przeprowadzony zabieg na wydłużanie ścięgien achillesa. Czy ktoś może wie jak to wygląda? Jak długo założony jest gips? I czy na całą noge czy tylko do kolana? Co potem? Lekarz niestety o niczym mnie nie poinformował, Pozdrawiam wszystkich.

Ania.
gość
05-03-2008, 20:20:00

A co z prawem jazdy w naszym przypadku?
Początkująca
12-03-2008, 19:46:00

ja właśnie mam zamiar robić prawko nie widzę przeciwwskazań
gość
12-03-2008, 21:21:00

kiedy się choruje na neuropatię można dostać jakiś stopień niepełnosprawności. i wtedy rownież nie ma problemu z prawem jazdy. jest to nawet ułatwione dla ludzi chorych.
mam pytanie, czy z dłońmi też są problemy przy polineuropatii? jak to się objawia i jakie są na to rehabilitacje? czy to jest na tyle poważne żę będzie stanowić problem przy wykonywaniu najprostrzych czynności?
gość
13-03-2008, 11:14:00

zgodzę się jeśli chodzi o prawko, lecz nie tak do końca. ja mam bardzo ciężki przypadek polineuropatii i zwyczajnie u nas w Polsce jest jeszcze problem z dostosowaniem samochodu do potrzeb osób niepełnosprawnych. zazwyczaj ograniczają się do automatycznej skrzyni biegu lub przerzucenia wszystkiego na jedne kończyny w przypadku braku lub niedowładu drugich. problem się pojawia jak ktoś już ma czterokończynowy niedowład. co zaś do problemu z rękami to wszystko zależy od stopnia rozwoju choroby. ja od urodzenie mam problem z obiema kończynami choć ręce są w dużo lepszym stanie, choć mam problem np z zapięciem guzików. Wszystko jednak zależy od stopnia choroby i konkretnego przypadku, więc nie ma się co martwić tylko ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, aby choroba się nie posuwała!!!
gość
13-03-2008, 21:10:00

dziękuję za odpowiedź. a czy mógłbyś napisać coś wiecej? w jakim wieku zdiagnozowano u Ciebie chorobę? czy można z nią normalnie funkcjonować, jakie są Twoje największe problemy? mam w rodzinie osobę chorą na której bardzo mi zależy i chciałabym mu pomóc, tylko nie wiem jak...
ma 15 lat, chodzi na rehabilitacje, ma rower stacjonarny, wizyty u lekarza, łuski na nogi. teraz pojawił się problem z dłońmi, czekamy na wynik.
proszę o rady. r.
Początkująca
16-03-2008, 19:54:00

a więc tak. chorobę zdiagnozowano u mnie dość wcześnie. dokładnie nie pamiętam ile miałam latek ale byłam jeszcze małym, słodkim dzieciakiem. jak miałam roczek miałam operowane ścięgna Achillesa, zaś gdy miałam lat 10 wstawili mi płytkę do nogi, gdyż stopa zaczęła uciekać na bok. Po operacji jednak pomimo rehabilitacji strasznie osłabły mi mięśnie i niestety niedługo po tym siadłam na wózek. No i tak jak napisałam to ręce są silniejsze, pomimo iż mam wiotkie nadgarstki.Jeśli zaś chodzi o funkcjonowanie z nią na co dzień to niestety ja mam bardzo trudny przypadek(problemem jest zapięcie guzików, nie przeniosę ciężkich rzeczy, więc pojawia się problem gdy trzeba przenieść garnek itp), ale myślę, że jest dużo więcej osób, które miały dużo więcej szczęścia i chodzą normalnie nie mając też jakiś większych problemów w codziennym życiu. No i tak jak napisałam to ręce są silniejsze, pomimo iż mam wiotkie nadgarstki. Ja do niedawna byłam w dużym stopniu zależna od rodziny i przyjaciół(głównie jeśli chodzi o jazdę po mieście), teraz jednak gdy mam wózek elektryczny to w miarę normalnie żyję. Obecnie jestem na piątym roku studiów i piszę pracę. Trzy razy w tygodniu chodzę na rehabilitację, a jak się zdobi ciepło zaczynam basen.Moja rada to ćwiczenia na ręce i nogi oczywiście też. W sklepach ze sprzętem rehabilitacyjnym są różnego rodzaju bajery do takich ćwiczeń np piłki do ściskania itp. Tylko trzeba przy tym pamiętać, że nie wolno za bardzo przemęczyć mięśni, więc wszystko z umiarem. Jakbyście mieli jeszcze jakieś pytania to proszę pisać. Pozdrawiam. [addsig]
Kasia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: