Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-09-2007, 14:22:00

Witam, ja zaczęłam widzieć podwójnie rok temu. Najpierw był okulista, potem neurolog, pobyt w szpitalu, badania i w końcu diagnoza: guz mózgu, jak się później okazało struniak. Jestem pół roku po operacji, wzrok mi się znacznie poprawił, wróciłam do pracy i cieszę się każdym dniem U mnie to było przyczyną dwojenia się obrazu... Naprawde warto iść do lekarza i dowiedzieć się co się dzieje!!! Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!!!
gość
01-10-2007, 06:03:00

ja też miewam epizody podwójnego widzenia: dostaję wtedy Solumedrol i sprawa szybko przechodzi. Do tego mam sporą męczliwość. Zdiagnozowano u mnie stwardnienie rozsiane, a podwójne widzenie jest w moim przypadku związane z zapaleniem nerwu wzrokowego. Wbrew pogłoskom to nie jest taka straszna choroba .
Początkujący
01-10-2007, 16:52:00

Witam wszystkich!!!!!!!
Wcześniej pisałem o moim problemie podwójnego widzenia bylem przekonany że jest to cukier, nie prawda, właśnie wróciłem ze szpitala po dwutygodniowym pobycie. Moją diagnozą było zapalenie opon mózgowych tylko nie jestem przekonany bo moje objawy trwały przez 3 lata ale lekarz zapewniał że to możliwe.
gość
04-10-2007, 14:04:00

11-08-2006 o 15:29, dominikabicka :
Cześć. Od kilku lat borykam się z podwójnym widzeniem. Epizody dwojenia się obrazu trwają do dwóch miesięcy. POjawiają się samoistnie i w ten sam sposób ustępują. MImo uporczywych prób zdiagnozowania mojego przypadku jeszcze nikomu nie udało się znaleść przyczyny tego zaburzenia. Może jest ktoś, kto spotkał się z podobnym przypadkiem lub sam doświadczył dwojenia się obrazu? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.

Witam
Jestem 3 miesiące po wypadku .Między innymi doznalem zlamania kości udowej, mam zalożoną endoproteze. Piaty dzień po operacji , z przerazeniem stwierdziłem że podwojnie widze. Okulista stwierdził " to nie jest moja sprawa" i miał racje .Neurolog orzekł "uszkodzenie nerwu odwodzacego oka prawego w Pana przypadku , czas bedzie lekarstwem " Po miesiącu , z radościa stwierdziłem że widze "normalnie " na klawiature ! Pare dni temu po godzinie wpatrywania sie w TV znikło podwojne widzenie ! ...jaka radość, Niesteyty rano było narmalnie. Jednak te normalne widzenie , na odległosć 2 do 3 metrow coraz częściej sie pojawia. No niestety dalsze plany sa dalej podwojne , jenak mam nadzieje że i to sie naprawi ! ... Jako lek biore CAVINTON ***
Tyle ciekaw jestem czy ktoś z Panstwa z czymś podobnym się spokał ? Serdecznie czytających pozdrawiam ....Jurek
gość
07-10-2007, 14:06:00

ja tez mam podwójne widzenie.Polega to na tym ze jak patrze przed siebie to cos co jest przedemną rodwaja sie a jak sie w to wpatrze to rozdwaja sie wszystko do okoła, np kropki na szybie widze ja podwójnie a gdy sie w nie wpatrze rozdwoji sie to co jest za szybą. Dno oka mam wporządku, rezonans tez .Okulista powiedział ze moze byc to "widzenie przestrzennne panuma", nie wiem jak sobie ztym poradzic...
gość
07-10-2007, 14:11:00

jc 5957744 -moje gg
Początkująca
07-10-2007, 21:07:00

U mnie podwójne widzenie na lewe oko zaczęło się 2 lata temu.Leżałam w klinice na neurologi i zdiagnozowali u mnie po wykonaniu usg tarczycy i rezonansie magnetycznym,że mam oftalmopatię tarczycową.Przeszłam terapię sterydową i jakoś podwójne widzenie mi przeszło.Z uwagi na wykryte u mnie wole guzowate tarczycy-lewa strona- musiałam przejść operację.W tej chwili jestem 2 tygodzie po operacji i rozpacz mnie ogarnia ponieważ wróciło podwójne widzenie i to już na dwoje oczu.Z bliska jeszcze jako tako obraz mam jednak 2 metry dalej juz mam zamazany widok przez dwojenie .A teraz to już nie wiem kto mi pomoże endokrynolog czy okulista
gość
30-10-2007, 13:48:00

Cytat: "jestem krutkowidzem i mój okulista powiedzial ze tak sie dzieje gdy ta wada pogłebia sie nawet minimalnie ale to wychodzi na to ze trzeba co 3 miesiące zmnieniac szkla a neurolodzy rozkladaja rece i odsylaja do okulisty"
- to zainteresuj się ćwiczeniami mięśni oczu, nazywa się to chyba wizjonetyka
gość
30-10-2007, 14:02:00

Jeśli podwójne widzenie pojawiło się u kogoś nagle po raz pierwszy, to może to oznaczać udar niedokrwienny mózgu - zwykle na skutek zatkania jakiegoś naczynia w mózgu przez zakrzep, który zawędrował z naczynia w innym miejscu do mózgu. Może się to zdarzyć nawet u osoby młodej. Trzeba natychmiast wzywać pomoc lekarską. Udar wykrywa się przy pomocy rezonansu magnetycznego NMR. W ciągu 3 godzin muszą być podane leki na usunięcie zakrzepu, inaczej obumrze jakiś fragment mózgu, a skutki (np. zaburzenia pola widzenia) pozostaną do końca życia.
gość
19-12-2007, 13:48:00

Witam ia też mam podwójne widzenie jakwszyscy powyżej . Dolegliwość te dokuczają mi od jakichś 7 lat dopiero od 3 miesięcy wada ta pogorszyła się znacznie. Tak ogólnie widze normalnie ale jeżeli wzrok zmęczy mi się troszeczkę to zaczyna się jazda czytanie dwoma oczami sprawia mi kłopot bo widze dwarazy to samo w przesunięci po zamknięciu jednego oka wszystko jest ok lub po długiej jeżdzie samochodem posziedłem z siostrą na kawe do mc i siedząc 1.5 metra od niej widziałem je dwie przy takich większych objawach dochodzi również ból głowy. byłem w klinice w katowicach i wyniki pani doktor powiedziała że są wręcz podręcznikowe. Wysłała mnie do neurologa mam wizyte w przyszłym tygodnu. zastanawia mnie jeszcze tylk jedno ja dość często mam problemy z zatokami dość często je przeziębiam a przy dużym zmęczeniu oczu toważyszy mi ból podobny do bólu zatok czy problemy z zatokami mogą mieć jakiś wpływ na moje podwójne widzenie? Gdyby ktoś miał podobny problem noje gg to 7930494

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: