Reklama:

Podejrzewana epilepsja (44)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-12-2007, 18:16:00

ja odnosnie solarium ,tez mam epilepsje a korzystam z solarium.to chyba zalezy jaki kto ma rodzaj padaczki.pozdrawiam
gość
28-12-2007, 10:54:00

U syna (18 lat) po ataku grand mal i badaniu EEG stwierdzono padaczkę. Czekamy tylko na wynik rezonansu, ale już zapowiedziano, że trzeba podjąć leczenie. Syn jest bardzo aktywny fizycznie (treningi, basen), w szkole też przed maturą pracy sporo, a do tego jeszcze zespół wokalny. Proszę o radę osoby z tym problemem. Czy powinien zrezygnować chociaż czasowo z zajęć dodatkowych? Czy jest chociaż cień nadziei, że atak już nigdy się nie powtórzy? Jak leczenie wpływa na ogólne samopoczucie?
gość
21-06-2008, 18:08:00

hej
leczylam sie na padaczke kilka lat u znanego najwybitniejszego profesora z tej dziedziny. tez mialam tylko podejrzenie choroby. od kilku lat nie biore leków. jestem zdrowa. zyje normalnie. jesli chodzi o alkohol to, nie mozna pic. nawet po odstawieniu leków. moze on wywolac atak. ja nigdy nie mialam typowych ataków (grand mal), ale profesor wyraznie zaznaczył, ze gdybym sie napila to... co do wysilku fizycznego to - z umiarem. ja jestem bardzo aktywna jesli chodzi o róznego rodzaju sporty. jesli chodzi o komputer i jego ewentualany zly wlyw na chorego to, ja nic takiego nie zauwazylam, a jestem informatykiem i jeszcze raz podkresle - nie mozna pic alkoholu, nawet po calkowitym ustaniu ataków.
pozdrawiam
gość
01-10-2008, 13:52:00

prosze powiedziec czy alkohol jest az tak bardzo niebezpieczny jakie m,oga byc skutki spozywania alkoholu podczas epilepsji i czy bedzie on prowadzil do czestszych atakow tej choroby
gość
01-10-2008, 13:56:00

chcialabym dowiedzic sie bardzo waznej wiadomosci. Jestem w ciazy za nie dlugo rozwiazanie. Ojciec dziecka jest chory na epilepsje. Jednakze nie jest to choroba wrodzona. Guz powstal w wyniku uderzenia i od tego momentu powtarzaja sie ataki. Guz umiejscowiony jest w prawym płacie mózgu. Czy jest możliwe ze nasze dziecko jest narazone na ta chorobe. Czy epilepsja w takim przypadku moze grozic plodowi?
Początkująca
01-10-2008, 15:19:00

czat, czatem, ale jest nowa super strona tacy jak ja . pl gdzie mozna prowadzić anonimowo dzienniczek padaczki. Zaznaczasz w kwestionariuszach odpowiedzi na pytania i automatycznie robia sie wykresy i statystyki twoich objawów i leczenia. Fajne. Mozna to wydrukowac i zabrać do lekarza. Poza tym można tez zobaczyć ile osób stosuje jaki lek, jakie ma objawy uboczne itd. Jest forum i bedzie czat, ale najwiekszy..czad to z tymi dzienniczkami. Otwarte dopiero co
gość
11-10-2008, 17:36:00

Czesc. W wieku 16 lat miałem wypadek samochodowy, tydzień po nim dostałem ataku padaczki. lekarze stwierdzili ten wypadek jako przyczyne tego ataku obeszło sie bez leków, po 3 latach dostałem kolejnego ataku. dostałem leki neurotop 300, myśle ze ten atak spowodowany był tym ze pare dni wczesniej mocno naświetliłem oczy lecz lekarze w szpitalu nie wiazali tego zdarzenia z moim atakiem. leki biorę od paru miesiecy wszystko jest ok. zakazano mi pic alkoholu lecz przy pewnych okazjach wypadało by sie napić(nie opic) ) czy myslicie ze zaszkodzi mi kieliszek wódki , piwo?
gość
15-10-2008, 09:22:00

Witam!
Na wstępie napiszę, że mam 16 lat i nie mam stwierdzonej padaczki. Miałam robione EEG (drobne zmiany, lekarze stwierdzili, że nie są one padaczkowe) i rezonans. Wszystko to z powodu częstych omdleń (wg mnie to nie są omdlenia tylko po prostu nagłe utraty przytomności, bo zdarzają się takowe bez widocznych przyczyn (nie tylko dla "widzów", ale dla mnie też). Takie sytuacje mają miejsce od początku września (bardzo często, nawet do dwóch razy dziennie), ale zdarzały się też wcześniej (sporadycznie). Utraty przytomności trwają niekiedy do kilku minut. Do tej pory nie towarzyszyły im inne objawy, ale przedostatnio miałam zesztywnienie wszystkich kończyn bez możliwości poruszania się, a ostatnio drgawki. Byłam konsultowana przez psychologów, którzy nie stwierdzili żadnej nerwicy itp.
Mimo braku diagnozy przyjmuję Depakine Chrono 300 (rano i wieczorem).
Tutaj pojawiają się moje pytania:
czy to może być padaczka?
czy mimo niewidocznych zmian w zapisie eeg i rezonansie padaczka jest możliwa?
po jakim czasie (tak orientacyjnie) depakina zaczyna działać (tzn. zmniejsza częstotliwość ataków)?
jeśli to nie padaczka to co innego? (czy może mam się skłaniać do zmian hormonalnych towarzyszących okresowi dojrzewania?)

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
nowicjuszka
gość
15-10-2008, 21:24:00

Czy jest szansa na uzyskanie jakiejkolwiek odpowiedzi na którekolwiek z pytań?

nowicjuszka
gość
09-11-2008, 12:38:00

15-10-2008 o 11:22, gość :
Witam!
Na wstępie napiszę, że mam 16 lat i nie mam stwierdzonej padaczki. Miałam robione EEG (drobne zmiany, lekarze stwierdzili, że nie są one padaczkowe) i rezonans. Wszystko to z powodu częstych omdleń (wg mnie to nie są omdlenia tylko po prostu nagłe utraty przytomności, bo zdarzają się takowe bez widocznych przyczyn (nie tylko dla "widzów", ale dla mnie też). Takie sytuacje mają miejsce od początku września (bardzo często, nawet do dwóch razy dziennie), ale zdarzały się też wcześniej (sporadycznie). Utraty przytomności trwają niekiedy do kilku minut. Do tej pory nie towarzyszyły im inne objawy, ale przedostatnio miałam zesztywnienie wszystkich kończyn bez możliwości poruszania się, a ostatnio drgawki. Byłam konsultowana przez psychologów, którzy nie stwierdzili żadnej nerwicy itp.
Mimo braku diagnozy przyjmuję Depakine Chrono 300 (rano i wieczorem).
Tutaj pojawiają się moje pytania:
czy to może być padaczka?
czy mimo niewidocznych zmian w zapisie eeg i rezonansie padaczka jest możliwa?
po jakim czasie (tak orientacyjnie) depakina zaczyna działać (tzn. zmniejsza częstotliwość ataków)?
jeśli to nie padaczka to co innego? (czy może mam się skłaniać do zmian hormonalnych towarzyszących okresowi dojrzewania?)

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
nowicjuszka

Witam!! Mój narzeczony ma takie same objawy co ty i ma zdiagnozowaną epilepsje. EEG ma dobre w normie. Bierze te same leki co ty tyle że lekarz zwoiekszył mu na 500 rano i wieczorem. On ma teraz 27lat. Pierwszy raz zemdlal w wieku dojrzewania. Potem tracil swiadomosc sporadycznie 2razy w roku nawet nie. Ale w tym roku zacząl mdleć co tydzien i zaczęło sie leczenie i diagnoza byla taka ze to epilepsja. jest na lekach od marca i podczas leczenia zemdlał juz 3 razy ale ataki maja lagodniejszy przebieg. tez cały dretwieje dostaje skurczy calego ciala. przed atakiem ma przewidzenie i czuje specyficzny zapach. wie ze to nadchodzi. po ataku8 bolą go nogi od skurczy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: