Reklama:

po operacji kręgów szyjnych (81)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-03-2016, 11:09:19

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
24-09-2016, 15:07:34

Gość 2012-08-18 23:33:00
Witam. Czytam to - czym się dzielicie. Wiedza ogromna ale nie do końca. Dal tych przed operacją - należy operować tylko i wyłącznie w nowoczesnej klinice. To nie od lekarza tak naprawdę zależy efekt operacji a od sprzętu jakim dysponuje blok operacyjny. Mamy XXI wiek i tylko w dobrych klinikach, tych, w których są pieniądze na doinwestowanie bloków operacyjnych w doskonały sprzęt, na zakup bardzo nowoczesnych implantów, powinno się poddawać operacji. Z przerażeniem czytam, że ludzie po operacji kręgosłupa szyjnego, mają zapakowaną szyję w kołnierz. To naprawdę nie jest konieczne przy zastosowaniu nowoczesnych metod operacji oraz implantacji sztucznych dysków najnowszej generacji. Jest niestety tylko kilka klinik w całym kraju. Jeśli mogę podpowiedzieć to są to najczęściej kliniki dobrych uniwersytetów medycznych. Pomyślcie, zanim podejmiecie decyzję gdzie poddacie się operacji. To nie chodzi o tytuły lekarza. Warunkiem jest doskonały sprzęt XXI wieku. Powodzenia.
gość
24-09-2016, 15:10:34

To co piszesz to bzdura ...dobry sprzet ....Jesli lekarz jest paprola lub reka mu drgnie to zaden sprzet nie pomoże .Ja mialam robiona operacje przez podobno jednego z najlepszych w olsce neurochirurgow i ci / ...i czuje sie paskudnie .Tak naprawde to wszystko zalezy od szczescia i sily organizmu
gość
05-03-2017, 06:29:50

witam jestem po operacji kręgo słupa szyjnego pozion c6-7 przed operacją miałem niedowład lewej ręki ponad dwa miesiące ,ostatnie trzy tygodni przed operacją spałem na podłodze z wysoko podniesioną głową na plecach bo ból był taki że nieszło wytrzymać zaraz po wybudzeniu ręka przestała boleć i wróciła to normy a ból przełyku spowodowany jest tym że podczas operacji w gardle jest rurka przez kturą oddycha za nas maszyna i na czas operacj odsuwany jest przełyk na bok i z tąd jest obrzęk .polecam specjalistów w szpitalu im.Barlickiego w łodzi tam naprawde pracują bardzo dobrzy specjaliści.
gość
04-04-2017, 14:30:57

Hej , no własnie Barlicki . Mam wizyte u lekarza z tego szpitala ,ale sie boję . Juz jestem po jednej operacji odc. lędźwiowego ,teraz szyjny ,i mam pytanie ;Jak szybko wróciłeś do formy po operacji ,czy maja sprzet nowoczesny i ogólnie jak sie czujesz zwł. czy nie ma bóli w głowie ,uszkodzenia gardła.Pozdrawiam Ania.
gość
04-04-2017, 16:31:59

Witam. Jestem dwa tygodnie po operacji kręgosłupa szyjnego, dwa implanty i płytka. Czytałam tu o lekarzach i dobrym sprzęcie i chyba coś w tym jest, ja byłam operowana w UCK w Gdańsku i jestem bardzo zadowolona, nie noszę kołnierza, ze szpitala wyszłam po 2 dniach i czuję się dobrze. Teraz żałuję że dwa lata zwlekałam z tą operacją tak się bałam i cierpiałam. Nie bójcie się to naprawdę pomaga! Pozdrawiam.
gość
23-04-2017, 13:36:40

Jestem 5 tygodni po operacji kręgosłupa szyjnego. Mam wstawione 2 implanty na poziomie c4-5 , c5-6. operację miałam w poniedziałek a do domu wyszłam w środę czyli na drugą dobę. jestem bardzo zadowolona z tej operacji. bardzo się bałam przed operacją ale mogę zapewnić wszystkich że" nie taki diabeł straszny jak go malują". Moja operacja trwała około 3,5 godziny a 2 godziny po operacji pozwolono mi wstać z łóżka. Tak też się stało po 2 godzinach wstałam i udałam się na krótki spacer po korytarzu. zaraz po operacji nie odczuwa się mocnego bólu , natomiast najgorzej jest dobę po zabiegu. wtedy dotkliwie odczuwa się ból karku, barków, przełyku. ale tym nie należy się zrażać ponieważ po podaniu środków p- bólowych jest ok i nie boli tak bardzo. Po operacji nie nosiłam żadnego kołnierza ortopedycznego i nie kazano mi takowego nosić. Ważne jest aby unikać gwałtownych ruchów i skrętów głową oraz wstrząsów. Pamiętać należy o tym aby nie podnosić rąk do góry i oczywiście nie dźwigać .
Ja byłam operowana w Szpitalu w Gorzowie Wlkp. przy ulicy Dekerta 1. Jestem bardzo zadowolona że trafiłam do tego szpitala. Są tam bardzo dobrzy lekarze , super specjaliści , swoją pracę wykonują profesjonalnie , opieka pielęgniarska również jest spoko. Polecam ten szpital - oddział neurochirurgii.
gość
29-04-2017, 09:28:41

witam również jestem po takiej operacji miałam dokładnie we wtorek. jestem już w domu nadal boli mnie kręgosłup oraz odczuwam dretwienia w barku. mam narazie zwolnienie na 2 miesiące. pracuję w biurze kiedy do pracy? wizytę kontrolną mam za miesiąc. co to znczy oszczędzać się tak naprawdę co z czynnościami w domu ja w sumie nie wiem co mogę czego nie:(
gość
29-04-2017, 09:32:01

Gość 2017-04-29 11:28:41
witam również jestem po takiej operacji miałam dokładnie we wtorek. jestem już w domu nadal boli mnie kręgosłup oraz odczuwam dretwienia w barku. mam narazie zwolnienie na 2 miesiące. pracuję w biurze kiedy do pracy? wizytę kontrolną mam za miesiąc. co to znczy oszczędzać się tak naprawdę co z czynnościami w domu ja w sumie nie wiem co mogę czego nie:(
wypis: wprowadzenie koszyczków między kręgami rozpórek gwintowanych bolców kostnych odbarczenie kanału kręgowego i usunięcie przepukliny jądra miażdżystego odbarczenie rdzenia kręgowego
gość
06-06-2017, 00:12:01

Witajcie!W 2009 miałem wypadek w pracy.Z samochodu ciężarowego spadło mi na głowę 480kg szyb balkonowych!Miałem złamane dwa wyrostki osciste C5 C6 kręgów szyjnych!W 2012 r miałem pierwszą operację.Rozpoznanie spondyloza szyjna,miascenia,złamanie wyrostkow oscistych C5C6!Zero poprawy,ból szyi,lewego barku,lewej ręki,aż do palców,ból głowy,szum w uszach,RWA barkowa jednostronna,RWA kulszowa lewostronna!Tydzień temu miałem drugą operację kręgosłupa szyjnego:Rozpoznanie:Sondyloza C5/C7
Stan po dyscektomii C4-C7 z płytą przednią zephir
RWA barkowa lewostronna(bóle neuropatyczne)
Zastosowane leczenie:
Microdiscektomia C4-C7 z płytą przednią Zephir C5-C7 i do tego wszystkiego zerwanie nerwów obwodowych w kregoslupie szyjnym!Walczę z bólem już 8 rok i jest mi ciężko!Od roku przyjmuję Oxycontin 80 2x1;Gabapentin gęba 300;Lorafen2x1;Fluxemed 2x1!!!!Kręgosłup jak bolał tak boli!Nie mogę ruszać szyją,jeśli zdarzy mi się przełamać ból i bardziej ją wygiąć paraliżuje mi lewa rękę i lewą nogę!Trwa to od kilku do kilkunastu sekund potem wraca do normalności,przez jakiś czas jeszcze bardzo boli by wrócić do tego mojego codziennego bólu W czasu takiego paraliżu L,następuje szok,panika,załamanie,że stało się to i to jest początek paraliżu,masakra!!!!Boli mnie cała lewa dłoń,cała lewa ręka,bark,łopatka ostry palący ból,zerwanie,ból nie do zniesienia!!!!!Może mi ktoś pomoże,podpowie jak żyć dalej,mam 370zł renty powypadkowe!Dziękuję!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Dyskopatia szyjna z objawami neurologicznymi
Witam. Ok 8 tygodni temu miałem epizod z nagłym bólem i sztywnością szyi(wcześniej zdarzały się, ale ustępowały w ciągu tygodnia), jednak tym razem powrót do względnej sprawności zajął ok 2 tygodnie, a pozostał lekki ucisk i słyszalny dźwięku przy kręceniu szyją. Od 3-4 tygodni zaczynam mieć objawy neurologiczne, z początku to było delikatne uczucie ciepła w jednej dłoni, tydzień później zdecydowanie bardziej wyczuwalne uczucie ciepła i uczucie zmęczenia już w obu dłoniach, po kolejnym tygodniu delikatne mrowienie, dzisiaj pierwszy raz miałem silne mrowienie przy wstawaniu z łóżka(przy ziewnięciu przy którym spięły mi się mięśnie szyi poczułem w obu dłoniach jak bym uderzył się w łokcie), wszystkie te objawy występują przy poruszaniu głową, więc jestem 99% pewien że to to. Od ok tygodnia przyjmuję niesteroidowe leki przeciwzapalne przepisane przez ortopedę, w tej chwili czekam na MRI żeby potwierdzić na 100% diagnozę, ale niestety to trwa, a objawy eskalują szybko. Nie mam z kim o tym rozmawiać(kolejna wizyta u lekarza z wynikami MRI za 2 tygodnie, jedyna osoba którą znam, a która przechodziła to samo miała kilka miesięcy między delikatnym a silnym mrowieniem, u mnie to tydzień), a boję się o moje zdrowie, czy nie skończę na wózku jeszcze zanim zacznie się leczenie. Pytanie czy przy kolejnych objawach(jakich, niedowład, paraliż?) nie powinienem zgłosić się na SOR? Czy przy ewentualnym niedowładzie/paraliżu jest możliwe późniejsze przywrócenie sprawności? Czy przy takich objawach i szybkości ich postępowania jakiej teraz doświadczam jest jeszcze szansa , że leczenie farmakologiczne i fizjoterapia przyniosą efekt?
gość
Grasica przetrwala
Dzien dobry czy to forum jest jeszcze aktywne. Szukam porady ,chcialam porozmawiac
gość
Tomografia głowy
Witam, psychiatra skierował mnie na tomografie głowy. Mam za niedługo wizytę, na opis trzeba czekać 7 tygodni. Czy jest na tym zdjęciu coś niepokojącego?
Reklama: