Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

Komentatorka
17-12-2014, 18:55:10

@d.arek - Mówiłam, że nie znam się na tym na ile zabierają prawo jazdy przy padaczce, wiem, że przy niektórych typach padaczki mozna prowadzić wóz. Wiem też, że zapis EEG między napadami często wychodzi prawidłowo. Jest to indywidualna choroba i nie da sie podciągnąć pod typową np grypę, czy astmę. Myślę jednak, ze każdy człowiek powinien poczuwać się do odpowiedzialności za ew. życie innych, chociaż - jak mówiłam to mogą być czarne scenariusze i nigdy nie wystąpić.
Początkujący
17-12-2014, 19:38:52

Szpital zawiadomił Starostwo, Starostwo wysłało do ciebie skierowanie na badania do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy. Tam idziesz z określonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia drukiem, który wypełnia twój neurolog. On o niczym nie decyduje. Pisze w nim kiedy i jakie były napady itp. (poczytaj forum od 2012r.) W WOMP przechodzisz badania, płacisz za nie. Oczywiście pomyślnie nie przechodzisz-i tak miałeś atak. WOMP wysyła do Starostwa swoją decyzję - Starostwo cofa uprawnienia do kierowania pojazdami.
Początkujący
17-12-2014, 19:46:29

Barbaro, duże zmęczenie, niewyspanie, senność, alkohol znakomicie przyczyniają się do powstania napadu. Staram się nie prowadzić samochodu w takich stanach. Kilka razy na wszelki wypadek zatrzymywałem się na poboczu i zasypiałem bądź odświeżałem się. Na szczęście mam bardzo długą aurę to wiem kiedy nadchodzi atak a i tak nie tracę przy tym świadomości. Wie o tym mój neurolog i mówi, ze mogę mieć prawo jazdy. No ale myśleć też trzeba.
gość
17-12-2014, 19:52:22

D.arek dziękuję,teraz przynajmniej wiem jaka jest kolejność,bo dla mnie to wszystko nowość. Jest jakiś termin między wystawieniem i dostarczeniem opini od mojego Neurologa do WOMP?
Początkujący
17-12-2014, 19:58:25

Trochę chęci w szukaniu :
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/133/1
np. tu też :
http://www.medycynapracy-portal.pl/index.php/odpowiedzi-na-pytania-do-ekspertow-dla-lekarza/884.html
Na youtube znajdziesz bardzo dobre wyjaśnienia lekarza medycyny pracy z Wrocławia. Nie pamiętam jego nazwiska.
Początkujący
17-12-2014, 20:02:14

Tak, Starostwo napisało ci to w pismach, których nie odebrałeś.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że nie odebranie dwóch wezwań w terminie spowodowało, że prawko będzie ci odebrane.
gość
17-12-2014, 20:21:59

miałem utratę świadomości z podejrzeniem padaczki (pierwszy raz w życiu) dostałem informacje od starosty o wszczęciu na wniosek policji postępowania w sprawie kontroli mego stanu zdrowia w związku z prawem jazdy - może mi ktoś podpowiedzieć jak to będzie dalej wyglądało ?
Początkujący
17-12-2014, 20:34:18

5 postów wyżej jest odpowiedź
gość
17-12-2014, 21:35:19

Interesuje mnie czy w wezwaniu do wykonania badania będzie szczegółowa notatka dotycząca co konkretnie policja stwierdziła czy tylko sam nakaz badania ?
Lekarz neurolog uznał ze był to incydentalny przypadek przepisał lekarstwa ale tylko kontrolnie na 3 miesiące - jeśli pójdę do womp 6 miesięcy po zdarzeniu to na jaką decyzie mogę liczyć według obecnie obowiązujących przepisów ?
Początkujący
18-12-2014, 09:26:13

Przepisy, które przytoczyłem wczoraj obowiązywały do 07.2014r. Od 20.07 obowiązują nowe, łagodniejsze.
Dz.U. 2014 poz. 600
Nas interesuje opłata za badanie-200 zł, zał. nr 3 pkt II i zał. nr 5

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: