Reklama:

Opryszczkowe zapalenie mózgu (86)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-03-2020, 06:53:38

Witam. Zachorowalam na opryszczkowe zapalenie mózgu z zapaleniem opon mozgowych w lato 2019roku. Zaczeło sie od zwyklych objawow przypominajacych zapalenie zatok. Bylam leczona antybiotykiem przepisanym przez lek rodzinego. Stan sie pogarszał. Kilka razy otrzymalam kroplowki na wzmocnienie. Po 2 tyg maz zawiozl mnie do sor. Kolejna kroplowka, pobranie krwi, tomografia zatok nic nie wykazalo. Stan okreslony jako dobry. Wypis do domu. Na drugi dzien juz całkiem jestem nie do życia. Maz znow wiezie mnie na sor. Tam dopiero lek neurolog zaczal podejrzewac ze cos ze mna jest cos nie tak. A nie tylko zatoki. Siły zero. Nie wiedzialam gdzie sie znajduje. Bol i zawroty glowy. Nie potrafilam wykonac prostych czynnosci. Np. dotknac palcem nosa. Kiedy lekaz poprosil meza i powiedzial co podejrzewa i ze beda walczyc nie tylko o moje zdrowie ale moze i zdrowie. Zostalam skierowana do szpitala zakaznego. Przewieziono mnie karetka. A tam pan pan doktor powiedzial ze mnie nie przyjma bo "szef bedzie na mnie zły". Wracam z ratownikami do swojego szpitala. Tam klada mnie na neurologie. Przechodze rozne badania. Pobranie krwi, moczu, tomografia, rezonans, punkcja z kregosłupa. Mam sie nie ruszac przez dobe. Po 15 min nie moge ulezec. Czuje ze to kiniec, ale ostatkiem sil wzywam pielegniarke. Dostaje leki na uspokojenie. Po pobraniu probki nastepuje zespol popunkcjny. Bardzo zle sie czulam przez pierwszy tydz. Pozniej juz lepiej. Leczona bylam przez 3 tyg. w szpitalu. Po wypisie do domu chodzilam o kulach. Nie pamietalam prostych rzeczy. Potrafilam zaniesc szklanke do pralki a nie do zmywarki. Czasem gdy opowiadam cos, moge za chwile sie zaciac i juz nie pamietam o czym mowilam. Dzis po po roku od choroby nadal jestem na lekach przeciwbolowych bo boli glowa. Utrzymuja sie zawroty glowy, brak pamieci, mrowienie twarzy, otepienie, czasem nie wiem gdzie jestem i brak siły. Mam wrazenie ze głowa nie jest moja.
Mam kilka pytan. Czy choroba moze wrocic? I dlaczego wogole zachorowalam?. Spotkalam sie z opinniami ze przegrzalam glowe bo ciezko pracowalam na słoncu.
Mam nadzieje ze komus przyda sie artykul. Pozdrawiam.
Wybaczcie, jezeli moje zdania sa nie skladne.
I jeszcze jedno. Bardzo dziekuje Panu doktorowi A K.
gość
01-06-2020, 20:03:16

Witam
Czy osoby, które zachorowały na OZM mogą opowiedzieć o pierwszych objawach?
Strasznie się wystraszyłam, że mogę to mieć
W ostatnim miesiącu opryszczkę miałam
Trzy razy ( generalnie całe życie się z nią borykam)
Dwa dni temu nagle zaczęła mnie bolec lewa strona twarzy i półkula głowy. W nosie w lewej dziurce znów pojawiła się opryszczka :/
Przez jeden dzień brałam leki przeciwbólowe miałam wrażenie ze mnie przewiało
Dziś udało się względnie wytrzymać bez tabletek
Na wszelki zaczęłam łykać heviran
Co powinna zrobić? Do kogo się udać po ewentualna pomoc ?
Na dziś ( 3 dzień od wystąpienia objawów) brak gorączki czy innych dolegliwości
Jedynie ten bol połowy głowy i twarzy
gość
01-07-2021, 15:55:07

Witam. Ozm przechodzi obecnie moja żona. Poprawa jest widoczna z dnia na dzień, jednak ciągle boję się o jej zdrowie w przyszłości. Swoje pytanie kieruję do kobiet, które przezwyciężyły to choróbsko: czy ozm negatywnie wpływa na przyszłą ciążę? Po jakim czasie się na nią decydować?
gość
01-01-2022, 20:59:20

Gość 2010-03-03 00:04:20
Moj syn urodzil sie 02.05.2006r do szostego miesiaca zycia rozwijal sie jak najbardziej prawidlowo.Bylam bardzo szczesliwa ze mam zdrowe dziecko, przez cala ciaze sie o to modlilam, nie wyobrazalam sobie ze moze byc inaczej-urodzil sie zdrowy wiec bedzie zdrowy.Nic bardziej mylnego.Mija szosty miesiac moj Dawidek lapie z pozoru zwykle przeziebienie, ktore niestety nastepnego dnia objawia sie wysoka goraczka i drgawkami.Pogotowie zobiera go do szpitala na obserwacje.Mysleli ze drgawki byly spowodowane wysoka temperatura.Niestety napady byly coraz czestrze silniejsze i dluzsze, w wyniku czego lekarze wprowadzili syna w spiaczke farmakologiczna.W takim stanie pozostal przez 7 dni.Po wybudzeniu zdawaloby sie ze wszystko jest ok. Byl taki sam jak przed choroba,bawil sie zabawkami telefonem komorkowym, byl soba.Niestety nastepnego dnia podczas takiej zabawy telefon wypadl mu z raczki i juz nie potrafil go wziac.Od tamtej chwili zaczal sie cofac.Byl nieobecny, jego oczy staly sie takie rozmyte, patrzyl w sufit lub sciane.Byl wrazliwy na dotyk, nie chcial jesc wiec znowu zalozyli mu sonde.Co noc wpadal w swego rodzaju szal ,plakal i krzyczal godzinami W tym amoku nikt nie byl w stanie go uspokoic.W sumie w szpitalu spedzil 2,5 miesiaca dodatkowo przechodzac jeszcze zapalenie pluc,rotawirusa i gronkowca.Po wyjsciu ze szpitala Dawid bal sie otwartych przestrzeni, duzych pomieszczen i byl bardzo wrazliwy na swiatlo.Ponadto nie dzwigal glowy ,nie poruszal nogami i rekami.Choroba uczynila z syna osobe calkowicie zalezna od innych. Ma tylko to szczescie ze nie ma ognisk padaczkowych.Ma porazenie czterokonczynowe z przewaga lewej strony .Nie chodzi ,nie mowi, bardzo czesto nie reaguje na swoje imie- jest dzieckiem uposledzonym.Na dzien dzisiejszy Dawid dzieki rehabilitacji potrafi juz sam usiasc a jego sposobem na przemieszczanie sie jest czolganie.Ma swoje ulubione bajki Tomek i przyjaciele i programy Jaka to melodia.Mimo choroby i nastepstw po niej Dawidek jest dzieckiem radosnym,usmiechnietym i mam nadzieje ze szczesliwym.
gość
01-01-2022, 21:02:11

Może to od szczepionki? Polecam lekturę Pandemia kłamstw autorstwa dr Judy Mikovits, Kent Heckenlively. Tam opisują jak destrukcyjne dla organizmu i mózgu są szczepienia.
gość
17-05-2024, 11:05:14

gość 09-03-2015, 22:05:08
Witam Serdecznie 1,5 roku temu przeszłam opryszczkowe zapalenie mózgu, maiłam wtedy 25 lat. Jestem całkowicie zdrowa za co dziękuję Bogu, Nie mam żadnych powikłań. ale niestety mam nawroty opryszczkowe w okolicy ust, pol roku po chorobie były tak duże że zajęłu całą bordę...:( jestesm obecnie od roku na heviranie biore 2X400, mam jeszcze przyjmowac leki przez rok. ciesze sie ze zyje ale boje sie co dalej. lekarze traktuja mnie jak jajko, boja sie kazdego objawu ktory nawet przypomina zwykle przeziebienie no i te nawrtoy, czemu nie ma zadnego leku na ta opryszczke, wiem ze jestesm obecnie krolikiem doswiadczalnym, nie slysalam aby ktos bral tak dlugo heviran :((

Witam, czy zaglądasz tu jeszcze?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: