Reklama:

Obrzęk mózgu śpiączka (43)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-07-2010, 18:48:20

Mój brat 6 dni temu, 8 lipca miał poważny wypadek samochodowy. Jest nieprzytomny, nie reaguje na żadne sygnały. Leży na Oiomie. Ma obrzęk mózgu i płuc. I krwiaka w brzuchu (to najpoważniejsze rzeczy). Lekarze mówią, ze mózg i płuca obumierają. On leży pod respiratorem. Ma 20 lat. Czy znacie podobne przypadki i jak one się skończyły? Bardzo chciałabym wiedzieć czy ktoś z takimi obrażeniami może przeżyć. I co dokładnie rozumie się pod pojęciami obrzęk mózgu i płuc.

Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.
Początkująca
16-07-2010, 15:58:59

Ja w 2006 roku miałam obrzęk mózgu połączony z wodogłowiem. Czekali, aż mózg dojdzie do swoich rozmiarów . Najpierw wstawili dreny , żeby ściągnąć wodę. Potem otworzyli głowę i usunęli torbiel III komory mózgu. Niestety wpadłam w śpiączkę. Czekali, czy się obudzę. Obudziłam się, następstwem tej operacji jest padaczka. Od dwóch lat nie było ataku . Jestem najszczęśliwsza na świecie .
Początkująca
16-07-2010, 16:00:26

Ja w 2006 roku miałam obrzęk mózgu połączony z wodogłowiem. Czekali, aż mózg dojdzie do swoich rozmiarów . Najpierw wstawili dreny , żeby ściągnąć wodę. Potem otworzyli głowę i usunęli torbiel III komory mózgu. Niestety wpadłam w śpiączkę. Czekali, czy się obudzę. Obudziłam się, następstwem tej operacji jest padaczka. Od dwóch lat nie było ataku . Jestem najszczęśliwsza na świecie .
gość
11-09-2010, 07:06:10

Mam pytanie ile może trwać spiączka po obrzęku mózgu ??
gość
11-09-2010, 08:13:28

@Aneta czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem??? Gość zadał pytanie a Ty sie podniecasz jaka ty jesteś szczęśliwa, sam nie wiem czy chwalisz sie czy żalisz...

Ale do rzeczy, Gościu mój Ojciec 1 sierpnia 2010 miał wypadek samochodowy, jak objay jak u twego brata, rozległy obrzęk mózgu, itp właściwie to reszta urazów które opisałeś jest mało ważna, najważniejszy jest mózg, ojciec ma reakcje na ból ale to o niczym nie świadczy, 2.5 tyg leżał na oit, teraz sam oddycha, przytomności nie odzyskał, doszło zapalenie płuc, ciągle gorączkuje, dostaje antybiotyki ale wczoraj dowiedziałem się że należy się liczyć z najgorszym, obrzęk mózgu to po prostu pisząc prostym językiem napuchnięcie tkanki mózgowej, obrzęk jest bardzo nie bezpieczny bo mózg zamknięty jest w czaszce i to właśnie czaszka a raczej ograniczona jej pojemność jest czynnikiem destruktywnym, musisz wiedzieć że jak zwejdzie obrzęk to uszkodzona tkanka nie zregeneruje się, może wystąpić gorączka mózgowa właśnie z ognisk obrzęku, tak prawdopodobnie jest u mego taty,rokowanie są złe...
gość
21-10-2010, 09:42:11

mój wujek jest nie przytomny stwierdzili obrzęg mózgu i leży już 4 dzień nie wiecie co z nim bedzie czy sie obudzi
gość
02-11-2012, 04:56:39

moja koleżanka leży już ponad miesiąc ale nie tracimy nadziei. dużo zależy od organizmu
gość
14-06-2013, 20:56:41

mój kolega miał wypadek obrzęg mózgu ale okazało się że mózg zaczyna obumierać lekarze nie dają mu żadnych szans leży podpięty do respiratora i chciałem się zapytać jaki jest procent szans na przeżycie
Początkująca
15-06-2013, 19:42:42

Witam !
Mój mąż też jest po wypadku samochodowym ( obrzęk mózgu, stłuczenie pnia mózgu i płata czołowego , zbite płuco i złamane żebra ). Lekarze mówili to co wszystkim.
Nie ma nadziei , trzeba przygotować się na najgorsze.
Mąż żyje , na się coraz lepiej.
Po 5 m-cach mąż się wybudził , jest przytomny i powoli odzyskuje świadomość. Dzięki rehabilitacji i obecności najbliższych jest coraz lepiej. Widzi, słyszy, już oddycha bez rurki tracheostomijnej, zaczyna jeść buzią. Poza tym poznaje najbliższych, zaczyna rozmawiać, współpracuje z rehabilitantami. Trwa to już 8 m-cy ale jest coraz lepiej.
Trzeba wierzyć że będzie lepiej.Jeśli jest to młoda osoba to szanse są lepsze.
Walczcie o swoich najbliższych.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości i wiary.
gość
12-01-2014, 15:29:41

mój brat 20 lat miał wypadek samochodowy był cały czas nieprzytomny w szpitalu wprowadzili go w spiaczke farmakologiczna obrazenia obrzek mózgu,krwiak mózgu,złamane zebro,stłuczenie płuca uszkodzony rdzeń(pień) mózgu lekarze dopiero to powiedzieli po jego śmierci ze nie było ratynku lezał 5 dni pod respiratorem w 6 dobie zaczał goraczkowac 40 stopni trudna do zbicia tak jeszcze walczył 3 dni(jesli mozna to nazwac walka) w sumie pod respitatorem był 9 dni lekarze mówili tylko cierpliwosci trzeba czasu wszyscy mieli nadzieje która zawiodła zycie takie krótkie jest :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: