Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-03-2014, 19:24:55

Witajcie Kochani,
Jestem 13 mięsiecy PO ( C5 do C7 - 2 poziomy). Wczoraj byłam u Pani doktor rehabilitacji. Widziała mnie po raz pierwszy. Najpierw przeczytała opisy RMI szyjki 3 miesiące po zabiegu i lędźwiowego sprzed 2 miesięcy. Potem niezwykle dokładnie mnie "przebadała". Zlecając zabiegi powiedziała, że po przeczytaniu opisów bardzo źle to wygladało zaś mój stan rzeczywisty - zaskakująco dobry. Jestem pewna, że to wynik:
1. Codziennych ćwiczeń, no 5 x w tygodniu, po 20 min. Ćwiczę, tak, jak pokazno mi w sanatorium. Dla urozmaicenia wyszukuję nowe na youtube. I tak od 9 miesięcy.
2. Stosowania (na ogół ) kodeksu szyjek, ale bez przesady, staram się życ normalnie.
3. Od 4 miesięcy 2x w tygodniu chodzenia na aqua areobik - instruktorka wie, że muszę uważać na szyjkę i dostaję ćwiczenia " zastępcze", które wzmacniają mięśnie szyjki. Po za tym dobrze mi robią na lędźwiowy.
4. Nie pracowania zawodowo ( zostałam zwolniona) i na razie nikt mnie nie chce, więc wykorzystuję ten czas.
Może moje uwagi komuś się przydadzą
Pozdrawiam serdecznie
Basia
Początkująca
25-03-2014, 19:43:15

Anaku... ja jeszcze przed a forma wczoraj dzisiaj do niczego... Wiec jak Ty masz się czuć przy takiej zwariowanej pogodzie. Fakt meteopata ze mnie, ale my nad morzem mamy tak specyficzne zmiany ciśnienia, że ludzi zdrowych wykańczają. Myślę, że jutro już powinno być lepiej.
Vika odezwę się do Ciebie na pv - na przyszłość każda opinia o pozytywnej i uczciwej rehabilitacji się przyda
Dziewczyny witaminy to jedno, ale z wielu źródeł - (lekarskich zaznaczam) już słyszałam - tran, tran pić. A w związku z naszymi dolegliwościami to warto zbadać sobie poziom witaminy D3. (Badanie krwi).
Początkująca
25-03-2014, 21:59:01

Vanilia gratuluję kondycji,tak trzymaj
Sabino w naszej strefie klimatycznej każdy ma niedobory wit D, synkowi podaję regularnie tran, a o sobie zapominam. Muszę jednak się przyłożyć. Co do rehabilitacji to polecany jest pan dominik zaglaniczny z gdańska.
operacja 10.07.13 stabilizacja międzytrzonowa c6/7
Wtajemniczona
25-03-2014, 22:38:50

Szeklunia, ilość operowanych poziomów napewno jest decyzją operatora. Wiem, że dr Wilk napewno po trzy poziomy robi. Lepiej mieć zrobione za jednym zamachem, chyba niż przechodzić to dwa razy. Więcej operacji, więcej zrostów i blizn. Ale to tylko moje zdanie
Trzymam kciuki za dobre decyzje
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.
Początkująca
26-03-2014, 08:36:25

Witam Bety,
Widziałam, że miałaś operację w marcu tego roku, jestem ciekawa, w jakim terminie po operacji mogłaś gdziekolwiek jechać. Ja mam termin na 16 kwietnia i robiliśmy plany na majówkę, ale chyba nic z tego nie wyjdzie. Napisz ile musiałaś leżeć i czy w ogóle leżałaś?
Szeklunia
Wtajemniczona
26-03-2014, 09:22:04

Szeklunia, ja miałam operację na koniec lutego i rezygnuję z majówki. Miałam jechać do przyjaciółki do Hamburga ale nie wiem czy te 800 km przejechałabym w jeden dzień ;) mam obawy. Ale na święta do rodziny 130 km się wybieram :)
Słonko dzisiaj!
Wtajemniczona
26-03-2014, 09:54:35

Szeklunia
Ja operację miałam 17-tego marca i wczoraj zdjęli mi szwy. Trochę chodzę, trochę leżę. Ciągle jeszcze na p/bólowych lekach, choć w mniejszej ilości. Siedzenie nie jest wskazane i w tej pozycji też najbardziej boli mnie kark i czasem barki. Przez miesiąc dr kazał unikać jazdy samochodem, tylko w razie konieczności i wtedy założyć kołnierz. Śpię dobrze i to jest duży plus nie mam też problemów z połykaniem ani chrypki, więc kolejny powód do radości
Generalnie z każdym dniem jest lepiej no i wiosna za oknem
Pozdrawiam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome.
Forumowicz
26-03-2014, 10:30:03

Dobry dzionek PERYSKOPKI.Słońce świeci jest swietnie.A
te kilometr to racja 800km to wariactwo szkoda nafty ,a 100-130km dacie rade to z autopsji wiem pozdrawiam...piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczony
26-03-2014, 11:17:45

Hej Piotr i jak na L4 lepiej a jak małżonka się czuje ? Czytam że podobnie mam do ciebie te same dwa poziomy,nie wiem jak u ciebie wyglądało że musiałeś to operować,ja mam nadzieje że na razie może uda się nie operować,pierścień jeszcze nie przerwany wiem że wygląda już jak stara guma z majtek No ale zobaczymy co powiedzą na fotki fachowcy mi ta buba się nie podoba ale po obejrzeniu zrobiłem się dużo ostrożniejszy w ruchach szyją itp.
gość
26-03-2014, 11:22:43

Czesc SZyjki kochane. Melduje ze rece i nogi pracuja. Leze sobie do rana na pioperacyjnej( teraz jest 9.45wieczor) p.bolowe dzialaja daja rade. Odpuscilo 10miesieczne zdretwienie barku i reki. Nie mam kolnierza ale wstane dopiero rano...znaczy ustawia do pionu.jutro napisze wiecej jak walne kubelek kawy i zdam relacje z nocy chyba pospie ...Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: