Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
07-03-2014, 18:01:13

Kobialko,
nie wierze, ze pisując na forum nie wiesz co to troll, ale proszę podam ci na tacy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
jeżeli tak, to jesteś na dobrej drodze do zmiany nastawienia forumowiczow-od checi pomocy do bardzo delikatnie pisząc irytacji
w tv na codzien mowia, ze samochod potracil pieszego, ze dokonano gwałtu albo kradzieży.
czy w związku z tym nie wychodzisz z domu.
poki co to akademicka dyskusja.
jak słusznie napisał Dino- jak cie przyciśnie choroba zmienia się optyka, będzie czas na merytoryczne rady okołooperacyjne.
kobialko, gdybys mogla się okreslic na ta chwile w jakim zakresie oczekujesz rady, pomocy-było głaskanie, teraz jest kubel zimnej wody.
czy to w jakiejkolwiek mierze wplynelo na stan twojej swiadomosci psychosomatycznej.
pisząc, ze będziesz na maxa na lekach, nie pojdziesz do szpitala itp. dokonujesz własnego wyboru.
masz do tego prawo.
nikt za ciebie choroby nie przezyje.
pisze o tym nie tylko w odniesieniu do twoich dolegliwości kręgosłupowych ale roznych, mogących się zdarzyc przypadlosci.
chyba wystrzelalam się już z argumentow wiec po raz ostatni napisze
- o pobycie w szpitalu poki co nie ma mowy bo nie wiadomo co leczyc
- jeżeli jesteś prawdziwa, zmien psychiatrę albo przynajmniej porozmawiaj z dotychczasowym o nieskutecznym leczeniu
- zresetuj mozg, sa terapie nfz za darmo
Tomwro, mało jest wśród nas implantowcow dynamicznych a niektórzy nie popadają w zachwyt nad swoim stanem, stad pewnie brak odpowiedzi na pytania dotyczące aktywności.
jesteś ,,skladakiem'', cage zrasta się z trzonami ok. pol roku i może w trosce o niego nie szalej z pływaniem w stylach wymagających skretow glowy.
chyba jedyny bezpieczny na początek to plecy.
tak mi się wydaje ale ostatnie slowo należy do neuro i wyspecjalizowanego fizjo.
gość
07-03-2014, 18:09:54

No ta ja ;)
Plywałam 2 m-ce po operacji na pleckach i tak to trwa do dziś, krytą żabką tez mogę jak najbardziej, operator nie zabraniał. Orbitrek pół roku po już a taką spora intensywnością do dziś co 2-gi dzień po 40 min do godziny, raczej się spocę. Na rowerze kilka m-cy po (holenderka), teren równy ale kilometrów zazwyczaj naście za jednym zamachem. Trochę na rolkach, rok po nawet za pozwoleniem dr i fizjo trochę truchtałam, ale z uwagi na podzielone zdania, że bieganie zbyt obciąża zostałam przy orbitreku.
Do pracy wrociłam 5 tyg. po operacji, proteza ruchoma C5-C6 w wieku 34 lat. żyję normalnie choć nie jest super i nadal boli, ale mam zmiany wielopoziomowe...
A na siłownie nie chodzę bo orbitreka mam w domu, reszta ćwiczeń z serii core stability, ćwicze regularnie co 2 dzień, nie jeżdżę autem, więc dużo chodzę.
Pan zadowolony? :) Może być :)?
Wtajemniczona
07-03-2014, 18:11:29

Tom,
mi mój neuro zalecił żyć normalnie. jestem 4 miesiące po. na razie z aktywności namiętnie uprawiam spacer codzienny. ale co kraj to obyczaj:)
z siłownia by sie wstrzymała, bieżnia nie, orbitrek tak, wiosła szarpią ręce, a co za tym idzie szyjkę tez.
słuchaj siebie. mówią,ze po ok 6 miesiącach implant staje się Tobą, więc uważaj, co sie dzieje z ciałem:)
wielu z nas odpuściło aktywnosci. teraz my się dopasować musimy do kręgosłupa, a nie kręgosłup do nas:)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Forumowiczka
07-03-2014, 18:11:33

Magda, jutro nasze spotkanie, może bys dolaczyla.
porzadkujac poczte znalazłam twojego @, którego zostawiłam przez przeoczenie bez odpowiedzi.
czy temat i pytania nadal aktualne.
sorki za ort. nadal dziobie klawiaturę
pozdrawiam z.
Forumowicz
07-03-2014, 18:32:03

Kobialko tak jak z każdej choroby tak i z fobii można się wyleczyć jedynie trzeba trafić na odpowiedniego lekarza . Tak jak pisze wielu z nas jesli ból nie przycisnął ciebie do muru to znaczy nie jest tak źle bo gdy on przekroczy pewna granicę polecisz jak skowronek do szpitala i nawet fobia nie będzie tego w stanie zakłócić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Siostro Zosiu przywołuje Ciebie do prządku łapka na temblaku a klepię po klawiaturze ot trochę lepiej i co nie damy rady?
lepiej szukaj kreacji na jutrzejszy dzień
Do pytających się o basen czy tez rehabilitację lub jazdę samochodem . To tak jak z wszystkim trzeba metodą prób i błędów lecz nie na siłę i jak wiele razy na tym forum pisałem trzeba się nauczyć słuchać swojego organizmu co on powie jak zareaguje na nasze wyczyny to ważne aby samemu sobie nie zaszkodzić chojrakowanie to błąd albo co ja tego czy tamtego nie zrobię to są błędy wielu z nas okupione bólem lub dyskom***m wiec radze dobrze słuchać ciała ono dużo mówi jedynie my sami możemy mu jemu zaszkodzić.
Teraz do wszystkich Pań
Z okazji Dnia Kobiet składam wam życzenia wszystkiego najlepszego dni bez bólu pogody ducha i wszelkiej pomyślności .
Pozdrawiam z Dąbek
ks Janusz
Wtajemniczony
07-03-2014, 19:12:19

O do diaska choć mnie w szyi trzaska
jutro dzień kobiet słyszę?!
to i ja życzenia pisze
Zdrowia szczęścia i kasiory
Życzy Dino trochę chory
A tu na dole fota-panie się kurują dla mężów robota
gość
07-03-2014, 19:28:28

Panowie, dziękuję za życzenia :) Dino, łapka w górę za zdrowe poczucie humoru i talent poetycki :D
Początkujący
07-03-2014, 19:33:10

pawik, szyjka74 - piękne dzięki za informację.
Co do dzisiaj - oczywiście uprawiam spacer :) Ale od grudnia do połowy lutego kisiłem się w domu, bo pogoda nie sprzyjała zbytnio.
Co do silowni:
bieżnia - oczywiście nie do biegania, a do chodzenia (wiem, powiecie, że mogę za darmo spacerować, ale naprawdę chodzenie na bieżni to nie to samo, co po chodniku :D)
wioślarz - angażuje ramiona, ale głównie jednak pracują nogi i mięśnie przykręgosłupowe, a o to chodzi, by je wzmocnić (ale rozumiem, że to pytanie do lekarza i rehabilitanta, który basen radził odłożyć jeszcze o kilka tygodni).
Co do basenu - zacznę pewnie pod koniec marca (mam to szczęście, że w Opolu właśnie wybudowali nowiutki duży basen z 20 torami (10 torów na basenie 50 metrów i podzielone na pół) :) .
Co do reha - rehabilitant kazał już obracać głowę, ale w sytuacji gdy coś zaczyna się dziać, dzwonić. I już raz ograniczył mi ćwiczenia.
Co do pracy, to skontroluje mnie lekarz orzecznik ZUS (pewnie stomatolog albo dermatolog), który ma "większą" wiedzę od neurochiruruga co wolno, a czego nie... Ale taki lajf...
Wtajemniczona
07-03-2014, 19:44:51

kobialka49
Początkująca
Ranking: 20
[zaproś mnie]
Nie wiem, kto to troll w waszym sensie bo Tolkiena nie znoszę...chyba nie kumam tego żartu:/Ale czuję się fatalnie psychicznie, jeszcze jak doczytałam to i owo...Chyba czas na reset systemu mózgowego:0
10
Pamiętaj ty jesteś najważniejsza a jakieś kółko adorujące się na wzajem nie jest ci potrzebne. Trzymaj się i mniej swoje zdanie i tak jak ktoś pisał wsłuchaj się w swój organizm bo żadne przykazania innej osoby choćby nie wiem jakiego kodeksu nie zastąpią ci zdrowego rozsądku.

Mamy konkretne pytanie( dostała skierowanie) czy ktoś jest po badaniu VNG jeżeli tak to jaka metodą powietrzem czy wodą.
z góry dziękuje z konstruktywną odpowiedz. Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis
Początkująca
07-03-2014, 19:45:07

Dino super! konkurencję widzę
Jutro Dziewczyny mają sabat

I będą się nieźle bawić
Niech nad Wami czuwa Dobry Anioł

Wielebny dziękujemy za życzenia i kwiatuszka!
Wracaj do formy!
Pozdrawia anTosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: