Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-08-2012, 16:21:05

Cieszę się Renatko że braciszek nadal w szpitalu bo go leczą, to chyba najważniejsze
U mojej Dorotki bez zmian, ćwiczymy i ćwiczymy i po woli do przodu. Ciocia miała konsultację ortopedyczną - oczywiście prywatnie bo to na za kilka tygodni by była dopiero, stopy mają się lepiej, trochę się wyprostowały, do tego dobrze się ćwiczą bo są luźniejsze. Niestety mowa nie wraca, poza kilkoma dźwiękami to nic więcej, co prawda Dorotka rozumie proste polecenia typu ,,podaj rękę, uśmiechnij się'' ale mówić nie chce Pozdrawiam Ewka
gość
08-08-2012, 19:57:04

Witam! Powiedzcie mi czy poradzę sobie sama w domu z odleżyną 4 stopnia?!!!!
gość
09-08-2012, 10:29:13

Według mnie najlepiej odleżyny goją się w domu, bo ty sam/sama będziesz o nie dbać. Należy robić często opatrunki a nie jak w szpitalu jeden raz na dzień lub co kilka dni. Najważniejsze w odleżynach oprócz opatrunków, do dobre odżywianie i dostarczanie dużych ilości białka.
Jeśli chodzi o odleżynę to należy sprawdzić czy nie ma konieczności wyczyszczenia jej z martwych komórek przez chirurga. Jeśli nie to postępowanie powinno być takie:
odleżyna goi się najszybciej w mokrych warunkach - więc nie można dopuścić do jej wyschnięcia!!!. Należy robić przymoczki z Oktaniseptu, rywanolu i altacetu na przemian, + maści Alantam plus, Termentol, Linomag też na przemian. Polecam stosowanie siateczki Jelonet (http://www.timago.com/pl/Jelonet,produkt,44.html)
Moje opatrunki wyglądały tak: siateczka Jelonet, maść, przymoczka na jałowej gazie. Przymoczkę dolewałam co 1-2-3 godziny, tak żeby opatrunek był cały czas mokry. cały opatrunek zmieniałam co 12 godzin i rana szybko się zarosła - w kilka tygodni).
polecam również opartunki Hartmana; https://www.hartmann24.pl/products.php?id=729
to w przypadku jeśli rana potrzebuje oczyszczenia - opatrunek też powinien być cały czas mokry
gość
09-08-2012, 11:03:48

znacie jakiegos dietetyka, specjaliste od zywienia klinicznego ktory zna sie na zywieniu osob w spiaczce?
gość
09-08-2012, 16:44:02

CO DO ODLEŻYNY!! ja wwyleczyłam odleżyne na kości ogonowej, która została oczyszczona chirurgicznie prawie do kości. Polecam wietrzenie, maść Sofargen( ściągalam ją z Włoch, ale moze u nas zrobliliby na receptę) poza tym maść z jodyną, kedy zacznie zarnować smarowałam propolem. Leczenie odlezyny to długi czas, nasza goiła się ok. 6 miesiecy.
mój mail: zaba0408@wp.pl - w razie pytań pisz:)
gość
10-08-2012, 12:48:14

Gość 2012-08-09 13:03:48 znacie jakiegos dietetyka, specjaliste od zywienia klinicznego ktory zna sie na zywieniu osob w spiaczce?
Jeśli chodzi o żywienie przemysłowe to polecam
http://www.szpital-orlowskiego.pl/oddzial-kliniczny-zywienia-i-chirurgii.html
gość
10-08-2012, 12:52:12

Gość 2012-08-03 18:30:19 czy mozliwe jest ze w zolu podaja jakies leki uspokajajace? bo nie wiem jak to wytlumaczyc
w niedziele ojciec byl zywszy,wodzil oczami, a na prosbe ze jezeli slyszy ma podniesc reke zrobil to dosc wyraznie ,chociaz wczesniej nawet reka praktycznie nie ruszal
od amtego czasu znowu 0 kontaktu. Jak to wytlumaczyc?
Możliwe że podają leki uspokajające lub po prostu stan chorego się pogorszył, albo też chory ma "gorszy dzień"
Proszę sprawdzić co podają
gość
10-08-2012, 12:54:37

U Dorotki odleżynę III/IV stopnia wyleczyliśmy Hydrocoloidem, do tego tylko octanisept i żel z octaniseptu chyba Octanilin. Drobne odleżynki to octanisept płukanie na to bactigrast i opatrunek. Żadnych maści typu linomag czy sudoctem nie wolno pakować do rany, najwyżej zaczerwienienia czyli I stopnia można smarować i prawie wygojone, ale nigdy żywe rany to błąd. Dla utrzymania wilgoci można stosować na niezakażone rany Aqagel czyli galaretkę jak by oczywiście kupuje sie to w aptece nie żadna owocowa jak chciała zrobić moja znajoma hi hi. Na zakażone rany z wysiękiem czyli cieknie stowowaliśmy Aqacele Ag czyli opatrunek ze srebrem. A z biedy jak brakowało w szpitalu opatrunków z gazy nasączone octaniseptem lub z biedy kwasem bornym czy solą 0,9%, riwanol to tragedia i barwi ranę to jak by płókać wodą z farbą. A polecam też maści enzymatyczne tylko nie pamiętam jej nazwy droga ale dobra i Agosulfan to też maść ze srebrem, ale wolę opatrunki mimo że droższe.
A u nas nic się nie dzieje, miałam 2 spięcia z rehabilitantami bo nałogowo niedopilnowani zapominają zabierać na ćwiczenia ale poszłam do ordynatora i przyznał mi rację. No ciocia dostała też już pierwszą rentę skromną, ale płacą to najważniejsze załatwianie trwało w miesiące i bez większych problemów przyznali na 2 lata hi hi. W połowie września jedziemy do Torunia na Cyber Oko- tylko mam pytanie ile trwa pobyt w Świetle?? bo słyszałam że 2 dni lub 2 tygodnie?? A już podjęta jest decyzja na 3 tygodnie ciocia idzie do ZOLu, potem do Światła i do domku, obecnie czekam na ssak z wypożyczalni. Materac i łóżko mam, przeciwodleżynowy też, do tego pościel, poduszki i wałki, kilka kompletów pościeli, koce. Do tego oddzielny wymalowany na pastelowo i zmywalnie pokój.
Mam też pampersy, miski do mycia no ubrania też, wózek i co jeszcze??........ Proszę o radę Ewka
gość
11-08-2012, 11:06:28

Ewa musisz jeszcze rozejrzec sie za rehabilitacjami. spotaj w najblizszej przychodni czy sa szanse zeby rehabilitant przychodzil do domu. pamietaj ze nalezy sie 80 dni zabiegowych w roku. rehabilitacja domowa obejmuje rozne zabiegi cwiczenia bierne, masaz, pionizacje nawet fizyko terapie - to zleca lekarz rehabilitacji. mozesz rowmiez pomyslec o rehabilotacji prywatnej o ile starczy ci kasy. idz do lekarza rodzinnego i powiedz ze zacierasz ciocie do domu moze cos ci doradzi jeszcze. jak ciocia bedzie juz w domu to zobaczysz co ci jeszcze bedzie potrzebne. termometr, cisnieniomierz, pulsoksymetr, wlewki do lewatywy, strzykawki, gaziki, plasty, rekawiczki, ssaki (refundowane na wniosek tak jak pampersy) itp
Początkująca
11-08-2012, 12:14:22

Ewka, bardzo bym chciała z tobą pomailować, mogłabyś podać swój adres? U mnie bez zmian, michał nadal bez kontaktu, otwiera oko, podnosi głowę, rozgląda się po sali i to tyle. Leci już czwarty miesiąc. Oczywiście mamy problemy ze szpitalem, bo chcą go wypisać do domu, ale nawet ne będe się o tym rozpisywać. Pozdrawiam wszystkich iżyczę wytrwałości.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: