Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-07-2012, 16:40:20

hermans tak odleżyny zaczynają się od nieblednącego zaczerwienienia które nie poddaje się delikatnemu masażowi. Należy je smarować oliwką i cieniurko sudocremem kolistymi ruchami lub po prostu niektórzy uważają że maścią Linomag, sam sudocrem mocno wysusza Dorotce skórę. Jak zrobi się pęcherz lub pęknie to od razu zdezynfekować Octaniseptem, kawałek backigrastu nawet podwójnie położony, gazik i plasterek jak najmniej tylko włókninowy nigdy materiałowy. Na pięty to siatkę można do kupienia w aptece na odpowiednie części ciała czyli ręka lub noga. Jak już uszkodzona jest nie tylko skóra ale dziura do tkanki podskórnej ale jak jest niezakażona to można jakiś hydrokoloid lub granuflex.
Mnie jednego nauczyła choroba cioci dobrze odżywiona i nawilżona skóra to podstawa ja myję ciocię Emolium kromowym żelem i do tego mam balsam lub szare mydło w płynie lub jakiś żel dla alergików dobrze nawilżający i nie niszczący bariery lipidowej skóry, bo zdrowa skóra to mniej odleżyn tego nauczyły mnie pielęgniarki na ojomie i na neurologi. Mam nadzieje że synek wyzdrowieje. Pozdrawiam Ewka
gość
25-07-2012, 19:17:18

na odlerztny najlepszy jest pcv30
Początkująca
25-07-2012, 20:14:17

pc 30 jest tłusty więc dobrze też nawilża, polecam. zaparcia moga byc od diety przemyslowej, wiadomo ze lepsze jest domowe jedzenie, podajecie jakies jogurty naturalne sonda? to może zmniejszyc zaparcia
gość
25-07-2012, 20:48:44

czy znacie kogos kto wyszedl ze spiaczki po nzk? spiaczki ktorwa trwala powiedzmy wiecej niz miesiac?
Co oznacza obracanie glowy w kierunku glosu? wczesniej tego nie bylo
gość
26-07-2012, 14:09:15

belfera moj syn tez jest po wypadku,mial nie zyc a jes ze mna.wal i kochaj to jest podstawa
Początkujący
27-07-2012, 21:30:32

w kwestii odleżyn bardzo dobry jest olejek dziurawcowy ,robi go się zbierając kwiat dziurawca do słoika bez ugniatania,zalewa się dobrą oliwką z oliwek,dwa tygodonie stoi, co raz mieszając i gotowa, jest super
Początkująca
27-07-2012, 22:06:03

Do Gościa. To jest oczywiste, że walczę i kocham. I tak będzie do skutku.
Do Hermansa: Jak mój Michał miał odleżyny to ładnie poszedł na octeinsept. Na zaczerwienienia stosujemy sudocrem. Póki co Michał nie ma teraz odleżyn i mam nadzieje ze tak zostanie.
Do wszystkich: dziś spotkałam sie z pewna kobieta, której syn miał powazny wypadek na nartach. Doznał ciezkieego urazu pna mozgu, ale wyszedl z tego, chodzi i normalnie funkcjonuje. Został wybudzony po 3,5 mies spiaczki jeszcze za czasow Talara na oddziale w Bydgoszczy. Pisze to aby dac wszytkim nadzieje, ze zawsze jest szansa i koniecznie trzeba walczyc i ciezko pracowac!
gość
30-07-2012, 14:25:41

A czy przypadkiem nie było o tym chłopaku w jakimś programie telewizyjnym? Bardzo dawno temu.
gość
30-07-2012, 17:34:38

Witam wszystkich. Mam pytanko. Mój brat prawie 3 miesiące jest w śpiączce. Obecnie jest na oddziale neurologii. Lekarze mówią że ma uszkodzony pień mózgu. Przez cały czas gorączkuje z powodu bakterii a mimo to ordynator chce go wypisać z oddziału. Powiedział że mamy czas do soboty żeby podjąć decyzję czy wypisujemy go do domu czy do hospicjum. Napiszcie proszę czy ordynator może to zrobić skoro pacjent nie jest zdrowy. Wiadomo że gdyby nie gorączkował to wzięlibyśmy go do domu ale w takiej sytuacji????? Co robić ????? POMÓŻCIE PROSZĘ. Renata
gość
30-07-2012, 22:05:45

pol biedy ze chociaz mowia ze jest ta bakteria,u ojca zataili przy przewozeniu do zolu
w domu podobno zawsze lepiej ale trzeba sie an tym znac i miec mozliwosc szybkiego wezwania lekarza
zalezy jakie to hospicjum,zol,jaka ma renome. Moze poproscie lekarza zeby jeszcze przetrzymal go do czasu wyleczenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: