hermans tak odleżyny zaczynają się od nieblednącego zaczerwienienia które nie poddaje się delikatnemu masażowi. Należy je smarować oliwką i cieniurko sudocremem kolistymi ruchami lub po prostu niektórzy uważają że maścią Linomag, sam sudocrem mocno wysusza Dorotce skórę. Jak zrobi się pęcherz lub pęknie to od razu zdezynfekować Octaniseptem, kawałek backigrastu nawet podwójnie położony, gazik i plasterek jak najmniej tylko włókninowy nigdy materiałowy. Na pięty to siatkę można do kupienia w aptece na odpowiednie części ciała czyli ręka lub noga. Jak już uszkodzona jest nie tylko skóra ale dziura do tkanki podskórnej ale jak jest niezakażona to można jakiś hydrokoloid lub granuflex.
Mnie jednego nauczyła choroba cioci dobrze odżywiona i nawilżona skóra to podstawa ja myję ciocię Emolium kromowym żelem i do tego mam balsam lub szare mydło w płynie lub jakiś żel dla alergików dobrze nawilżający i nie niszczący bariery lipidowej skóry, bo zdrowa skóra to mniej odleżyn tego nauczyły mnie pielęgniarki na ojomie i na neurologi. Mam nadzieje że synek wyzdrowieje. Pozdrawiam Ewka