Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
22-09-2014, 12:26:37

Witam,choruję na neuralgię nerwu trójdzielnego już 10 lat.Jestem już uczulona na wszystkie leki,które działają na to schorzenie,miałam robione blokady,ale i one już przestały działać,o zgrozo.Zaproponowano mi teraz termolezję,ale szczerze mówiąc bardzo się boję.Wiem,że nie skutkuje na długo,ale ponoć na jakiś czas można mieć spokój.Zabieg mam mieć wykonywany w Olsztynie.Bardzo proszę kogoś kto miał robioną termolezję o napisanie czy sam zabieg jest bolesny i jak mnie więcej wygląda,czy jest robiony w znieczuleniu?Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
01-10-2014, 15:01:50

Witam. Też cierpię na neuralgię nerwu trójdzielnego. Z tego co się orientuję zabieg termolezji przynosi ulgę w bólu tylko na około 2 i pół miesiąca. Postanowiłam najpierw spróbować innych metod leczenia. Chodzę na akupunkturę i już po kilku zabiegach jest kolosalna różnica. Mogę prawie normalnie funkcjonować, ból się wyrażnie zmniejszył. Akupunktura wyleczyła moją znajomą , od ponad dziesięciu lat bóle się w ogóle nie pojawiły, lecz kuracja trwała około półtora roku. Pozdrawiam
gość
02-10-2014, 22:43:59

Witaw Wszystkich przecierpiałych do dzpiku kostnego i głębiej.Ja mam neuralgie nerwów trójdzielnych,potylicznych i podpotylicznych,do tego poineuropatie oraz wielopoziomową dyskopatie.Chciałem odebrać sobie życie swego czasu(nie takie proste).Mdlałem z bólu,byłem na wykończeniu.Można powiedzieć,że byłem sparaliżowany-dlatego gorąco polecam Wam Wszystkim SZANOWNĄ PANIĄ DOKTOR EWE DĄBROWSKĄ(urozmaicać sobie Ojcem Grande bo człowiek jest tylko człowiekiem-najważniejsze bez nerwów).Na dziś dzień dzięki tej diecie lewa noga odzysała całkowitą sprawnośc,prawa częściowo.Zszedł ból z pośladków,pleców,i brzucha klatki piersiowej(polineuropatia).Ustał ból nerwu trójdzielnego gdzieś w 80proc.Odczuwam jeszcze lekki ból nerwy potyliczne.Tylko niestety bardzo nadal boli podpotyliczny nerw lewy,ale też nie wiedziałem żę musi byc zasłonięty w chłodne dni i często chodziłem z odsłonietą na wiatr szyją.Życze Wszystkim Pana Boga w Seduszku(przed chorobą zapomniałem o Jego istnieniu) oraz Zdrówka.Bużka Cierpiennicy.
gość
03-10-2014, 19:18:35

Kiedy leki zaczynają działać?
gość
05-10-2014, 19:57:28

Rok temu sam do tego doszedłem, że to prawdopodobnie neuralgia nerwu trójdzielnego, tylko nie żadne mrowienie, bół głowy tylko piekielne strzały jakby prądem. Centralnie kilka tysięcy volt (jak piorun) prosto w części przednie policzków pod oczami. Nie da się opisać tego bólu, piekąco-rwący, opisałbym to raczej jak piekielne przeszycie prądem. Czułem ten strzał na twarzy, cały się na niej wyginałem. Najgorsze jest to, że waliło w momentach, w których byście się tego nie spodziewali, waliło znienacka, np. podczas prowadzenia samochodu. Udałem się do neurologa, który przepisał mi lek bardziej przeciwpadaczkowy Finlepsin. Około roku czasu mam spokój, mam nadzieję, że nigdy więcej się to nie powtórzy, te prądowe strzały doprowadzały mnie do szału. Ponoć mogą być objawem stwardnienia rozsianego, tętniaka, guza mózgu. Badań żadnych nie miałem, niestety.
gość
08-10-2014, 14:27:27

Na Facebooku spotkałam panią która 33 lata się męczyła z tą chorobą i w końcu poszła na zabieg gamma knife w Warszawie i jest już od 1,5 roku zdrowa. Nie przyjmuje żadnych leków, możecie z nią porozmawiać na fanpage gamma knife, ona chętnie udziela odpowiedzi. A niedługo ma być o niej filmik na gamma knife do obejrzenia.
gość
10-10-2014, 07:34:44

Witajcie,
Kiedy mnie to dopadło, byłam na studiach, akurat prawie 2-tygodniowa sesja. Myślałam, że to ból zęba, łykałam tabletki przeciwbólowe całymi garściami, żeby tylko zdać kolejny egzamin. Poszłam do lekarki, usłyszałam, że to na pewno zapalenie jakieś i dała mi jakieś słabe przeciwzapalne leki. ledwo zdałam sesję, z takim bólem, że czasem siedziałam na korytarzu z głową przy scianie żeby choć trochę schłodzić twarz. Przyjechałam do domu - jeden lekarz, drugi, trzeci - nikt nie wiedział co mi jest. W końcu sama znalazłam tę chorobę, pojechałam do szpitala, mówiąc, że mam neuralgie nerwu trójdzielnego. Po prawie miesiącu tego bólu, który doprowadzał mnie już do każdej myśli, który nie pozwolił mi przespać ani jednej nocy (ataki miałam co kilka minut), udało się! Najpierw kilka razy morfina dla ukojenia bólu, później dłuuugo tegretol. Czułam się po tym okropnie, ale przynajmniej mniej bolało. Po jakimś czasie odstawiłam leki, ten sam ból już nie wrócił, ale leczenie musiało uszkodzić jakieś nerwy, bo od tego czasu trzęsą mi się ręce. Średnio dwa razy w tygodniu mam dwudniowe bóle głowy (zawsze po jednej stronie) głowy) łącznie z połową karku. Bolą mnie skronie i promieniuje do oka - ale z tym przynajmniej da się już żyć.
Strasznie was wszystkich pozdrawiam i jestem z Wami! Pijcie dużo magnezu, unikajcie stresu, śpijcie na wygodnych poduszkach, i jeżeli pojechaliście do szpitala i Was zbyli, jedźcie jeszcze raz i jeszcze raz... nie do lekarz, tylko do szpitala! Raz, drugi, trzeci, dziesiaty!
gość
10-10-2014, 07:43:50

Witam,
Tak na prawdę od lipca zaczęło mnie boleć w okolicy lewego ucha. Ból promenował do zębów. U dentysty dowiedziałam się, że nie mam ubytków, które mogłyby powodować taki ból. Po jakimś czasie ból ustał. Teraz we wrześniu znów zaczął się ból dużo większy i częstszy. Byłam u laryngologa- zapalenie ucha. Antybiotyk itp. Po tygodniu ból się nie zmniejszył. Udałam się ponownie i ucho było zdrowe. Pani laryngolog zasugerowała, że to może neuralgia. Skierowanie na usg ślinianek wyszło w porządku. Ta sama pani lekarz potwierdziła, że to właśnie ta choroba. I poleciła trzymać w cieple i tyle. Z bólem trzeba żyć. Od miesiąca codziennie jestem na przeciwbólowych bo nie daje rady. Teraz myślę żeby iść do neurologa bo obecnie ból towarzyszy mi codziennie.....
gość
14-10-2014, 10:31:19

też słyszałam o klinice Gamma Knife a leczą w niej zapalenie nerwu trójdzielnego? Skąd to sie wogóle bierze?
gość
31-10-2014, 10:13:04

A możecie polecić jakiegoś dobrego neurologa na śląsku? Mój mąż męczy się od kilku lat z atakującym co jakiś czas potwornym bólem w okolicy zęba. Stomatolog wykluczył związek zęba (a dla pewności wyrwał z niego nerw). Zrobiona tomografia komputerowa nic nie wykazała więc lekarz przepisał tylko (bezskuteczny) ketonal. Proszę o pomoc

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: