na trojdzielnych dostalabys dziesiatki odpowiedzi w ciagu jednego dnia. Ja biore ale jak jest zostawiam dla trojdzielnych
Gość 2016-03-10 19:38:52
Pytanie do osób z neuralgia trojdzielna: czy ktoś stosował wenlafaksyne na ból i czy pomogła lub jakiś inny antydepresant? Biorę Neurontin. Pozdrawiam. Aneta
Gość 2016-03-10 22:51:15Pani Aneto,Gość 2016-03-10 19:38:52
Pytanie do osób z neuralgia trojdzielna: czy ktoś stosował wenlafaksyne na ból i czy pomogła lub jakiś inny antydepresant? Biorę Neurontin. Pozdrawiam. Aneta
W terapii bólu neuralgicznego i neuropatycznego, zgodnie z wytycznymi, stosuje się następujące dawki leków antydepresyjnych:
- amitryptylina: 25-75 mg na dobę. Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 10 mg na dobę.
- wenlafaksyna: 150-225 mg na dobę. Leczenie rozpoczyna się zwykle od dawki 37,5 mg na dobę lub 75 mg na dobę.
- duloksetyna (tu najczęściej w neuropatii cukrzycowej): 60 mg na dobę
Bardzo często gabapentynę łączy się z wenlafaksyną (tzw. terapia skojarzona).
Leki antydepresyjne zwiększa się stopniowo. Na efekty należy poczekać ok. 2-4 tygodnie. Skutki uboczne występują najczęściej tylko na początku leczenia.
Odpisałam Pani też dzisiaj na mojej stronie, bo zadała Pani równolegle to samo pytanie. Pisała Pani też o Neurontinie.
Wielu osobom z bólami neuralgicznymi czy neuropatycznymi twarzy, z którymi mam kontakt, pomagają tego typu leki całkowicie lub częściowo wyeliminować ból. Proszę o tym porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. Lekarz powinien również rozpisać Pani schemat leczenia na kartce.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Pozdrawiam!
Katarzyna Buć[/CYTAT
Biorę obecnie 2400 gabapentyny i 150 mg wenlafaksyny. U mnie dużo ból się zmniejszył po dodaniu wenli. Dodali mi jak juz sama gaba nie dawala rady. Okresowo wenlafaksyne zwiekszalam do 225. Jak bol sie zmniejszal to schodzilam. Stosuje tez plastry Versatis na twarz glownie na noc i lidokaine w zelu na dziasla czasami jak mam problem z umyciem zebow. Kiedys bralam amitryptyline dawke maksymalna ale slabo dzialala na mnie akurat. Wiem, ze niektorzy ja biora i pomaga. Mam też konflikt i czekam obecnie na zabieg. Pozdrawiam Magda
Gość 2016-03-11 01:33:37
Magda, a jak szybko u Ciebie zadzialala wenla? Tez stosuje lidokaine, taką w żelu. Nagrzewam sobie policzek od kilku dni dodatkowo soluxem bo mój nerw jest cieplolubny:) U nnie nue wiadomo co jest przyczyna. Dostalam neuralgii dwa miesiace po urodzeniu coreczki, 8 lat temu. Mieszkam w Anglii. Aneta
Gość 2016-03-09 21:00:15
Moi drodzy jestem psychologiem i również jestem członkiem grupy chorującym na neuralgię trójdzielną. Nasza grupa jest ogromną skarbnicą informacji na temat różnych form leczenia, leków, lekarzy specjalistów, badań które warto wykonać co nie oznacza, że sami się diagnozujemy. Kolejna sprawa - nasza grupa tak jak pisze Karolina jest przestrzenią do swobodnego wypowiadania swoich myśli, uczuć, emocji gdy jest nam ciężko a nie chcemy obciążać najbliższych, którym i tak jest trudno z powodu dolegliwości bólowych nam towarzyszących. To prawda czasami mamy dosyć z powodu długotrwałego trudnego do opanowania bólu, nastrój się wtedy obniża i piszemy o trudnych myślach, które gdzieś tam krążą w naszych głowach ale czy to źle, że dzielimy się tym z osobami, które nas rozumieją? Pamiętajmy samo mówienie już pomaga, ponieważ wypowiadanie trudnych słów zmniejsza ładunek emocjonalny nadany im w naszych myślach. Każdy zmagający się z chronicznym trudnym do opanowania bólem doskonale rozumie jak czasem trudno być uśmiechniętym i pozytywnie nastawionym do świata.
Grupa daje ogromne wsparcie i taki też jest jej cel, dlatego bardzo proszę nie mylmy tego miejsca z jakąkolwiek formą profesjonalnej pomocy czy też terapii, jeśli nie potrafimy poradzić sobie z obniżającym się nastrojem, z lękiem towarzyszącym chorobie czy też innymi myślami, odczuciami zwróćmy się o pomoc do kompetentnej osoby w tym zakresie.
Osobiście cieszę się bardzo, że grupa powstała, ponieważ okazało się że nie jestem jedyna, że nie wymyśliłam sobie tego bólu, że jest sporo osób, które rozumieją czym jest ta choroba i dzielą się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem.
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.