Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-11-2009, 15:46:48

to sprawdź sobie jaki nerw unerwia zeby, zapewniam cie że trojdzielny. innego tam nie ma.
gość
10-11-2009, 12:51:03

Wizytę przeżyłam, okazało się, że jeden z kanałów był nie do końca obrobiony i oczyszczony. Ząb został dokończony mikroskopowo i ledwo zeszłam z fotela odczułam dużą ulgę. Nic a nic nie boli, nie powrócił już ból typowy dla zębów ani na razie ten neuralgiczny. Mam więc nadzieję, że to była właśnie przyczyna. Dentystka na początku nie wierzyła, że coś mi jest bo nie było tego widać dopiero w trakcie obróbki kanałów dopatrzyła się tego błędu - wszystko dzięki mikroskopowi. Ja uważam że zęby mają duży związek z bólami neuralgicznymi, zresztą tak piszą na każdej stronie o neuralgii, że przyczyną neruralgii może być nawet żle podane znieczulenie przez dentystę a tym bardziej zmiany zapalne w zębach trzonowych. Mój neurolog też twierdzi, że w tak młodym wieku nie pojawia się samoistna neuralgia, tylko musi być czymś spowodowana. Dlatego też moje bóle pojawiły się razem z problemami pochodzenia zębowego. Od samego początku leczyłam nie tego zęba co trzeba. Zobaczymy co będzie dalej. Paula
gość
10-11-2009, 16:42:05

Bardzo duzo czytam wypowiedzi na forum ,niedawno natknelam sie na wypowiedz stomatologa ,ze owszem zeby zeby mialy cos wspolnego z neuralgia nerwu trojdzielnego jest to malo prawdopodobne , twierdza, ze zeby trzonowe moga podrazniac nerwy twarzowe i bol mija szybko , naprawde nic z tego nie rozumiem .Mnie od dawna przekonuja ze neuralgia wziela sie u mnie najprawdopodobnie ,ze mnie mocno przewialo , niepotrzebnie przecielam glowny pien nerwu ,o tym wiem bardzo dobrze . Na poczatku grudnia bede miala wszczepiany drugi stymulator ( bardzo sie boje) Pan doktor daje mi 50% szans na zmniejszenie bolu ,prosze powiedzcie isc czy sie wycofac ,tym bardziej ze nie ma u mnie juz zadnej innej mozliwosci ze wzgledu na ten cholerny przeciety pien ( przepraszam ) za (ch.........) pozdrawiam MICA .
Początkująca
14-11-2009, 13:47:56

Witam wszystkich, w szczególności denissę, za której radą zalogowałam się na tym portalu. Od września jestem na gebapentynie, której dawki średnio co dwa tygodnie muszę zwiększać:( Aktualnie przyjmuję 500-400-500, ale cały czas boli /oczywiście ten ból pozwala w miarę funkcjonować, ale jestem strasznie umęczona/. Za sobą dwa nocne wyjazdy do szpitala a przed sobą rehabilitację laserem i wizytę u neurochirurga. Generalnie żyję w dużym napięciu i mało jest chwil, że zapominam o tym paskudztwie. Od wtorku zaczęło znów boleć, środa kumulacja, a dziś jest zdecydowanie lepiej. Pozostał lekki bół lewej strony i niemożność otwierania szeroko ust, jak i gryzienia twardych pokarmów. Rezonans wykazał niewielkie naczynko uciskające nerw. Niemniej mam pytanie czy ktoś robił badanie błędnika czy prześwietlenie kręgosłupa? Czy jest możliwe, że te bóle mogą być wywołane zmianami w obrębie kręgów szyjnych? Czy rezonans magnetyczny jest jednoznacznym badaniem oprócz pantomogramu, wskazującym przyczynę bólu? Czy szukać pomocy u innych specjalistów nie bazując tylko na neurologu? A może ktoś jest z Bydgoszczy i może polecić jakiegoś lekarza? Proszę o podpowiedzi, bo nie bardzo siebie widzę na ziemskim padole z ciągłym strachem, że znów zaboli. Pozdrawiam wszystkich.
gość
16-11-2009, 00:12:41

Witam,
Rozpoznano u mnie 5 dni temu neuralgie, obudził mnie potworny bol głowy po całej prawej stronie głowy nad uchem no i wymioty.Z tego co wyczytałam to wszyscy narzekają na bol ucha, twarzy, okolicy zębow.Czy ktoś ma podobne symptomy do mnie?Może złe rozpoznanie, albo niepotrzebnie się łudzę...
gość
16-11-2009, 00:30:36

Wszystkim szczerze współczuję i jestem przerażona bo jeśli mam trafne rozpoznanie to i mnie ta cierniowa droga się rozpoczyna.Nie do pomyślenia, że medycyna ,która dokonuje niesamowitych osiągnięć nie daje rady z niewielkim nerwem.
Początkująca
17-11-2009, 15:48:56

Witam!
Katarzyno...ja miałam badany błędnik-60 %deficytu w trakcie pierwszych ataków neuralgii. Mam tak, jak Ty ucisk naczynia na nerw...tylko gdzie....jeszcze nie wiadomo -prawdopodobnie w części unerwiającej język,migdał. W tej chwili jest duża poprawa.Dbam o ciśnienie-jest ok! Nie biorę leków...Pozdrawiam
gość
22-11-2009, 18:47:16

Witam,
u mnie w sierpniu pojawil sie bol zeba, dentysta oczywiscie zemba zatrul i leczyl kanalowo jednak bezskutecznie, chirurg szczekowy przypuszczal, ze bol moze pochodzic od zapalenia dziasel wywolanych paradontoza, natomiast laryngolog stwierdzil zapalenie miesnia mostkowo- sutkowo- obojczykowego. Zalecil nagrzewania lampa solux 3 x dzienie po 20 min oraz niestrydowe leki przeciwzapalne np. ibuprofen oraz masaze. Po tygodniu bole ustaly ale po 2 tygodniach spokoju pojawily sie w gornej szostce, szczegolnie bol pojawial sie wieczorami zaraz jak kladlem glowe na poduszce, okazalo sie, ze dodatkowo, ze bol jest powodowany przez ucisk kregu szyjnego na nerwy. Wzialem kolejna sesje masazy ok 10, nagrzewania lampa solux oraz 3 x dziennie wit b complex i na razie mam spokoj ale pewnie wizyta u ortopedy mnie nie minie wiec czasami przyczyna bolu moze byc kregoslop.
Początkujący
22-11-2009, 21:57:07

Gość 2009-06-19 13:27:00 DO OSMK@WP>PL- JEZELI WYLECZYLAS LUB WYLECZYLES SIE Z NEURALGI NERWU TROJDZIELNEGO to dlaczego nie napiszesz jakim sposobem ,tyle ludzi cierpi i z nadzieja czeka na jakikolwiek lek ( wedlug mnie nie ma) .Prosze napisz na forum jakim sposobem Ci sie to udalo ,ja cierpie na neuralgie juz 17 lat mialam robione wszystko co tylko bylo mozliwe i dalej bol jest nie do zniesienia .Mam wszczepiony stymulator bolu ,ktory dzialal tylko 3 miesiace ,przeszlam szerg roznych operacji i nic . JEZELI TO NIE JEST TAK WIELKA TAJEMNICA ,NAPISZ NA FORUM NIECH DOWIEDZA SIE WSZYSCY KTORZY CIERPIA . pozdrawiam Mica

Przepraszam dawno sie byłem na forum odpowiadałem na większość maili dotyczącym mojego przypadku opiszę wszystko do końca tygodnia. Po 4m-cach po zabiegu już to tak słodko wygląda.
pozdrawiam
Początkujący
23-11-2009, 20:51:31

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: