Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (973)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-11-2009, 23:04:32

Witam Wszystkich cierpiących.
Mnie ból dopadł w czerwcu, oczywiście wizyty po dentystach, leczenie kanałowe szóstki, w końcu usunięcie. Ból powrócił we wrześniu, kolejne leczenie kanałowe siódemki. Tym razem ten dentysta wysłał mnie na pantogram i zdjęcie zatok oraz do laryngologa, ponieważ wg niego ta siódemka nie mogła dawać takich objawów bólowych (nie spałam po kilka dni, bolało na okrągło - dzień i noc z krótkimi przerwami pomiędzy atakami). Laryngolog odesłał mnie do neurologa, który potwierdził moje i laryngologa najczerniejsze podejrzenia. Najgorsze jest to, że po każdej wizycie u dentysty boli potwornie a leczenie jeszcze nie skończone. Neurolog twierdzi, że mam szukać przyczyny w zębach. Oczywiście żadne przeciwbólowe nie działają, nawet tramal już nic nie daje. Nie wspominając o tegretolu. Ulgę przynosi mi tylko płukanie ust chłodną wodą. Czasem próbuję przetrzymać ból i faktycznie jeśli jestem w stanie wytrzymać - przechodzi. Mam 29 lat i całe życie przed sobą, chciałabym mieć dziecko ale to wszystko pokrzyżowało...
Paula
Początkująca
03-11-2009, 11:29:16

PAULA - posluchaj mnie nic nie jest stracone mozesz miec dziecko tylko odstaw leki po konsultacji z lekarzem , ktore z lekow mozesz odstawic bardzo czesto zdarza sie tak ze podczas ciazy nie bedziesz miala zadnych atakow ,i byc moze neuralgia da Ci spokoj na jakis czas lub byc moze bedziesz miala spokoj ,czego Ci zycze , ale moze byc i tak jak u mojej znajomej ,ze cala ciaze zniosila dobrze bez zadnych lekow a po niedlugim czasie bole wrocily i ma duzy problem dzwoni do mnie i mowi ze dziecko placze ,a ona razem z nim jak dostanie atak . Niekoniecznie musi byc tak w twoim przypadku ,mysle ze warto miec dziecko bedziesz bardziej skoncentrowana na dziecku niz na atakach gdyby wrocily . Jestes mloda dasz sobie rade . Pozdrawiam - MICA
dzidkajozefek
Początkująca
03-11-2009, 11:52:24

MARCIN - na wstepie nie wiem ile masz lat ,ale to jest malo wazne nie mozesz myslec w ten sposob , sprobuje Cie pocieszyc ja na neuralgie choruje juz 17 lat mialam dosc duzo operacji ,bo wydawalo mi sie , ze skoro przetna te nerwy to bol ustapi niestety przeciecie nerwu wiazalo sie z jeszcze wiekszym bolem ,poniewaz nerwy odrastaja i kieruja sie w rozne czesci twarzy .U mnie za pozno rozpoznano co jest przyczyna bolu , byla migrena i tym podobne diagnozy. Mam wszczepiony stymulator bolu ,ktory dzialal niestety tylko niecale 3 miesiace ,i kolejne operacje ,godzilam sie na wszystko ,i teraz Pan doktor ktory sie mna zajmuje chce mi wszczepic 2 stymulator boje sie ,ale nie mam wyjscia bo wiem ze nie ma konkretnego leku na neuralgie , nie poddawaj sie musisz z tym zyc tak jak my wszyscy . Mnie boli dzien i noc i dlatego zrobie wszystko co mi zaproponuja ,juz nic nie mam do stracenia . TRZYMAJ SIE POZDRAWIAM - MICA
gość
04-11-2009, 09:09:11

Witam! Na neuralgie choruje 3 tygodnie. Oczywiście 2 tygodnie nikt nie rozpoznał choroby. PO różnych wizytach, u różnych lekarzy trafiłam na byłego ordynatora neurologi- staruszek. Dostałam dożylnie morfinę co uśmierzyło ból na 2 dni. W między czasie dostałam Tegretol i inne leki wspomagające. Powiedział, ze leki to sobie mogę brać do końca życia jeżeli nie spełnię jednego warunku- nie uspokoję się. To są NERWY, trzeba się wyciszyć, wziąć urlop, poleżeć bez stresu tydzień, dwa trzy. Zróbcie to dla swojego zdrowia- nie biegajcie do następnych lekarzy, po następne leki. Leżcie w spokojnie. POMAGA. Czuje niby zdrętwienie twarzy, ale nie można tego porównać do tego tragicznego bólu. Aha.. nerw musi sie uspokoić, nie wolno wygrzewać ani chłodzić, tym bardziej masować ani dotykać. Mój nr gg. 4208797
gość
05-11-2009, 12:59:23

u mnie tez padla wczoraj diagnoza neuralgii, mialam w ciagu ostatnich 3 tygodni kilka krotkich bardzo ostrych atakow, denysta robil zdjecie - ponoc zeby ok. Poza tym cmi mnie, troche swedzi w okolicy nosa, troche ucha, najbardziej bola mnei jednak zeby - 2,4,5 na gorze, casem na dole.
Niemniej jednak meczy mnie pewna dolegliwosc - jesli pije zimne, slodkie, gorace to pojawia sie ostry bol ww zebow. Wlasnie umylam zeby i znowu ostro zakulo na minute. Moze to jednak sprawy dentystyczne??? Moze dwa w jednym??
Czy ktos mial podobne objawy?

Poza tym na razie bol do wytrzymania, na farmakologie nie zgodze sie na razie, bo karmie piersia.
Prosze o wasze doswiadczenia
gość
06-11-2009, 11:00:29

U mnie podobnie - nic zimnego ani mocno gorącego bo od razu boli, mycie też podrażnia, zwłaszcza jak dotkne szczoteczka jednego miejsca przy osemce.
Mica dzięki za wsparcie. Na razie biore tegretol i za miesiac mam wizyte. Bede wtedy mogla przerwac leczenie i powrocic do staran.
Ja gdzieś wyczytałam, że trzeba brać końskie dawki wit z grupy B a więc piję od wtrorku ciepłe mleko z drożdzami do tego tabletki i magnez. Chcę jeszcze jechać na akupunkturę, wyciszyć się bo jestem dość nerwowa. Nie wiem czy ma to związek ale na studiach miałam rwę kulszową jak robiłam prawko (byl to dla mnie bardzo nerwowy okres, do tego akurat sesja sie zbizala). Może to ma wszystko zwiazek ze soba. Prawko zdalam, stosowalam sie do zalecen lekarza, bralam leki i rwa przeszla po pol roku. Aktualnie tez mam duzo stesow bo staramy sie o dziecko od prawie dwoch lat. Byly kompikacje, niby juz wszystko ok a dziecka jak nie ma tak nie ma. Moze faktycznie to stres. Dzis jadę do stomatologa fachowca, obejrzy moje zdjecia, zajrzy kamera do zebow. Zobaczymy co dalej. Paula
gość
06-11-2009, 11:21:09

P.S. Boję się tej wizyty bo po każdym grzebaniu w zębach mam ataki po kilka dni i nocy. Ale trzeba sprawdzić bo moj dentysta nie ma mikroskopu i nawet o neuralgii nie słyszał. Wg niego zęby są zdrowe (oglądał pantogram) i nawet ten kanałowo leczony też jest ok. Ale moj neurolog mail taki przypadek, że wszyscy dentyści twierdzili, że jest wszystko dobrze a jeden coś wypatrzył, wyleczył i pacjentka już nigdy nie miała napadów neuralgii. Dlatego warto wszystko sprwdzić.
Paula
Początkująca
06-11-2009, 15:00:10

Paula! Polecam Tobie profesora Wnukiewicza z Wrocławia. Koleżance sprawdził i pomógł.Też konsultowałam się telefonicznie. U mnie jest ucisk naczynia na nerw ale leczenie zębów to był koszmar...wyzwalał bóle.Teraz mam poleczone mikroskopowo ,wstawioną prawą stronę .To zrobiłam profilaktycznie zanim dopadnie mnie ból -ten którego się tak strasznie boję. Jedno wiem -nie dam sobie nic zrobić z pniem ani ucinać nerwu. Czytam kilka krotnie posty!!!!!! Dzięki,że piszecie i przestrzegacie.To dzięki nim wiem co robić dalej .... Mica ...jestem pełna podziwu dla Ciebie. Pozdrawiam.
gość
06-11-2009, 19:51:45

Zastanawia mnie jedno bardzo duzo osob pisze o zebach ,o leczeniu kanalowym i innym owszem zdarza sie ze stomatolog moze uszkodzic jakis nerw ,najczesciej przy usunieciu ,lub leczeniu kanalowym ,ale watpie zeby to byl nerw trojdzielny . Zapalenie nerwu trojdzielnego pojawia sie najczesciej bez konkretnej przyczyny ,lub niewlasciwego rozpoznania ( tak bylo w moim przypadku, poniewaz mialam nietypowe bole glowy ) .Jezeli jest konflikt nerwowo- naczyniowy to wiadomo co jest . Mialam rezonans naczyn glowy , i nic dopiero po wielu latach meki zrobiono mi rezonans nerwow i wtedy wyszlo co jest przyczyna bolu ,nie jestem stomatologiem ,ale na temat neuralgi nie bardzo dam sie nabrac na bajki to jest zbyt powazna choroba na ktora nie ma jeszcze konkretnego leku . POZDRAWIAM .Ja cierpie dzien i noc czekam na 10 operacje i dam sie pokroic ,aby choc minimalnie zmniejszyc bol . bardzo pomaga mi psycholog ,bo chyba bym juz nie pisala pa
gość
06-11-2009, 19:56:03

Zastanawia mnie jedno bardzo duzo osob pisze o zebach ,o leczeniu kanalowym i innym owszem zdarza sie ze stomatolog moze uszkodzic jakis nerw ,najczesciej przy usunieciu ,lub leczeniu kanalowym ,ale watpie zeby to byl nerw trojdzielny . Zapalenie nerwu trojdzielnego pojawia sie najczesciej bez konkretnej przyczyny ,lub niewlasciwego rozpoznania ( tak bylo w moim przypadku, poniewaz mialam nietypowe bole glowy ) .Jezeli jest konflikt nerwowo- naczyniowy to wiadomo co jest . Mialam rezonans naczyn glowy , i nic dopiero po wielu latach meki zrobiono mi rezonans nerwow i wtedy wyszlo co jest przyczyna bolu ,nie jestem stomatologiem ,ale na temat neuralgi nie bardzo dam sie nabrac na bajki to jest zbyt powazna choroba na ktora nie ma jeszcze konkretnego leku . POZDRAWIAM .Ja cierpie dzien i noc czekam na 10 operacje i dam sie pokroic ,aby choc minimalnie zmniejszyc bol . bardzo pomaga mi psycholog ,bo chyba bym juz nie pisala pa MICA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: