Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-12-2009, 21:14:42

Oprócz neuralgii nerwu trójdzielnego mam neuralgię nerwu 9 czyli językowo-gardłowego...Biorę znowu leki, nastrój podły....znowu walka ... a tak mało jest o tym w internecie....
gość
07-12-2009, 01:26:39

Do wszystkich cierpiących na neuralgię nerwu trójdzielnego. Zgłoście się do neurochirurga. To leczy się operacyjnie. Przyczyną dolegliwości jest tzw. konflikt naczyniowo-nerwowy, polegający na "ucisku" przez naczynie krwionośne na nerw trójdzielny w miejscu jego wyjścia z pnia mózgu. Leczeniem operacyjnym uzyskuje się 90% skuteczność, tzn. likwidację bólu u 9/10 operowanych chorych. Przed podjęciem decyzji odnośnie leczenia operacyjnego konieczne jest wykonanie badania MRI (rezonansu magnetycznego) mózgowia, aby wykluczyć inne przyczyny, np. guz mózgu tej okolicy. W badaniu MRI z opcją angio (naczyniową) wykonanym na dobrym sprzęcie można wykazać obecność konfliktu naczyniowo-nerwowego. Tego typu operacje wykonuje się w każdym większym ośrodku neurochirurgicznym. Jest to oczywiście poważna operacja i nie można wykluczyć ryzyka powikłań - na ten temat należy porozmawiać z neurochirugiem wykonującym tego typu operacje.
Początkująca
07-12-2009, 08:24:41

Tak, to wiem ale trzeba zlokalizować ten ucisk.TK i rezonans nic nie wykazał. Będę miała ponownie robiony na początku nowego roku. A, że to ucisk to pewne- bowiem wraz z nadciśnieniem przyszedł ból .Tylko dlaczego neuralgia z jednego nerwu przeszła na drugi ? Dlaczego mnie boli cała prawa strona od stóp po głowę? Najgorsza głowa!Teraz boję się co dalej z językiem. Mam wykluczyć nowotwór (ale tyle razy badałam się u laryngologa ,że uważam iż to jest niemożliwe; zresztą są to bóle napadowe) Na razie jest to do wytrzymania. Proszę o dalsze rady.Wszystko analizuję i działam, konsultuję się aby zapobiec najgorszemu. Z trójdzielnym udało się dzięki ludziom dotkniętym tą paskudną chorobą ale i mojej pani neurolog. Pozdrawiam.
gość
07-12-2009, 12:42:48

podejrzewano u mnie nerwoból ( neuralgie nerwu trójdzielnego ), okazało sie ze miałem niedoleczony ząb
4 ząb kanałowo .Po wyleczeniu zęba ból minął i do dzisiaj mam spokój.Ra
Początkująca
07-12-2009, 15:00:12

Witam wszystkich
obecnie jestem po rehabilitacji laserem i wydaje mi się, że ból minął, powoli zmniejszam dawki gebapentyny, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Byłam również w gabinecie dentystycznym który jest wyposażony w mikroskop. Mam jeden ząb leczony kanałowo, z którym cały czas miałam problemy, choć trzech różnych stomatologów nic nie widziało. Nie jestem pewna czy od tego wszystko się nie zaczęło. Do tego doszedł stres i wybuchła bomba. Ale wracając do stomatologa z mikroskopem to wycenił otwarcie zęba, sprawdzenie kanałów i ponowne jego zaplombowanie na 2.300 zł. Przyznam się, że wymiękłam i nie bardzo wiem czy w to wchodzić przy braku kasy. Boję się również ewentualnego rwania. Poradźcie coś proszę. Pozdrawiam
Katarzyna J.
Początkująca
07-12-2009, 15:52:09

Witam! Ja płaciłam za leczenie kanałowe 800zl ( zdjęcie koronki i leczenie kanałowe ), a potem jego odbudowę robił inny stomatolog. Mniej więcej tyle wyszło. Niestety bardzo dużo wydałam na stomatologów ok 10 tys. Pozdrawiam.Ale warto mieć dobrze wyleczone! To procentuje!
Początkująca
08-12-2009, 08:53:42

Witam
Denisso a czy Tobie bóle minęły po przeleczeniu zębów?, muszę się w takim razie wziąć za ten nieszczęsny kanał. Pozdrawiam
Katarzyna J.
gość
09-12-2009, 14:42:10

Jak ja wam zazdroszcze tego co piszecie ,ze wyleczylas ( es) zeby i bol mina niestety u mnie jest to sprawa bardzo powazna ,tu nie chodzi o zeby ,mam przeciety glowny pien nerwu trojdzielnego tak leczyli wczesniej i bol mial minac niestety zostaly porazone wszsystkie nerwy calej polowy twarzy cierpie bardzo dlugo ,bol jest non stop dzien i noc przeszlam duzo operacjii lacznie z wszczepieniem stymulatora bolu ,byla ulga cudowna ,ktora trwala 3 miesiace . w tej chwili jestem po kolejnej operacji ,mialam wyciagana jaqkas niepotrzebna elektrode i jedna czesc ze starego stymulatora ,aby mozna bylo zrobic dokladny rezonans i wszczepic kolejny stymulator ,ktory bedzie mial wiecej elektrod ,aby mozna bylo to dobrze rozmiescic .Kolejna operacja w styczniu . Moze przezyje bardzo sie boje czy to zmniejszy bol ,przynajmniej o polowe . Pozdrawiam MICA .
gość
10-12-2009, 15:03:00

Lampa Bioptron jest idealnym i bezpiecznym rozwiązaniem w porażeniu nerwu twarzowego. Bioptron umożliwia wczesną rehabilitację, łagodzi ból, regeneruje uszkodzone nerwy i sploty nerwowe, skraca okres niedowładów, likwiduje zaburzenia czucia i mrowienie. Więcej na www.bioptron-zepter.com.pl. Dodatkowo zalecany jest też elektroakupunkter, który pobudza nerwy i sploty.
gość
10-12-2009, 15:25:19

Tyle ze twarzowy i trojdzielny to są inne nerwy ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: