Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (975)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-09-2009, 12:26:00

dziękuje denniso za odpowiedz, szukali lekarze przyczyny ropy ale nic to nie dało, prześwietlenia całej szczęki,zatoki,usg ślinianek i węzłów.Rope czuje w tym miejscu gdzie nie mam zębów, oni umieją tylko odsyłać do innych aby mieć święty spokój.Na razie pomaga mi czasowo lek Lyrica.Nie wiem ile tych leków już nabrałam,zaczęło się od antybiotyków,bo myśleli że to zęby,które mi pousuwali,bo byłam również spuchnięta na prawym policzku,przez pół roku wzięłam ich 6,a potem leki od neurologa i tak przez rok.Mam obustronną neuralgie i nie mam już siły do tego bólu a dopiero mam 33 lata.Najgorsze są zawroty głowy,nie mogę wtedy ustać na nogach jakby mi blokowało umysł,nic nie słyszę i problem z widzeniem Renata
gość
13-09-2009, 16:32:00

24-05-2008 o 01:23, gość :
Ja choruję już 17 lat na neuralgię nerwu trójdzielnego, jestem pod stałą opieką poradni leczenia bólu .Miałam już 3 blokady średnio co 5 lat .Obenie bóle wrociły przyjmuję leki przeciwpadaczkowe; Tegretol CR 200, Amitriptylinum 10mg, Lameptil 25 mg, czasami Ketonal 100 , to mi pomaga. Jak się bóle wyciszą to nawet 2 lata byłam bez leków. To co mi lekarze mówią, że na dzień dzisiejszy jest to nie wylaczalne. Polecam takie poradnie. Są w większych miastach przy szpitalach. Trzeba mieć skierowanie od lekarza rodzinnego i zapisać się nawet telefonicznie.
gość
13-09-2009, 16:33:00

24-05-2008 o 01:23, gość :
Ja choruję już 17 lat na neuralgię nerwu trójdzielnego, jestem pod stałą opieką poradni leczenia bólu .Miałam już 3 blokady średnio co 5 lat .Obenie bóle wrociły przyjmuję leki przeciwpadaczkowe; Tegretol CR 200, Amitriptylinum 10mg, Lameptil 25 mg, czasami Ketonal 100 , to mi pomaga. Jak się bóle wyciszą to nawet 2 lata byłam bez leków. To co mi lekarze mówią, że na dzień dzisiejszy jest to nie wylaczalne. Polecam takie poradnie. Są w większych miastach przy szpitalach. Trzeba mieć skierowanie od lekarza rodzinnego i zapisać się nawet telefonicznie.
gość
14-09-2009, 10:12:00

"...mam już siły do tego bólu a dopiero mam 33 lata.Najgorsze są zawroty głowy,nie mogę wtedy ustać na nogach jakby mi blokowało umysł,nic nie słyszę i problem z widzeniem Renata"
Renata mam ten sam problem, blokuje mi umysł wydaj mi sie ze nic nie umiem nic nie pamietam...nie daje rady/magda
Początkująca
14-09-2009, 20:00:00

Renata Ja tez miałam zawroty głowy,nie mogłam ustać na nogach i co się okazało-przy okazji wysiadł prawostronnie błędnik.Przez przypadek został odkryty -60% deficytu.Równowaga super więc laryngolog z przekąsem dała mi skierowanie na to badanie.Płakałam bo bolało a tu jeszcze nie mogłam chodzić.Brałam Betaserc i powoli stabilizowało się.Tez inaczej widzę .W uchu szumi...uciska..
Intryguje mnie Twoja opuchlizna.Miała ją Joanna .Okazało się ,że to winna zębów.Jakieś gazy uciskały na nerw. Konsultowała się z profe***m z Wrocławia.
Pozdrawiam.
gość
15-09-2009, 20:42:00

07-05-2008 o 19:26, gość :
kątem.
gość
08-10-2009, 18:09:08

Witam serdecznie .
Mam takie pytanko odnosnie mojego przypadku , czy moze to byc neuralgia .
Miesiac temu miale opilowywanych pare zebow pod koronki po okolo 3
Dniach zaczely mi sie takie krecenia w okolicy lewego ucha i lewej gornej i prawej strony
zebow , czasami byly one lzejsze a czasai mocniejsze .
Dwa tygodnie przechodzilem i wkoncu udalem sie do lekarza przepisal mi leki przeciwbolo-zapalne diclofen 75 i skierowanie do laryngologa , ktory zreszta stwierdzil ze z uchem jest
wszystko ok . Ponownie udalem sie do lekarza rodzinnego sugerujac mu ze moze zostaly
podraznione jakies nerwy , wiec przepisal mi Carbamazepin 200 .
Biore Carbamazepin od 6 dni + diclofen 2 razy dzienine na poczatku bylo jakos lepiej .
Teraz od paru dni odczuwam takie draznienie w uchu nie jest to silny bol ,ale jednostajne
tepy ucisk utrzymujacy sie caly dzien . Nie mam jakis atakow przeszywajacych boli ,
raczej jednostajne cieglo zmulenie .
10 lat temu mialem juz podobny przypadek ktory trwal u mnie pol roku po czym ustapil .
W tedy bole mialem silniejsze .
Bralem rowniez Amitreptylinum okolo miesiac po odstawienu kolo10 dni bylo w miare ok , ale pozniej znowu powraca takie kreceni w lewym uchu jak juz pisalem nie jest to silny bol bardziej ucisk i podraznienie .
Trwa to juz oklo 4 miesiecy wyciszajac lub nasilajac .
Ucisk jest raczej staly i ciagl - calo dziennny nie mam jakis
atakow typu porazenie pradu .
Ktos sie moze orinetuje czy to moze miec cos wspolnego z neuralgia ?

Pozdr.
gość
18-10-2009, 19:34:19

Witam wszystkich cierpiacych na NEURALGIE dawno nie pisalam ,bo mowiac prawde mialam juz wszystkiego dosyc .Kazdy pisze o bolu , zastanawia sie czy to neuralgia czy nie ludzie neuralgie mozna rozpoznac samemu jak zlapie Cie atak ze bedziesz wyla z bolu to znaczy , ze to jest wlasnie to (przepraszam troche mnie ponioslo) .Choruje na neuralgie juz chyba 16 lub 17 lat sama nie wiem ,stracilam poczucie czasu i nadziejii ,mam zalozony stymulator bolu , owszem dzialal ale bardzo krotko bo zaledwie niecale 3 miesiace ,pozniej mialam jeszcze kilka operacji roznego typu wszystko zwiazane z 1 i 2 galazka nerwu trojdzielnego i wszystko nic nie dalo . Teraz mam propozycje wszczepienia jeszcze jednego stymulatora i 50% szansy ze moze bol troche sie wyciszy . Dla mnie 50% to za malo ,ale jak powiedzial mi Pan Doktor innej szansy juz dla mnie nie ma ,wszystko dlatego , ze mam przeciety pien nerwu trojdzielnego ,ato niedobrze , i co ja mam zrobic moze ktos mi cos poradzi podpowie jestem zalamana nie mam ochoty dale tak zyc z ciaglym bolem dzien i noc , bo moj bol tak trwa bez przerwy ja nie znam uczucia zycia bez bolu juz zapomnialam , ze dawniej bylo inaczej . Pozdrawiam wszystkich badzcie dzielni . Ja sie juz poddalam . MICA
Początkująca
21-10-2009, 22:43:15

Witam serdecznie, moja mama jest wlasnie po operacji odbarczania nerwu trojdzielnego.Niestety jedns galazke ma przecietya, pozostale dwie zaatakowane. Minely juz 2 tygodnie od operacji. Niestety bol jest ciagle ten sam a chwilami jeszcze silniejszy, mama ciagle jest na lekach i niestety coraz gorzej sie czuje po kolejnych dawkach tramalu usmiezajajacych bol. Odczuwa ciagle dziwne bulgotanie w glowie, cos jakby jej tam w srodku pykalo.Dzis robilo jeje sie slabo i niemal omdlewala, Co wiecej, troszke gorzej slyszy. na domiar zlego dostala w nodze powstal zakrzep i teraz inny lekarz podal jej tabletki i masc na to i kazal lezec dwa tygodnie bez ruchu. jedno wyklucza drugie, bo po operacji poinna chodzic:( Czy ktos z panstwa moglby opisac objawy po tej operacji i rezultaty? Bede bardzo wdzieczna. antulanet@wp.pl
anetak82
Początkująca
22-10-2009, 10:16:51

MICA trzymaj się....ja też walczę o swoje zdrowie, o to by funkcjonować! Teraz poleczyłam zęby mikroskopowo i zrobiłam sztuczną korektę stawu żuchwowo -skroniowego. I co- niestety jakiś ucisk. Wszystko w łeb dało bo mam bóle języka ! To już nie pierwszy raz! Szlag by trafił jeszcze nie słyszałam aby kogoś bolał zdrowy język...Tak!!!!od podstawy do 2/3 ,tylko czubek nie.Całe szczęście bo to się opiera o zęby i ból byłby ciągły.I co mam zrobić z tym językiem? w internecie nie ma nic na ten temat!!!!! Ta bezsilność mnie denerwuje!!!!!!!!!!! czy w Polsce jest ktoś kto potrafi nam pomóc. Nasze posty świadczą o tym ,że nie!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: