Reklama:

kurcz pisarski proszę o pomoc (66)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-10-2018, 18:58:43

witam, dobrze, że wątek nie umarł bo może "w kupie" siła oby....Proszę napisać czy przyjmujecie Pańswto toksynę czy inne leki?, a możę ktoś słyszał o długopisie, który ułatwi pisanie. Dodam jeszcze, ale pewnie i tak to juz wiecie że na fb jest grupa Dystonia Polska -grupa wsparcia, są tam osoby z róznymi rodzajmi dystonii a i z kurczem pisarskim - wymieniajmy sie doświadczeniami.
gość
11-10-2018, 13:27:41

Mnie pomaga lek o nazwie Madopar. Przepisała mi go moja pani neurolog. Jest ogromna zmiana. Dawka bardzo mała, bo jedna tabletka rano na czczo i mogę normalnie pisać. Podobno działa tylko na niektórych jeśli chodzi o kurcz pisarski.
gość
15-10-2018, 12:49:28

Witam ja wyczytałam na forum, że jeżeli ustali się przyczynę to można wyleczyć skurcz pisarski. U mnie jest bardzo duże prawdopodobieństwo nerwicy, gdyż miałam bardzo stresujące dzieciństwo oraz okres młodzieńczy. Podjęłam więc leczenie u psychiatry. Czekam na efekty 😉 pozdrawiam Wszystkich
gość
02-06-2019, 08:33:12

Witam.
Mam na imię Arek 34 lata i od jakiś 9 lat z przestojami mniejszymi i większymi zmagam się z tym schorzeniem. Tylko że dopiero od jakiś 2 lat wiem że jest kurcz pisarski. Objawy takie jak u wiekszosci, czyli problemy z utrzymaniem długopisa podczas pisania z wyginaniem palców a także z bólem w okolicy nadgarstka ( a charakter pisma miałem taki ze wszyscy mi jako mężczyźnie tak ładnie piszącego zazdroscili - ale to już było)
Historia :
1. Pierwsze pojawiające się objawy kojarzyłem ze złamaniem ręki w nadgarstku z przdmieszczeniem wieku 17 lat. A więc na początku zwalalem to na ten fakt.
2. Zacząłem chodzić do rehabilitantow, masazystow i co niektórzy nawet nie wiedzieli co od nich chce.
3. Zdjęcie rtg też niczego nie pokazało niepokojącego.
4. Lekarz z przychodni nie chciał mi przepisać skierowania do poradni toposzedlem prywatnie do neurologa. Ten z kolei w pierwszym momencie przepisami garść leków (wszystkie zamulajace i wyłączające lub zmniejszające napięcia w organizmie - po kontakcie ze znajomą pediatra stwierdziłem że nie mogę ich brać bo będę chodził jak nieprzytomny. A skutek marny. Zresztą na forum również o tym pisali
5. Faktycznie jest tak z tą ręką zw jest duże napięcie tak jak naciagnieta struna od palca wskazującego aż do łopatki - tutaj chyba jest główny problem i dlatego szukam lekarza który by się temu przyjrzał i ewentualnie zrobił zabieg. Jeśli macie jakiś namiar to bardzo proszę napisać.
6. BARDZO WAZNA KWESTIA RÓWNIEŻ STRESU I NERWÓW KTÓRE NIEWĄTPLIWIE BARDZO WPŁYWAJĄ NA SAMO SCHORZENIE. JA MAM BARDZO DUŻO STRESU I SAM MYŚLĘ O WIZYCIE DO PSYCHIATRY - RÓWNIEŻ BARDZO PROSZĘ O INFORMACJĘ CZY KOMUŚ TO POMOGŁO ALBO ZMINIMALIZOWALO PROBLEM.
DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY MAJĄ TE SCHORZENIE
gość
03-06-2019, 16:34:33

Kurcz pisarski to nie diagnoza i nie przyczyn. To tak naprawdę tylko objaw chorobowy. Niestety nie trafiłeś jeszcze do osoby, która by wiedziała co się dzieje. Powodzenia w poszukiwaniach. nie poddawaj się.
gość
12-11-2020, 14:57:23

Gość 2017-10-12 09:12:52
Witam wszystkich. Postanowiłem odwiedzić swoje dawne forum. Bardzo w skrócie - z niewyjaśnionych przyczyn w pewnym momencie swojego życia zacząłem mieć kłopot z ręcznym pisaniem, ręka jakby sprężałami się i ledwo co potrafiłem napisać. Wszystkie pozostałe czynności potrafiłem wykonywać normalnie. Dosłownie wszystkiego próbowałem: leki neurologiczne, wstrzykiwanie zastrzyków, masażysta, badania EMG, rentgen, wielu lekarzy. Nic zupełnie nic, lekarze nie mieli pojęcia, neurolodzy, ortopedzi itp. Trwało to ok 8-9 lat. W końcu postanowiłem jeszcze raz spróbować porady u lekarza, ale tym razem chirurga ręki, bardzo dobrego znalazłem w Szczecinie. Pojechałem i po dwóch wizytach miałem już termin operacji wyznaczony. Zabieg (operacja) to umieszczenie ścięgna prostownika łokciowego nadgarstka w innym miejscu i jego poluźnienie. Tylko w czasie wizyt jeszcze przed operacją znalazłem w okolicy wyrostka rylcowatego na nadgarstku przebiegające ścięgno prostownika, i u mnie tak było, że jak je nacisnąłem drugą ręką, to napięcie podczas pisania ustępowało, no ale pisanie długopisem z naciskaniem drugą ręką na ścięgno to trochę kurjozalne i niewygodne. Jestem już rok po operacji. Poprawa znaczna podczas pisania. Jak ktoś będzie zainteresowany jeszcze jakimiś szczegółami proszę pisać tu na forum. Wychodzę z założenia, że sam kiedyś szukałem tu pomocy, nawet moje wpisy jeszcze widnieją sprzed 7 lat :) zatem sam teraz podzielę się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam no i będę zaglądał tu na forum, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: