Reklama:

kurcz pisarski proszę o pomoc (66)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-10-2017, 07:12:52

Witam wszystkich. Postanowiłem odwiedzić swoje dawne forum. Bardzo w skrócie - z niewyjaśnionych przyczyn w pewnym momencie swojego życia zacząłem mieć kłopot z ręcznym pisaniem, ręka jakby sprężałami się i ledwo co potrafiłem napisać. Wszystkie pozostałe czynności potrafiłem wykonywać normalnie. Dosłownie wszystkiego próbowałem: leki neurologiczne, wstrzykiwanie zastrzyków, masażysta, badania EMG, rentgen, wielu lekarzy. Nic zupełnie nic, lekarze nie mieli pojęcia, neurolodzy, ortopedzi itp. Trwało to ok 8-9 lat. W końcu postanowiłem jeszcze raz spróbować porady u lekarza, ale tym razem chirurga ręki, bardzo dobrego znalazłem w Szczecinie. Pojechałem i po dwóch wizytach miałem już termin operacji wyznaczony. Zabieg (operacja) to umieszczenie ścięgna prostownika łokciowego nadgarstka w innym miejscu i jego poluźnienie. Tylko w czasie wizyt jeszcze przed operacją znalazłem w okolicy wyrostka rylcowatego na nadgarstku przebiegające ścięgno prostownika, i u mnie tak było, że jak je nacisnąłem drugą ręką, to napięcie podczas pisania ustępowało, no ale pisanie długopisem z naciskaniem drugą ręką na ścięgno to trochę kurjozalne i niewygodne. Jestem już rok po operacji. Poprawa znaczna podczas pisania. Jak ktoś będzie zainteresowany jeszcze jakimiś szczegółami proszę pisać tu na forum. Wychodzę z założenia, że sam kiedyś szukałem tu pomocy, nawet moje wpisy jeszcze widnieją sprzed 7 lat :) zatem sam teraz podzielę się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam no i będę zaglądał tu na forum, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania.
gość
17-11-2017, 17:28:53

Dziękuję za tą informację-miło jest gdy ktoś się nadal interesuje i dzieli nowymi doświadczeniami :)Człowiek jest wówczas bardziej optymistycznie nastawiony-pozdrawiam :
gość
13-03-2018, 18:17:11

Mam to samo od ładnych kilku lat,dzięki forum wiem nareszcie co to jest. Przed napisaniem czegokolwiek ręcznie strasznie się stresuję, przekładam ten długopis w każdą stronę i tak wychodzą bazgroły
gość
01-04-2018, 14:06:38

Witam, chciałabym się dowiedzieć cokolwiek na temat tej operacji, która miał Pan w Szczecinie -na razie jestem na zastrzykach z toksyny botulinowej, ale szukam rozwiązania w pracy problemy przez chorobę nie moge napisac stres mam stres pisanie wychodzi jeszcze gorzej i tak w kółko. Będe wdzieczna za jakąkolwiek podpowiedz.
gość
20-04-2018, 18:41:30

Witam ja również cierpiałam na kurcz pisarski. Nie mogłam znaleźć pomocy , przeszłam wielu lekarzy. Przyczyną mojej dolegliwości była nerwica. Byłam leczona przez lekarza psychiatrę, ustąpiło całkowicie. Było to 30 lat temu. Do dziś się nie powtórzyło. Polecam zmianę trybu życia i wiele spokoju. Porada u dobrego psychiatry nie unikniona.
gość
22-04-2018, 20:27:29

gdyby była Pani tak uprzejma napisac mniej wiecej jakie miala Pani objawy kurczu? jak Pani leczyła zanim lekarz psychiata postawil diagnoze nerwica, czy dawał jakieś leki? i jak długo?
gość
16-06-2018, 06:23:56

Zastosuj prądy selektywne ,pomagają a także niwelują problem całkowicie .
gość
21-06-2018, 12:16:29

Witajcie ☺️widzę, że posty są bardzo odległe w datach a problem nadal jest. Jestem już wiekowa (50 z hakiem) i z problemem kurczu pisarskiego zmagam się od klasy maturalnej. Już wtedy na wizycie u neurologa usłyszałam, że jest niewyleczalny i lubi przenieść się na drugą rękę. Nauczyłam się z nim żyć ale trudne to życie, jestem nauczycielem. Niestety z nikąd pomocy a minęło już tyle lat. Pozdrawiam wszystkich wybranych. Przepraszam nie doczytalam wszystkich wpisów jeśli mi coś umknęło, to doczytać w wolnej chwili. 😉
gość
18-09-2018, 13:24:36

Witam. Ja również mam problem ze skurczem pisarskim od 13-tu lat. Czy jest na to jakieś lekarstwo. Proszę o pomoc 28
gość
19-09-2018, 15:10:12

Jak się ustali przyczynę to istnieje prawdopodobieństwo wyleczenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: