Reklama:

kręgosłup szyjny -proszę o pomoc (55)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-01-2009, 18:34:00

Witam.Mam takie pytanie z jakiego powodu może chrupać w kręgach szyjnych ?.Bo ja od 15 roku zycia mam cos takiego ze jak ja skręcam szyją to mi potwornie tak trzeszczy w tym karku i tak jakby mi sie cos troche ze słuchem stało.Np jak co przelykam to mi tak "pstryka" w uchu też i ja nie wiem co to moze byc za choróbsko,może ktos pomoże.
gość
07-01-2009, 17:45:00

Witam, może nie ma co czepiać się tej lordozy szyjnej. Podobno od tego mogą być tylko bóle i zawroty głowy. U mnie okazało się że ząb ósmy cisnął na nerw trójdzielny i stąd szumy w uchu, zawroty głowy oraz drętwienie ręki i różne cuda (ucho bielało). I mam podobno zespół mięśnia pochyłego w fazie nie bardzo zaawansowanej w szyi po tej samej stronie, ale nie wiem jeszcze dokładnie co on może powodować. Czy ktoś wie? [addsig]
Gość
gość
20-03-2009, 15:32:00

witam
Mam pytanie czy z zwyrodnieniem kregosłupa szyjnego moge chodzić na siłownie...?? mam 18 lat i stwierdzono u mnie poważne zwyrodnienie kregosłupa szyjnego... miałem mrowienia w lewej rece i dretwienie... byłem u neurologa i powiedził ze najprawdopodobniej jakiś nerw mi tam uciska...wysłał mnie na rezonans... 19 maja dopiero bede miał go robiony...nie wiem z czego to moge mieć w tak młodym wieku... myśle ze z tego ze w wieku 12 lat zaczełem chodzić na silownie... trenowałem tez football amerykański... być moze to z tego?? lekarz mi oczywiście zabronił trenować football... ale nic mi nie powiedział jak to leczyć jak sie go zapytałem to mi powiedział ze nic mi juz nie pomoze i powinienem to wcześniej zacząć leczyć... hmmm moze powinienem iść do innego neurologa...??? na tą siłownie pozwolił mi chodzić tylko powiedziałe ze ćwiczyć tylko na leżąco... a jak ćwicze na leżąco na ławczce to mnie głowa niekiedy boli...jak to leczyć...??? i czy wogule powinienem ćwiczyć na siłowni...?? nie orientuje sie nic o tej chorobie...
gość
20-03-2009, 15:32:00

witam
Mam pytanie czy z zwyrodnieniem kregosłupa szyjnego moge chodzić na siłownie...?? mam 18 lat i stwierdzono u mnie poważne zwyrodnienie kregosłupa szyjnego... miałem mrowienia w lewej rece i dretwienie... byłem u neurologa i powiedził ze najprawdopodobniej jakiś nerw mi tam uciska...wysłał mnie na rezonans... 19 maja dopiero bede miał go robiony...nie wiem z czego to moge mieć w tak młodym wieku... myśle ze z tego ze w wieku 12 lat zaczełem chodzić na silownie... trenowałem tez football amerykański... być moze to z tego?? lekarz mi oczywiście zabronił trenować football... ale nic mi nie powiedział jak to leczyć jak sie go zapytałem to mi powiedział ze nic mi juz nie pomoze i powinienem to wcześniej zacząć leczyć... hmmm moze powinienem iść do innego neurologa...??? na tą siłownie pozwolił mi chodzić tylko powiedziałe ze ćwiczyć tylko na leżąco... a jak ćwicze na leżąco na ławczce to mnie głowa niekiedy boli...jak to leczyć...??? i czy wogule powinienem ćwiczyć na siłowni...?? nie orientuje sie nic o tej chorobie...
gość
24-04-2009, 05:17:00

Od 3 tygodni mam zawroty głowy i nudności po wypadku samochodowym - uderzyłam głową w przednią szybę. Na zdjęciu rtg odcinka szyjnego kręgołsupa wyszły niewielkie zmiany zwyrodnieniowe. Neurolog powiedziała, ż edolegliwości przejdą same. Czy ktoś miał podobny przypadek? Boję się że to coś poważniejszegfo. Pozdrawiam
gość
24-04-2009, 16:07:00

Wydaje mi się ze powinnaś mieć zrobiony rezonans bo zdjęcia rtg nie są takie dokładne co wynik rezonansu . Ja też miałam bóle kręgoslupa dostałam skierowanie ma rtg i coś tam wykazało lecz nie wiele dopiero badanie rezonansu wykazało operacja i dziś jestem 3 miesiąc po niej .POZDRAWIAM
gość
27-04-2009, 17:17:00

16-05-2008 o 23:38, hard_to_imagine :
Cześć,
Mam na imie Arek, 30lat. Postanowiłem podczepić się pod ten wątek. Może ktoś z was będzie w stanie mi coś poradzić. Miewam raz na jakiś czas kilkusekundowe silne zawroty głowy, takie, że mam wrażenie, że otoczenie wiruje, oraz prawie cały czas odczuwam taką chwiejność, kołysanie, jakby ściąganie ciała w różnych kierunkach. Jeden neurolog mnie badał i nic nie stwierdził. Inny neurolog dał skierowanie na RTG szyjnego kręgosłupa. Wynik - SZYJNY ODCINEK KRĘGOSŁUPA O ZACHOWANEJ LORDOZIE. NIEWIELKIE OBNIŻENIE WYSOKOŚCI KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH C-4 C-5 I C-5 C-6, Z DROBNYMI OSTEOFITAMI NA KRAWĘDZIACH PRZYLEGAJĄCYCH TRZONÓW. WYSOKOŚĆ TRZONÓW KRĘGOWYCH I POZOSTAŁYCH KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH W KRĘGOSŁUPIE SZYJNYM PRAWIDŁOWA.
Czy mogę mieć te objawy od kręgosłupa szyjnego? Dodam, że zawsze się garbiłem, a ostatnio spędzałem wiele godzin przed kompem zgarbiony. Zauważyłem, że jak chodzę prosto to jest jakby lepiej trochę, ale może mi się wydaje.
Boję się, że te zawroty to od guza mózgu, chociaż neurolog to wyklucza.
Dodam jeszcze, że choruje na tarczycę (niedoczynność, choroba Hashimoto), no i również mam nerwicę lękową od wielu lat.
Ktoś może mi coś doradzić od czego mogę mieć te zawroty??
Pozdrawiam.
gość
27-04-2009, 17:20:00

witaj... znam ten ból, tzn zawroty

1. Nerwica!!! zmniejsza dopływ krwi do mózgu, przyspiesza tętno itd.!! czyli robić wszystko by życ spokojniej (sam wiem jak to trudne)
2. kręgosłup - masz w sumie bardzo niewielkie schorzenie, polecam mimo wszystko basen..
3. sypiaj dłużej, często spaceruj i przewietrzaj się
4. po wysiłku fizycznym zawroty mogą być z powodu (poza nerwicą) hiperwentylacji: spróbuj wtedy usiąść, wziąć głęboki oddech i przytrzymać powietrze 3/4 sekundy, p oczym bardzo powoli je wypuszczać ustami. to pomaga!
gość
01-05-2009, 23:47:00

WITAJCIE! W ZESZŁYM ROKU UCZESTNICZYŁAM W WYPADKU SAMOCHODOWYM. STRASZNY BÓL KARKU. PÓŁ ROKU BYŁAM NA ZWOLNIENIU LEKARSKIM+3 MSC-E NA ZASIŁKU RECHABILITACYJNYM. W TYM CZASIE MIAŁAM ROBIONE RTG, TOMOGRAF I REZONANS. NA POCZĄTKU MIAŁAM SKRĘCONY KARK, WYSZŁO TEŻ ZNIESIENIE LORDOZY KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO C. CHODZIŁAM W KOŁNIEŻU BARDZO DŁUGO-OKOŁO 5 MSC. MIAŁAM RECHABILITACJE-LASER I FIZYKOTERAPIĘ. JEDNAK NADAL MUSZĘ CHODZIĆ NA ZABIEGI, MAM SKIEROWANIE NA 3 RÓŻNE. LECZENIE SIĘ NIE ZAKOŃCZYŁO. CZY LEKARZ MEDYCYNY PRACY PODPISZE MI ZDOLNOŚĆ DO PRACY? OBJAWY, KTÓRE CIĄGLE MI TOWARZYSZĄ- BÓL KARKU PROMIENIUJĄCY DO ŁOPATEK, BÓL GŁOWY ZACZYNAJĄCY SIĘ OD TYŁU KU PRZODOWI, DRĘTWIENIE LEWEJ A CZASEM OBU RĄK, OSŁABIENIE OGÓLNE, MROCZKI I CIEMNOŚĆ PRZED OCZAMI(JAK BYM MIAŁA ZARAZ ZEMDLEĆ). BÓL NASILA SIĘ GDY DŁUŻSZY CZAS COŚ ROBIĘ W JEDNYM MIEJSCU I Z GŁOWĄ POCHYLONĄ. PRZEZ TEN BÓL KARKU NIE MOGĘ RÓWNIEŻ SPAĆ I DLATEGO NEUROLOG RÓWNIEŻ PODEJRZEWA U MNIE DEPRESJĘ (ALE MOIM ZDANIEM NIE MAM DEPRESJI). OD PRAWIE ROKU JESTEM FASZEROWANA LEKAMI PRZECIWBÓLOWYMI (DODAM ŻE NIE TANIMI), KTÓRE NIE POMAGAJĄ ZA WIELE, BYŁY RÓWNIEŻ ZASTRZYKI BARDZO SILNE(TU BYŁA POPRAWA). A OSTATNIO RÓWNIEŻ NEUROLOG PRZEPISAŁ MI LEK PRZECIWDEPRESYJNY, KTÓREGO NIE BIORĘ.
-CZY DOSTANĘ ZDOLNOŚĆ DO PRACY JEŚLI MAM DALEJ SKIER NA RECHABILITACJĘ? (JESTEM FRYZJERKĄ)
-CZY TE DOLEGLIWOŚCI, KTÓRE ODCZUWAM MOGĄ OZNACZAĆ COŚ INNEGO?
-CZY TO OD TEJ LORDOZY MAM TAKIE BÓLE I DOLEGLIWOŚCI?
-SŁYSZĘ OD WSZYSTKICH NAOKOŁO,ŻE MAM SIĘ STARAĆ O ODSZKODOWANIE-CZY W MOIM PRZYPADKU MAM PRAWO SIĘ UBIEGAĆ O ODSZKODOWANIE? (NIE BYŁAM SPRAWCĄ WYPADKU) PROSZĘ O ODPOWIEDZI. KATARZYNA D
gość
01-05-2009, 23:56:00

TO JESZCZE JA. DODAM TYLKO ŻE W DOMU ROBIĘ ĆWICZENIA IZOMETRYCZNE, ALE NIE WSZYSTKIE MOGĘ ROBIĆ, BOBÓL SIĘ NASILA. NAJGORSZE SĄ TE GDZIE TRZEBA COFAĆ GŁOWĘ DO TYŁU LUB WYKRĘCIĆ W LEWĄ STRONĘ. MAM 25 LAT. KATARZYNA D

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: