Reklama:

kręgosłup szyjny -proszę o pomoc (55)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-09-2008, 09:18:00

CZESC PYTANKO CZY NACIAGANIE NA WYMIOTY SZUM W USZACH SKURCZE DLONI ISLABNACY WZROK MOZE TO BYC POWODEM PROBLEMOW Z KREGAMI SZYJNYMI
gość
05-12-2008, 17:50:00

A znacje jakies cwiczenia?? bo ja tez mam zniesienie lordozy szyjnej.
Pozdrawiam
gość
11-12-2008, 20:47:00

Witam
Ja mam tez takie oblawy. Rok temu mialem wypadek samochodowy. Na RTG wyszkl zniesienie lordozy szyjnej. Boli mnie tylnia czesc glowy, szumi w lewym uchu, niekiedy jestem slaby, dochodza jeszcze bule ramion i dretwienie lewej reki. Zrobilem wszystkie badania jakie sa dostepne jak i RM mozgowia. Badania nie wniosly nic nowego, poza zniesiona lordoza szyjna. CZy ten problem moze generowac takie objawy ???
Pozdrawiam.
gość
11-12-2008, 21:29:00

http://www.akademiakregoslupa.pl/kregoslup_Urazy_kr%C4%99gos%C5%82upa_szyjnego_w_wypadkach_samochodowych-8.html

poczytaj o urazie typu ,,smagnięcie biczem''
Warto wykonac MRI odcinka szyjnego , to moze dać odpowiedź .Pozdrawiam
gość
13-12-2008, 10:18:00

Dzieki za link. Przeczytalem lecz mam pewne watpliwosci co do objawow. Wszystko sie zgadza boli mnie szyja tylnia czesc glowy oraz mam bole kolo lopatek lecz martwi mnie SZUM W LEWYM UCHU. Pojawil sie nagle gdy rano sie obudzilem, cala lewa czesc glowy byla dretwa. Trwa to juz jakis miesiac z lekkim zanikiem bolu od czasu do czasu. Nie wiem co mam robic gdyz lekarze nie mowia mi co mam robic dalej, jak juz nie moge wytrzymac to biore tabletke. Denerwuje mnie tez ogolne oslabienie. Mam 29 lat. Co moge jeszcze zrobic z moim problemem.
Pozdrawiam.
gość
13-12-2008, 12:48:00

Czy miałeś wykonane badanie przepływów szyjnych. Zaburzenia przepływów mogą dawać objawy uszne o jakich wspominasz. Może to być spwodowane uciskiem na tętnice szyjne .
Badania jakie jeszcze pomogły by wyjaśnić to rtg czynnościowe odcinka szyjnego i nadal optuję za MRI odcinka szyjnego.
Objawy wynikające z ewentualnej dyskopatii odcinka szyjnego mogą być bardzo zróżnicowane zależnie od poziomu jakiego dotyczą i stopnia ucisku na struktury nerwowe .
Nie twierdzę ,źe przyczyną jest stan po urazie ale skoro dotychczasowa diagnostyka nie przyniosła wyjaśnienia to moze te badania będą pomocne.
Pozdrawiam
gość
13-12-2008, 14:50:00

Witam.
Jestem umowiony na srode z neurologiem ( dodam ze pierwszy raz w zyciu spotkalem takiego lekarza - potrafi wysluchac, wytlumaczyc, nie jest obojetny ) Zaproponuje mu wykonanie tych badan. Nie sadzilem ze odcinek szyjny kregoslupa jest tak wazny. Mam nadzieje ze sa jakies cwiczenia za pomoca ktorych mozna choc troszke zlagodzic takie objawy. Wczoraj bylem na basenie a dzisiaj rano nie moglem z lozka wstac. Cala szyja zdretwiala, w uchu szum i strasznie ciagnaca skora pod szczeka ( nie wiem jak to opisac ) Jeszcze raz dziekoje za wskazowki.
Pozdrawiam.
gość
21-12-2008, 12:39:00

Witam ponownie.
Neurolog po weryfikacji RTG i MR stwierdzil ze byc moze dolegliwosci sa spowodowane brakiem lordozy szyjnej lecz nie koniecznie. Bylem wczesniej u laryngologa w zwiazku z szumami usznymi. Lekarz po zbadaniu sluchu i doglebnej ocenie gardla i uszu okreslil moj stan zdrowia owych narzadow jako bardzo dobry. Obecnie minelo okolo miesiaca odkad mam te objawy i w dalszym ciagu nic nie wiem. Neurolog delikatnie zasuregowal ze moze to depresja lub naewica wprowadza takie zachowania organizmu. Co o tym myslec ?? Doradzcie cos? Biore jakies tabletki na rozszerzenie tetnic mozgowych oraz 'APO NAPROXEN" przeciwbolowo. Tabletki na tetnice maja zapobiegac mojej ogolnej sennosci - musze dodac ze jestem strasznie zmeczony i senny.
gość
21-12-2008, 13:45:00

Gościu a co dokladnie zawiera opis MRI, czy z nieprawidłowiści tylko zniesienie lordozy?
Nie daj sobie wmówić depresji lub neriwcy przed wykluczeniem innych przyczyn -to bardzo częste rozpoznanie ,,wytrych" równie często nie potwierdzone w dalszym przebiegu choroby.
Zresztą jeśli taka jest koncepcja neurologa to czy zaordynował stosowne w takich schorzeniach leki.
gość
22-12-2008, 08:03:00

Oprocz zniesienia lordozy nie ma nic innego. MR glowy bez zmian. Wszystkie badania krwi poprawne, usg szyji nie wykazalo zmian wezlow chlonnych, tarczycy czy slinianek. Jak wczesniej pisalem przepisala leki na rozszerzenie tetnic i apo naproxen czy jakos tak to sie nazywa. Leczenie objawowe.
Mecze sie z tym juz ponad miesiac i nikt nie wie co mi jest.
Moze zaproponujcie cos co moge jeszcze zrobic.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: