Reklama:

kręgosłup szyjny -proszę o pomoc (55)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-03-2008, 15:18:00

Witam
Mam 30 lat, 8 lat temu miałam wypadek samochodowy, po nim na zdjęciu RTG oraz rezonansie odcinka szyjnego wyszło,że mam zniesioną lordozę.Początkowo otrzymywałam leki przeciwzapalne i jakoś pomagało.Jakieś dwa lata temu chodziłam do neurologa specjalisty terapii manualnej i on "nastawiał" mi kręgosłup, po czym czułam się bardzo dobrze.
Mam taką pracę,że ciągle siedzę przy komputerze.Od jakichś 2 miesięcy mam bóle szyjne aż po tylnią część głowy, poza tym jak idę ulicą to-może śmiesznie to zabrzmi- ściąga mnie na różne strony, tak że raczej boję się wychodzić z domu.Czasem odczuwam nagłe osłabienie, takie momentalne, mam wrażenie wtedy,że jak szybko nie zmienię pozycji to zemdleję.Raz na jakiś czas odczuwam szumy w uszach, zwłaszcza w lewym, to jest tak,że jeden dzień to mam, potem może być parę dni spokoju i znów się zdarza.
Czy zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego może dawać takie objawy?

pozdrawiam i czekam na odpowiedź
E
gość
09-05-2008, 13:46:00

witaj.
Objawy jak najbardziej mogą byc od kregoslupa.Ale podpoiwem Ci coś skoro mialas wypadek. czy nie mialas urazu SSŻ stawu skroniowo zuchowego nie udezylas w cos głową twarzą? jesli tak jest wielce prawdopodobne ze te dolegiwlosci sa od tego. Ja tak mialem nikt nie wiezial co mi jest dopoki nie trafiłem do chirurga szczekowaego zastosowanie szyny rozluzniajacej pomogło i teraz jest dobrze. pozdrawa
gość
10-05-2008, 18:01:00

witam serdecznie!ból karku i tylnej częsci głowy to zapewne objawy zniesionej lordozy szyjnej.Ja mam ten sam problem.Ostatnio chodziłam na zabiegi,diadynamik i terapuls,i na kregosłup fajnie pomaga.Lekarze zalecają pływanie,szczególnie żabką dla przywrócenia naturalnej lordozy.Jeżeli chodzi o pozostałe dolegliwosci,niestety nic nie wiem na ten teamt.Pozdr i zycze zdrowia
gość
11-05-2008, 18:20:00

możliwe że po wypadku nabawiłaś się zaburzeń lękowych .
normalnie człowiek wychodzi z domu bez lęku.
zwykła lordoza nie powinna aż tak komplikować ci życia .
gość
13-05-2008, 08:09:00

Cześć,
jeśli chcesz wiedzieć to jest nas więcej z podobnymi objawami, ja tutaj na forum zostawiłam kiedyś swój adres e-mail i napisało do mnie kilka osób. U mnie też podejrzny jest kręgosłup, nie chce mi się tu po raz kolejny opisywać wszystkiego, jak masz ochotę to tez napisz do mnie na odres hanka_m@gazeta.pl, może założymy jakieś koło samapomocy dla zawrotowców Pozdrawiam.A.
Początkujący
16-05-2008, 21:38:00

Cześć,
Mam na imie Arek, 30lat. Postanowiłem podczepić się pod ten wątek. Może ktoś z was będzie w stanie mi coś poradzić. Miewam raz na jakiś czas kilkusekundowe silne zawroty głowy, takie, że mam wrażenie, że otoczenie wiruje, oraz prawie cały czas odczuwam taką chwiejność, kołysanie, jakby ściąganie ciała w różnych kierunkach. Jeden neurolog mnie badał i nic nie stwierdził. Inny neurolog dał skierowanie na RTG szyjnego kręgosłupa. Wynik - SZYJNY ODCINEK KRĘGOSŁUPA O ZACHOWANEJ LORDOZIE. NIEWIELKIE OBNIŻENIE WYSOKOŚCI KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH C-4 C-5 I C-5 C-6, Z DROBNYMI OSTEOFITAMI NA KRAWĘDZIACH PRZYLEGAJĄCYCH TRZONÓW. WYSOKOŚĆ TRZONÓW KRĘGOWYCH I POZOSTAŁYCH KRĄŻKÓW MIĘDZYKRĘGOWYCH W KRĘGOSŁUPIE SZYJNYM PRAWIDŁOWA.
Czy mogę mieć te objawy od kręgosłupa szyjnego? Dodam, że zawsze się garbiłem, a ostatnio spędzałem wiele godzin przed kompem zgarbiony. Zauważyłem, że jak chodzę prosto to jest jakby lepiej trochę, ale może mi się wydaje.
Boję się, że te zawroty to od guza mózgu, chociaż neurolog to wyklucza.
Dodam jeszcze, że choruje na tarczycę (niedoczynność, choroba Hashimoto), no i również mam nerwicę lękową od wielu lat.
Ktoś może mi coś doradzić od czego mogę mieć te zawroty??
Pozdrawiam.
gość
10-06-2008, 16:54:00

zrob sobie koniecznie zdjecie kregoslupa szyjnego ap,boczne oraz w pp i tp wtedy wykaze czy masz niestabilnosc kregoslupa.ja mam te same objawy co ty i mam to wlasnie od tego.nosze kolnierz ortopedyczny 3 godz dziennie,chodze na basen i rehabilitacje.
Początkujący
10-06-2008, 20:42:00

No to zrobiłem prześwietlenie kręgosłupa i wyszło to co wyszło. To nie wystarczy? Wyjaśniej co oznaczają te terminy ap pp itd.

p.s. zawroty nasilają się jak patrze się w ekran laptopa więc to chyba od oczu mam, a nie od kręgosłupa.

dzieki, pozdr.
gość
13-06-2008, 16:54:00

Witam.
Mam takie pytanie od 8 lat mam takie objawy jak: chrupanie w karku podczas skrecania głowa (trzeszczenie),jak mocno podciągne nos to az mi sluch przytyka i tez tak samo pyknie tyle ze w uchu i cos ma z psychika (rzeczywistość jakby przygaszona,wygasła), co to może byc?.
gość
20-06-2008, 12:03:00

Witajcie. Ja mam dokładnie to samo: chrupanie w szyi przy skręcie głową, dolegliwości uszne, podejrzenie uszkodzenia stawu skroniowo-żuchwowego i zniesioną lordoze i zawroty głowy... Mam nadziejnę, że może razem wymyślimy co to powoduje.
Gość

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: